5 tips du trenger til den store julevasken

 
5 tips du trenger til den store julevasken– Bruker du vaskemiddelet «Wash it back White» blir dukene like hvite hver gang, selv om de er fulle av flekker før vask, sier Inger S. Løvaas fra Krefting. Foto: Krefting
Julevasken må vi gjennom hvert år, og det er alltid like deilig å se huset skinne før gjestene kommer. Med disse 5 tipsene i bakhånd sørger du for å gjennomføre den store julevasken med glans, uten å gjøre vanlige feil som kan skape både kortsiktige og langsiktige problemer.

Tekst: Anna Leikanger Voje    Foto: Jordan, Tarkett, Krefting, Geberit, Mari Andersen Rosenberg, Chera Westman/ifi.no, Robert Walmann/ifi.no

1. Vask kjøkkenet
I julen bruker vi kjøkkenet mye, så dette er et av de viktigste rommene å gjøre ordentlig rent.
Start med overflatene. Bruk et vaskemiddel som er beregnet for kjøkken, slik at det blir enkelt å løse opp gammelt fett. 

Tips! 
Visste du at den enkleste måten å få fjernet fettsjiktet som legger seg på toppen av kjøkkenskapene faktisk er å bruke det samme middelet som du bruker før du maler? En interiørvask- eller malervask løser opp fett og binder det til vaskevannet og kluten slik at det er enkelt å fjerne. 
NB! Skal ikke brukes på høyglansede flater. 

FLEKKER PÅ BENKEPLATEN:
Har du en benkeplate i eik med vanskelige flekker, kan du forsøke å bleke dem. 
– Flekker fra fargerik mat og sorte ringer etter kjeler forsvinner med oksalsyre. Bland sammen 75 prosent kaldt vann og 25 prosent oksalsyre, drypp løsningen over flekken og la det virke, sier daglig leder hos Alanor Audun Klauseie.


Løs opp oksalsyrekrystaller i vann og drypp det over flekken. Oksalsyre er et meget surt blekemiddel for tre og lær, som ikke er giftig. Foto: Chera Westman-ifi.no

– Flekker fra voks, olje eller annet fett fjernes ved å slå en god slums møbelrens over, og deretter drysse over en rikelig mengde fjekkfjerningspulver. Gni pulveret godt inn og la det tørke, og tørk alt bort, sier han.

Fungerer ikke dette, må du slipe treverket til flekken er borte. Husk å påfør ny overflatebehandling på det bare treverket.


Gjenstridige flekker kan slipes vekk. Bruk gjerne en maskin, så går jobben lettere. Slip over et litt større område enn selve flekken. Foto: RobertWalmann-ifi.no

– En oljet eller hardvoksoljet kjøkkenbenk kan flekkslipes hvis den ikke er satt inn med et pigmentert produkt. Er benken lakkert eller pigmentert, må du ta hele benkeplaten for å unngå skjolder, sier daglig leder hos Osmo Atle Fjeld. 

SLUKET:
Og så må vi forberede sluket på den fete jula. Selv om du ikke skal spyle ned fett og matrester i sluket, kommer noe alltid med likevel. Legg en Plumbo Naturent biologisk avløpsrenser-stick ned i røret, så holder rørene seg åpne og luktfrie i jula.


Julen er høytid for tette rør. Gi dem litt ekstra omsorg på denne tiden av året. Foto: Mari Rosenberg-ifino

ØVRIG:
Nå gjenstår det bare å vaske inne i skapene, stekeovnen, kjøleskapet og søppelbøttene. Mye er gjort med rent vann og mikrofiberklut. Stekeovnen vaskes med tilpasset vaskemiddel for ovn og grill.

2. Vask badet
Et baderom skal holdes rent hele året, men i jula er det hyggelig at badet skinner ekstra mye. 


Det er hyggelig å ha et skinnende rent bad når gjestene kommer til jul. Foto: Geberit

GRUNNARBEID:
Vask tak og lister med fuktig mikrofiberklut og pH-nøytralt vaskemiddel beregnet for baderom – for eksempel Plumbo Rengjøring Bad & Dusjrens.

På misfargede fuger bruker du det samme vaskemiddelet og skrubber med Jordan sin skurepad i fin grovhet. Skyll til slutt. For å forebygge ny misfarging kan du impregnere fugene med Alanor fugeimpregnering, som forsegler porene i fugene slik at skitt og vann ikke får trenge inn.

Glassvegger og speil sprayes med universalspray, for eksempel Plumbo Rengjøring Universal Pluss, og tørkes med nal eller tørr mikrofiberklut.


Til speilene på badet kommer du langt med en mikrofiberklut og glasspray. Foto: Mari Rosenberg-ifi.no

TOALETT OG SERVANT:
Her er det viktig å bruke riktige gjenstander og vaskemidler, slik at ikke porselenet tar skade. 

– Harde børster og rengjøringsmidler tilsatt slipestoff skaper mikroriper i porselenoverflaten, og da vil det som havner i toalettskålen kunne sette seg fast i ripene og skape misfarging over tid, sier key account manager Tor Strand hos Rørkjøp-partneren Villeroy & Boch.

Bruk alltid pH-nøytrale rengjøringsmidler, for å unngå at overflatene tar skade over tid. Bruker du for mye sterkt vaskemiddel kan plasten i dusjkabinetter og do-knappene bli ødelagt.

– Dette bør være en tommelfingerregel hver gang baderommet skal vaskes. Casco Allrent er fint til dette bruket. Det er et mildt og skånsomt vaskemiddel, sier Arne-Johnny Tveraabak hos Sika Norge.

3. Vask gulvet


Finn ut om parketten din er behandlet med hardvoksolje eller lakk. Et hardvokset tregulv skal kun rengjøres med rengjøringsmidler anbefalt av gulvleverandøren, sier Espen Josten hos Tarkett. Foto: Tarkett

ALLE GULVTYPER:
Regel nummer 1 er at det aldri skal benyttes grønnsåpe ved rengjøring av gulv. 

– Grønnsåpe lukter kanskje godt, men den inneholder fett som på sikt vil gi en klebrig, støv- og smussamlende hinne på gulvet. Sett heller en bolle med grønnsåpe under sofaen for å få den gode lukten, tipser Teknisk sjef hos Tarkett Espen Josten.


En gyllen regel er at gulvet skal være tørt 30 sekunder etter vask. Da forstår du at mengden vann skal være lav, sier Espen Josten hos Tarkett. Foto: Jordan

Regel nummer 2 er å bruke så lite vann som mulig. Normalt skal det kun vaskes med tørr mopp som trekker til seg støv. Ved behov for fuktighet gjør du dette:
Støvsug gulvet godt, og spray et pH-nøytralt og syntetisk rengjøringsmiddel lett utover gulvet med en sprayflaske. Ikke bruk for mye vaskemiddel. Tørk over med en lett fuktet mopp. Et tips er å vaske og tørke langs plankene, og ikke på tvers, for å unngå at det blir liggende fuktighet og såpe i porene.

– En god tommelfingerregel for å finne riktig vannmengde er at gulvet skal være tørt 30 sekunder etter vask, sier han.

TEPPER:
Begynn med en grundig støvsuging av teppet. 


 – Norge har blitt et teppeland. Vi legger tepper i alle rom. For å få teppene rene, er det meget grundig støvsuging som gjelder. Og husk at absolutt hele teppet må støvsuges, sier Per Ottar Knutson hos Danfloor. Foto: Robert Walmann-ifi.no

– Sørg for å ha en ordentlig støvsuger med tom pose og rent filter. Jobb godt med teppet slik at luven beveger seg, så får du med alle løse elementer. Et tips er å ha børsten på støvsugeren ute. Har du et ullteppe eller teppe med lang luv må du være mer forsiktig, så løse overtråder ikke blir nuppete, sier Per Ottar Knutson hos Danfloor, som er ekspert i faget. 

Er det flekker på teppet, finnes det gode flekkfjerningsmidler- og metoder.
– Er det fettflekker trenger du en fettløselig fjerner. Er det vannløselige flekker fungerer det best med kaldt vann og lofritt papir. Spe på med mye vann, og sug det opp med tørkepapir. Gjenta prosessen flere ganger, så skal du se at det virker, sier teppeeksperten.

4. Vask vinduene
Du har ikke en ren stue før vinduene skinner. Påfør vindusvaskemiddel med mikrofiberklut eller spray, og tørk av med en god nal. Er det minusgrader når du skal vaske dem utvendig, kan du blande spylervæsken du har i bilen, eller rødsprit i varmt vann. Det gjør at vannet ikke fryser til is på glasset. 


En nal må tørkes med en lofri klut eller papir mellom hvert drag. Sjekk også om det er hakk i nalen. Da må du bytte den ut, hvis ikke blir det vannstriper på vinduet. Foto: Jordan

– Trikset er å jobbe ovenfra og ned. Du kan enten dra nalen med rette drag ned, eller dra nalen i en stor S-bevegelse hvis du er litt mer erfaren. Hold nalen litt på skrå når du jobber deg nedover, så ikke vannet renner over der du allerede har vasket. Tørk av nalen med en mikrofiberklut mellom hvert drag. Tørk til slutt bort vannet langs kantene med mikrofiberkluten, sier brand manager hos Jordan Didrik Rosseid Breivik.

5. Vask og impregner juleduken
Flekker og søl hører julefeiringen til. Dette tipset kan redde en hvit duk som har gamle flekker eller har gulnet over tid, og også forhindre at nye flekker setter seg. 
Vask først den hvite duken med vaskemiddelet «Wash it back – White». 


Kaffe, saus, rødvin og sjokolade. – Noen flekker virker umulige å fjerne, men flekkene går av i vask så lenge du bruker riktig vaskemiddel, sier Inger S. Løvaas fra Krefting. Foto: Krefting

− Dette er et uparfymert vaskemiddel som brukes som vanlig i vaskemaskinen på temperaturer fra 60-95 grader. Det passer spesielt godt til tekstiler av bomull, viskose og lin, sier Inger hos Krefting.

Impregner den deretter med Imprenex Wash In. En pakke holder til 1 kg tekstil.

– Bløtlegg eller vask tekstilet i vaskemaskinen med impregneringen som vaskemiddel. Da får du en vannavvisende beskyttelse som får det meste søl til å prelle av duken, sier hun.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår