1 av 4 har opplevd branntilløp i hjemmet

 
1 av 4 har opplevd branntilløp i hjemmet
Over 1,1 millioner nordmenn har opplevd at noe har tatt fyr i hjemmet. Stearinlys som setter fyr på gardiner og duker oppgis som den vanligste årsaken.

(Kilde: Fremtind)

Det fremkommer i en ny undersøkelse Respons analyse har gjennomført på vegne av Fremtind.

- Det er ganske høye tall. Samtidig viser undersøkelsen at vi er fint lite bekymret for at det skal begynne å brenne i jula, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB. Undersøkelsen viser at bare 4 prosent av de spurte er bekymret for at de skal glemme å slukke stearinlys nå i julen. Kun 2 prosent oppgir at de frykter brann i forbindelse med matlaging.

Hele 45 prosent av alle brannutrykninger til boliger i fjor skyldtes matlaging på komfyren, som regel det en kaller tørrkoking. I 2018 startet 55 prosent av alle boligbranner på kjøkkenet, og i blokkleiligheter startet nesten 75 prosent på kjøkkenet. Det viser tall fra Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap.

- En enkel komfyrvakt kan løse problemet og hindre at boliger går opp i røyk. Samtidig vil nye batterier i røykvarsleren alltid bidra til tidlig varsling og begrense skadene, sier Nielsen som minner om Røykvarslerens dag på søndag, 1. desember.

Mange burde være mer bekymret
De tre siste årene har forsikringsselskapene registrert over 71 000 brannrelaterte skader til en samlet kostnad på over 8 milliarder kroner. Om lag 80 prosent av brannskadene starter i elektriske anlegg eller produkter.

- Et problem er at eldre elektriske anlegg belastes stadig mer av nye el-produkter, som induksjonsplatetopper, og vi har mange duppeditter til lading. Vårt råd er at folk sjekker tilstand og kapasitet på det elektriske anlegg sitt, og er våkne når de bruker elektriske apparater som krever mye strøm, sier Nielsen.

Undersøkelsen viser at nordmenn ikke er bekymret for at overbelastning av el-anlegget skal føre til brann. Kun 1 prosent oppgir at de redde for at nettopp det skal skje i jula.

- Mange burde nok være mer bekymret. Særlig i juletider øker kjøkkenaktivteten og dermed også belastningen på det elektriske anlegget. Sammen med mye fyring og bruk av stearinlys gir det betydelig økt risiko for brann i julen, sier skadeforebyggeren.

Den elektroniske undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse på oppdrag for Fremtind Forsikring, i perioden 9. til 19. november, med 1616 respondenter.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår