5 tips til deg som skal ha nytt teppe til jul

 
5 tips til deg som skal ha nytt teppe til jul
Det er godt med noe mykt og lunt å gå på om vinteren, og mange skal pynte opp stua til jul med nytt teppe. Her er 5 gode tips for et sikkert og enkelt teppevalg.

1. Avklar ditt behov først
Bestem hvilke praktiske egenskaper teppet må ha for å fungere i ditt hjem. Dette må du gjøre før du kan velge materiale. Må det tåle hard bruk og mye søl, eller er det mer til pynt?

– Ta hensyn til hva slags bruk teppet skal tåle, og hvor nødvendig det er med enkelt renhold og vedlikehold, sier teppeekspert Per Ottar Knutson hos Danfloor.

Bjørn Musum hos Musum Interiør er enig, og kommer med et eksempel.
– Hos en barnefamilie vil krav til slitestyrke og enkelt renhold vektes høyere enn hos et voksent par. For øvrig er det et generelt råd at jo hardere bruk, jo tøffere må teppet være, sier han.

2. Finn et teppe som passer ditt interiør
En grei måte gå fram her, er å identifisere de fargene det er mest av i rommet, og se gjerne også om det er noen farger som er ensomme. Disse fargene kan du hente opp i teppet for å skape harmoni. Har du et ensfarget rom, kan du velge et teppe i en kontrastfarge. Har du et fargerikt rom, kan du velge et teppe i vegg- eller gulvfargen.
De fineste rommene får man når man også bruker teksturer og overflater aktivt. Se på teksturene som finnes i rommet fra før, og velg et teppe som spiller videre på disse. 

– Ønsker du et elegant rom, fungerer viskosetepper eller andre blanke tepper ofte godt. Skal det være mer rustikt kan du velge et teppe med mer struktur, tipser Torhild Rustenberg hos InHouse.


Ønsker du et elegant rom, fungerer viskosetepper eller andre blanke tepper ofte godt. Her er teppet Essens fra InHouse. Foto: InHouse.

3. Velg riktig størrelse
Riktig teppestørrelse gjør underverker med et rom og en møbelgruppe. Ha både møblene og rommets størrelse med i betraktningen. 

– Teppet bør være så stort at det rammer inn møblene med god margin, men samtidig ikke så stort at det går utover gangsoner og rommet i sin helhet, sier hun.

En huskeregel er at teppet bør være så stort at det rammer inn møblene med god margin. Foto: inHouse.

Eksempelvis vil dette si at sofateppet bør ramme inn hele sofaen, bordet og eventuelle stoler og puffer rundt, og det samme med spisebordet og stolene rundt. 

4. Tenk på akustikken
Når vi pynter til jul er vi veldig opptatt av at det skal se pent ut, men for å skape den hyggelige atmosfæren i juleselskapet må vi ikke glemme å pynte på akustikken. Lydene fra bestikk, serviser, sko og stemmer kan bli slitsom bakgrunnsstøy om den ikke dempes. Lyden finner alltid sin korteste vei – treffer den en hard flate slår den tilbake og lager ekko, men møter den riktige materialer blir den vesentlig redusert. 

Vinduene er gardinløse, så her har møbler og teppe en viktig oppgave med tanke på lyddemping. Foto: InHouse.

Et gulvteppe med høy og tett luv absorberer lyder og vibrasjoner i rommet godt. Aller best effekt får du ved å velge et vegg-til-vegg-teppe, men også løse tepper vil dempe lyd og etterklang. 
– Det er viktig å få inn tekstiler, gjerne i form av gardiner og tepper, for å unngå ekko i rommet. Tenk bare på hvordan lydene klang i rommet da du flyttet inn, før møblene var på plass, sier Ellen Lind hos Green Apple.

Tips! 
Gardiner er også en meget effektiv støydemper. Med mellomforede gardiner med ullfilt får du maksimal uttelling på lyddempingen. Et rom med mange puter og pledd i sofaer og stoler vil også hjelpe godt mot uønsket etterklang.

5. Ikke la prisen avgjøre valget
Både Musum og Knutson advarer mot de billigste teppene. De mener at prisen fort glemmes når man er fornøyd med resultatet, men velger du et billig teppe med tvilsom kvalitet kan du få en dårlig opplevelse som huskes lenge.

Trendene har beveget seg fra det trygge og enkle, til litt tøffere mønsterbruk. Her er teppet Kenya-antrasitt fra Inhouse. Foto: InHouse.

Tips!
For å unngå tepper som sklir, uten å trenge å ha antisklimatter under, kan du spraye Maston Carpet Stop under teppet. Carpet Stop er en antiskli på boks, som er spesielt utviklet til dette formålet. 

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår