5 viktige saker for boligeiere i 2021

6 Jan 2021
- I valgåret vi går inn er det særlig viktig for landets boligeiere å ha en sterk forbrukerstemme i den boligpolitiske debatten som kommer. Økt medlemsoppslutning styrker vår mulighet til å medvirke i viktig politikkutforming for oss som er opptatt av hjemmet vårt, sier generalsekretær i Huseierne, Morten Andreas Meyer, i en pressemelding.
Annerledesåret 2020 har bekreftet at hjemmet blir enda viktigere i krisetid. Boligen vår bidrar til å skape trygghet når uforutsigbarheten preger hverdagen vår. Forbrukerorganisasjonen Huseierne har hatt en stor medlemsvekst i 2020. Veksten i medlemmer er på 10.000 fra 225.000 medlemmer i 2019 til 235.000 medlemmer ved utgangen av 2020.
Huseierne er en uavhengig og medlemseiet organisasjon for alle boligeiere uavhengig av boform. Huseiernes medlemmer bor i blokk, rekkehus og enebolig. Organisasjonen har også 6.000 boligsameier og frittstående borettslag som medlemmer.
- Den store medlemsveksten vi opplever i Huseierne er et tydelig uttrykk for at hjemmene våre blir enda viktigere for oss når verden rammes av krise som nå, sier Morten Andreas Meyer. Landets boligeiere har åpenbart tillit til oss. Det er fint å få bekreftet at vi bidrar til en tryggere og enklere bolighverdag for stadig flere medlemmer, fortsetter han.
Morten A. Meyer i Huseierne peker på fem viktige saker som vil være viktige for norske boligeiere i 2021:
• Opplyst boligdebatt før Stortingsvalget
• Tryggere bolighandel
• Konkurransen i bankmarkedet
• Kommunale avgifter
• Kampen om strømregningen
1. Opplyst boligdebatt før Stortingsvalget
13. september er det Stortingsvalg, og det er viktig å få en opplyst boligdebatt i valgkampen, mener Morten Andreas Meyer som ønsker en debatt basert på tall og fakta:
- Den norske boligmodellen er unik, men økte bokostnader gjør at den norske boligmodellen er under press. Den viktigste saken vi i Huseierne jobber med er å ivareta den norske boligmodellen slik at så mange som mulig har råd til å eie sitt eget hjem, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseierne.
Huseierne mener blant annet at det må bygges flere boliger i pressområdene, slik at unge som ikke har en foreldrebank i ryggen har råd til å kunne eie sin egen bolig.
2. Nye regler for tryggere bolighandel
2021 blir et viktig år for å få en enda tryggere bolighandel. I løpet av 2021 kommer den nye forskriften om tilstandsrapporter som skal sikre bedre informasjon i bolighandelen. Det betyr at 2021 blir et viktig år for å få på plass alle systemer, rapporter og forsikringer til boligsalg.
- Vi har gjennom flere år jobbet iherdig for å få bedre regler for bolighandelen og gjøre salgsprosessen trygg og god. Med de nye boligsalgsreglene blir informasjonen i bolighandelen bedre. Vi skal sikre at forbrukerstemmen blir hørt på oppløpssiden også, sier Morten Andreas Meyer i Huseierne.
Blant de tingene vi mener hører hjemme i tilstandsrapporter, er at inspeksjon av tak skal være hovedregelen og at en byggesakkyndig sier noe om utbedringskostnader. Samtidig pågår arbeidet med å lage en ny eiendomsmeglingslov. Huseierne har et medlem i lovutvalget som sikrer at forbrukerstemmen blir hørt. Forslag til den nye loven legges frem våren 2021.
3. Konkurranse i bankmarkedet
Den aller største bokostnaden for nordmenn er rentekostnaden. For å få ned rentekostnadene er det viktig at konkurransen i bankmarkedet er størst mulig, men det norske bankmarkedet er uoversiktlig for forbrukerne. Huseierne kjemper derfor for enda bedre informasjon og åpenhet i bankmarkedet, slik at flest mulig får den beste renten de kan få:
- Vi i Huseierne ønsker å hjelpe forbrukerne med å passe på at bankene ikke tar seg for godt betalt. Vårt månedlige rentebarometer er en service til forbrukerne for å gjøre det lettere å få oversikt og skifte bank, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseierne.
4. Kommunale avgifter
Vann- og avløpsbransjen har varslet store investeringsbehov de neste 20 årene på om lag 320 milliarder kroner. Det vil si at vann- og avløpsgebyrene i gjennomsnitt vil øke til ca. 33.000 kroner i året for hver husstand i Norge. Til sammenligning var vann- og avløpsgebyrene i 2020 i snitt på omlag 10.000 kroner til sammen.
- Vi forventer at politikerne og kommunene gjør det de kan for å hindre at vanlige folk får for høye bokostnader. Bokostnadsindeksen vi utarbeider har vist en kraftig økning i bokostnadene, langt over prisveksten ellers i samfunnet, sier Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseierne.
Tre departement med Kommunal- og moderniseringsdepartementet i spissen ønsker å få utarbeidet en studie som synliggjør effektiviseringspotensialet i vann- og avløpssektoren. Studien skal blant annet drøfte hvordan kommunene kan utbedre og fornye ledningsnettet i vann- og avløpssektoren på en raskere og mer kostnadseffektiv måte enn i dag.
- Denne studien er et viktig steg i riktig retning for boligeierne. Det er viktig at det innføres tiltak for å tvinge frem økt effektivitet innenfor vann og avløp. Det haster, sier Meyer.
5. Kampen om strømregningen
Kampen for en rettferdig strømregning vil fortsette i 2021. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) fortsetter å tvinge frem dramatiske endringer i nettleien, selv om det ikke finnes dokumentasjon på at det vil gi en bedre utnyttelse av nettet. I hovedsak vil de gjøre det variable leddet i nettleien mindre og fastleddet større, noe som vil gjøre det mindre lønnsomt å investere i ulike energitiltak hjemme.
Huseierne har kjempet imot fordi forslaget er for komplisert, i tillegg til at man vet for lite om strømkundenes forbruksmønster i dag. NVE må først dokumentere hvilke problemer de egentlig prøver å løse, før de kommer med forslag til løsninger.
- Vi må ha tålmodighet til å vente på piloter, modellanalyser og data fra de automatiske strømmålerne (AMS) for å sikre god kunnskap. Å gjennomføre så store endringer i prismodellen for et viktig samfunnsgode med et så svakt faktagrunnlag som legges på bordet her, strider mot alle prinsipper for god forvaltning, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer.
Recent News
-
Lys opp badet i mørke stunder
Lys spiller en essensiell rolle på badet. Når man skal velge lyskilder til baderommet er det derfor en god idé å tenke nøye gjennom hvorvidt man behøver generell belysning, aksentbelysning, funksjonelt lys eller en kombinasjon.
-
Maur inne på vinteren er et typisk tegn på angrep
Maur finnes over hele landet og er mest aktive om våren og sommeren. Oppdager du derimot maur i huset på vinteren bør du være ekstra oppmerksom.
-
Baderomstrender 2021 – Vi elsker hjemmet vårt
2020 har virkelig satt livsstilen vår på prøve. Det har vært nødvendig å endre mange vaner vi setter stor pris på, og gamle sannheter gjelder ikke lenger. Men det er én ting som vi har blitt oppmerksomme på, og det er hvor viktig hjemmet vårt er. Det e...
-
Svedbergs og Halvor Bakke går i dusjen sammen
En av Norges høyeste fosser har inspirert oss til å skape en dusj med mye glass og god plass. Tynne, grafiske profiler gir et minimalistisk og stilrent uttrykk.
-
Bekymret for vinterens strømregning?
Vi nordmenn lever i et av verdens kaldeste områder og ligger i verdenstoppen når det kommer til strømforbruk, med bare ett land foran oss på pallen. Og det er oppvarming av huset som er den klart største kostnaden ved forbruket.
-
Sett farge på bokhyllen
Mal bokhyllen og fremhev bøkene! Med farge på bokhyllen kan du skape en rolig ramme der bøkene får hovedrollen.
-
Nå bør du male panelet!
Har du planer om å male panelet inne i år? Da bør du ikke utsette det lenger. Nå er nemlig den beste paneltiden.
Design og trender
-
Lys opp badet i mørke stunder
Lys spiller en essensiell rolle på badet. Når man skal velge lyskilder til baderommet er det derfor en god idé å tenke nøye gjennom hvorvidt man behøver generell belysning, aksentbelysning, funksjonelt lys eller en kombinasjon. -
Enda flere valgmuligheter i forskjellige farger
På begynnelsen av året kunne hansgrohe presentere en lang rekke produkter i fem nye standardfarger. Nå utvider hansgrohe FinishPlus-sortimentet sitt med flere produkter til baderommet i overflatene matt sort, matt hvit, børstet bronse, polert gull-optikk og børstet sort krom. -
Trendy med tøffe fargevalg
Som kjent er 2020 året fargene sniker seg inn i norske hjem igjen. Vi er gått lei hvite vegger og fyller istedenfor rommene med farger som skal gi dem en spesiell personlighet og atmosfære. -
Slik ser 20-tallets baderom ut
En lengsel etter naturen og et ønske om et innbydende baderom. Slik kan man oppsummere 20-tallets trender. Vedums designsjef, Jenny Andersson, trendspaner om fremtidens baderom og kommer med smarte tips til deg som planlegger å renovere baderommet i det nye tiårets ånd. -
Årets Farge 2020 er Elvesand
Det ligger en lang prosess bak Årets Farge. Vi har studert trender og analyser, snakket med eksperter og besøkt messer i inn- og utland, forteller kreativ leder i Fargerike, Tale O. Henningsen. -
Tradisjonell maling også for moderne hus
Både nye og gamle bygg kan males med linoljemaling. Malingtypen har beskyttet norske fasader godt i hundrevis av år, og er fortsatt like aktuell. -
De 5 mest trendy inneplantene i 2019
Nå lanserer Plantasjen de 5 mest trendy inneplantene for 2019. -
Peter Opsvik vinner nordisk bærekraftig designkonkurranse
Kontorstolen ”HÅG Capisco” av Peter Opsvik er den norske vinneren av Nordisk Ministerråds konkurranse om Nordens mest bærekraftige stol. Vinnerbidraget fra alle de nordiske landene stilles ut under FNs klimamøte i desember for å vise hvordan nordisk design kan bidra til å oppnå bærekraftmålene. -
Årets Farge 2019 er Grønn
- I en tid med globalt fokus på miljø er dette et helt naturlig valg, sier Tale O. Henningsen, kreativ leder i Fargerike. Overalt finner vi små og store forsøk på å gjøre verden til et bedre sted, og samtidig sørge for at våre barn arver en jordklode det er godt å leve på. -
La stemningen styre fargevalget
Planlegger du å skifte farge på veggene i stuen før jul? Start med å finne stemningen du ønsker i rommet, deretter tar du opp jakten på den rette fargen, tipser erfarne fargesettere. -
Derfor velger vi fliser
Nordmenn elsker å legge kermaiske fliser i entreen. – Det er fordi fliser på gulvet tåler det meste, sier flisekspert. -
Danske designkraner i nye flotte farger
Damixa utvider nå den elegante designserien Silhouet som ble lansert i vår med tre flotte nye overflater. Fargene børstet stål og messing er laget med en unik PVD-overflate, mens den sorte er en praktisk og svært holdbar matt lakk. -
Tidsriktig design og farger på baderomsmøbler
Trestrukturer som lys eik har vært i vinden en stund, og vil fortsette å være en del av den skandinaviske stilen. -
Thomas Sandell i designsamarbeid med Plantasjen
Nå lanserer Plantasjen den nye kolleksjonen «Extend Your Space», som er utviklet av en av Sveriges mest prisbelønte og kjente arkitekter, Thomas Sandell. Serien inneholder sju unike og innovative produkter som på en moderne måte bidrar til å inkludere flere planter i hjemmet. -
Romslig sykkeloppbevaring
Et stort og flott oppbevaringshus til sykler av alle slag skaper orden på tomten og beskytter mot regn- og ruskevær. -
8 gode grunner til å henge opp gardiner
Gardiner gjør mye for interiøret. Men de har også mange egenskaper utover at de er fine å se på.
Leverandørguide
-
Badstue
Tylø AS er i dag verdens ledende produsent av stimulerende miljøer for badstue, dusj og dampbad. Vi har et sterkt varemerke, betydelige markedsandeler og alle de ressursene som er nødvendige for en fortsatt stabil vekst. Det gjør Tylø til en trygg samarbeidspartner for fremtiden. -
Baderomsmøbler
Det finnes mange forskjellige stilarter på baderomsmøbler, men vi setter fokus i vår leverandørguide på de fire mest populære stilartene, klassisk, country, minimalisme og Hi?tech. Finn din stil når du skal pusse opp badet. -
Badekar/massasjekar
I dagens baderom fines det utallige kombinasjoner til å få det komplette spa opplevelsen i hjemmet. Dessverre fines det mange useriøse aktører i dette markedet. Badogbolig.no gir deg her noen linker til seriøse leverandører i dette segmentet. -
Armaturer
SINTEF Byggforsk får stadig henvendelser fra oppgitte forbrukere som har kjøpt blandebatterier (armaturer) og andre produkter som ikke er godkjent for norske forhold. Mange føler seg lurt når de sitter igjen med lekre - og gjerne kostbare ? VVS produkter som det viser seg at rørleggeren ikke vil montere. Rett og slett fordi de ikke er godkjent i Norge, og det dermed kan skape problemer for rørleggeren som er ansvarlig for monteringen i etterkant. At produktene ikke er godkjent hos SINTEF, betyr ikke automatisk det samme som at de ikke holder mål, men at de ikke har gjennomgått eller bestått testing som viser at kvaliteten holder til norsk bruk, noe som blant annet henger sammen med surhetsgrad i vannet og vanntrykk. Badogbolig.no gir dere her en oversikt over de mest kjente leverandørene som er godkjent i Norge klikk på linken for direkte linken til leverandørens hjemmeside for ytterligere informasjon. -
Din leverandør til baderommet
Holtans holder til på Aurskog og har et solid forhander nett over hele landet. -
Sikkerhetsprodukter
Antall vannskader i norske hjem som følge av lekkasjer og overbelastning er stigende. Hver dag opplever over 200 norske husstander den ubehagelige overraskelsen å få hjemmest sitt oversvømmet av vann.