507 000 nordmenn skal bygge platting i vår

 
507 000 nordmenn skal bygge platting i vårFoto: Kebony
Mer enn en halv million nordmenn har planer om å bygge ny platting eller terrasse denne sesongen. Det viser en fersk, representativ undersøkelse fra YouGov.

- Jeg er overrasket over hvor mange terrasser og dekker det bygges i Norge. Det virker som om markedet er umettelig. I tillegg til både en, to og tre plattinger hjemme, bygger vi gjerne en og to på hytta i tillegg, bekrefter kategorisjef for Løvenskiold Handel, Rune Kjølberg.

Undersøkelsen er utført av Kebony, som leverer vedlikeholdsfrie materialer til terrasser og plattinger. Den viser at hele 13 prosent, eller 507 000 personer av den norske befolkningen over 18 år går med planer om å fornye uteplassen denne våren og sommeren.

- Dette er en trend vi kjenner oss igjen i. Vi har hatt en gjennomsnittlig salgsvekst på 30 prosent de siste åtte årene, og som følge av den store etterspørselen både hjemme og ute, åpner vi en ny fabrikk i Belgia i år, sier Arnt Kristian Barsten, produktsjef i Kebony.

Kebony-teknologien er en norsk oppfinnelse som gjennom en miljøvennlig prosess gir bærekraftige tresorter de samme egenskapene som eksklusivt, tropisk treverk. De Svanemerkede og FSC-sertifiserte materialene blir helt vedlikeholdsfrie, og med garantert 30 års levetid.

- Det har blitt langt større aksept for at god kvalitet koster mer. For fem år siden stod vedlikeholdsfrie materialer av høy kvalitet for under 10 prosent av totalomsetningen på markedet. I dag ligger det på rundt 50 prosent av totalen, fortsetter Barsten.

Dette bekrefter proffselger Einar Thorn Akre hos Montér på Stabekk.

- Stadig flere av kundene våre går for vedlikeholdsfrie materialer. Tid er verdifullt, og vi vil heller kose oss på terrassen enn å bruke tiden vår på å vedlikeholde den. Utseendemessig ser vi også at mange like den grå patinafargen som de vedlikeholdsfrie materialene får over tid, sier Thorn Akre.

Om undersøkelsen:
Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov.
Det ble i perioden 24. til 29. januar gjennomført til sammen 1011 CAWI-intervjuer med personer over 18 år.

6 ting du må tenke på når du skal bygge terrasse
1. Sørg for å skaffe deg info om hvordan du skal planlegge og bygge en terrasse før du starter. Det er viktig for sluttresultatet at du setter deg inn i hvordan du planlegger beliggenhet, størrelse, fundamentering og hvilke materialer du ønsker å bruke. Byggevarehuset har ofte gode folk som kan gi råd om de fleste valg.

2. Hvordan skal terrassen brukes, hva skal plasseres oppå den, er det eventuelt noe som kan bygges inn? Bruk plantekasser med avløp for vann, og hold jord adskilt fra kontakt med terrassedekket.

3. Hvor mye tid ønsker du å bruke på vedlikehold? Mange materialer krever at du oljer eller beiser med jevne mellomrom for at gulvet skal holde seg pent. Velger du vedlikeholdsfritt kan du nøye deg med å rengjøre overflaten med børste og vann ved behov.

4. Estetikk er ofte en avgjørende faktor ved valg av dekke. En pen og holdbar overflate er viktig for de fleste av oss og kvalitet henger sammen med pris. De rimeligste bordene vil oftest ha en kortere levetid og vil trenge mye mer vedlikehold enn vedlikeholdsfrie, men mer kostbare alternativ.

5. Kan du begrense deg til rundt 2-3 materialer på uteplassen og samle disse i områder så vil det gjøre rengjøring og eventuelt vedlikehold enklere. Dette avhenger selvsagt av muligheter for utforming og ønsket bruk.

6. Ta en titt på andre terrasser, hos naboer og på nettet for å finne inspirasjon

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår