Vifte gir ikke alltid god ventilasjon

 
Vifte gir ikke alltid god ventilasjonBruk badet, men unngå mekanisk vifte for å fjerne duggen på speilet.
15.04.09: Mekaniske vifter på badet får fukten raskt ut etter en dusj, men har den ulempen at de stenger den naturlige ventilasjonen resten av døgnet. Viftene er vanligst i eldre hus der badet er pusset opp.
15.04.09: Mekaniske vifter på badet får fukten raskt ut etter en dusj, men har den ulempen at de stenger den naturlige ventilasjonen resten av døgnet. Viftene er vanligst i eldre hus der badet er pusset opp.

Flexit er en av produsentene som kan tilby deg en trygg og god vifte på badet

Av Marianne Bergseth  

Siden det dusjes mye mer i dag enn for et par tiår siden, monterer huseieren gjerne en ny vifte i den gamle luftekanalen over tak. Slik oppnår huseieren at duggen på speilet forsvinner fort. Problemet med disse viftene er at de har et spjeld som stenger ventilen helt når viften slås av. Dermed blir den naturlige luftgjennomstrømmingen i boligen stengt mesteparten av døgnet, sier Stein Norstein i Anticimex. Firmaet inspiserer svært mange norske boliger hvert år.

Mer sopp og mugg
I de fleste boliger fungerer badet som avtrekk for luft som tilføres gjennom ventiler i soverom, stue og kjeller. Luftstrømmen drives av trykkforskjellene og sørger for at gammel luft byttes ut med ny. På grunn av trykkforskjellen siver luften alltid inn av en kjellerventil og ut av et avtrekk over tak fra en høyereliggende etasje.

Anticimex foretar svært mange inspeksjoner av norske boliger hvert år, på jakt etter sopp, råte, mugg og skadedyr. Norstein og kollegaene bruker mye tid på å forklare huseiere hvor viktig det er at boligens ventilasjon fungerer.
-På inspeksjonene våre ser vi ofte at huseieren har revet ut den naturlige ventilasjonen på badet og satt inn ventil med vifte. De tror det er en god løsning, men risikerer å ende opp med mugg og sopp fordi fukt fra klestørk og annet ikke slipper ut fra resten av boligen, sier Norstein.
For eksempel kan et stort klestørk avgi opp til tre liter vann. Dersom den fuktige luften ikke har et avtrekk å forsvinne ut gjennom, slår den seg ned på kalde flater i boligen. Kalde soverom er spesielt utsatt. 

Derfor bør du for eksempel ikke tørke klær i oppholdsrom, men heller bruke tørkeskap eller tørketrommel der fukten fraktes ut. Et bad med godt avtrekk er et greit alternativ, sier Norstein. 

Kan ikke nok
Stein Norstein i Anticimex har for lengst konkludert med at folk flest vet lite om hvordan ventilasjon fungerer: Til dels svært lite. Men så er da også mye man skal holde styr på, sier han og eksemplifiserer:
Dersom et bad har et avtrekk gjennom taket, men i tillegg har en ventil i veggen eller vinduet, vil avtrekket kun fjerne den friske uteluften som siver inn gjennom ventilen like ved. Resten av inneluften i boligen blir ikke fraktet ut.
Som en hovedregel bør ventilasjonen i en bolig være så god at halvparten av luften byttes ut hver time. 

God ventilasjon
Sørg for at ventilasjonen på badet fungerer hele døgnet. På grunn av høydeforskjellen er lufting over tak bedre enn gjennom vegg.

¤ Det beste er balansert ventilasjon med varmegjenvinning, som nye hus ofte har. Ventilasjonsanlegget tar inn riktig mengde uteluft og sender ut samme mengde brukt inneluft. Samtidig overføres varme fra luft som er på vei ut til luft som er på vei inn.

¤ Bruk ventilator når du lager mat (men ikke ellers).

¤ Ikke sett opp baderomsdøra etter en dusj, da siver fuktig luft ut og setter seg på kalde vegger. Sørg heller for at ventilasjonen fungerer.

¤ Ikke tørk klesvasken i oppholdsrom. Bruk heller tørkeskap eller tørketrommel som frakter fukten ut.
 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle