7 ting du bør vite før du behandler panelet

 
7 ting du bør vite før du behandler paneletETT STRØK: Det kan være nok med ett strøk for å oppnå resultatet du ønsker. Her er det lagt på ett fyldig strøk interiørbeis. (Foto: Tyrilin)
Vil du sette farge på panelet og samtidig beholde den naturlige «looken»? Da er transparent overflatebehandling veien å gå. Her er 7 ting du må vite før du setter i gang.

Tekst: Chera Westman/ifi.no

Det finnes mange ulike behandlinger som kan gi det ønskede resultatet, der du setter farge på panelet samtidig som du beholder den naturlige trestrukturen. Både hardvoksolje, interiørbeis, panelbeis, panellakk, panelvoks, trebeis og treolje kan brukes. Her er 7 ting du bør være obs på før du påfører den transparente behandlingen:

1. Underlaget påvirker
Transparent behandling gjør at fargen på underlaget skinner gjennom og påvirker sluttresultatet. Test fargen et skjult sted før du går løs på hele interiøret.

2. Ett eller flere strøk?
Ett strøk kan være nok til å gi den fargen, beskyttelsen og slitestyrken du ønsker. Ytterligere strøk gir et mer dekkende og sterkere pigmentert resultat. Et mindre dekkende utseende oppnås ved å trekke av beis med en lofri klut etter påføring.

3. Godt verktøy = arbeidsglede
Rask og skjoldfri påføring sikres best med bruk av bred pensel eller rull for glatte flater, i kombinasjon med fordriver og skråpensel for hjørner og detaljer. Kvalitetsverktøy drypper og spruter lite, og gir et jevnt resultat.

4. Ikke dugnadsjobb
Håndlaget til maleren er med på å avgjøre resultatet. Vi legger alle på ulik mengde og stryker ut på forskjellige måter, og får derfor forskjellig finish. Vil du dele jobben med noen, bør én og samme person påføre, mens den andre jevner ut finishen.

5. Arbeid feltvis
Vanntynnede transparente behandlinger tørker raskt, og det er enkelt å få synlige start- og stoppmerker. Fjern tak- og gulvlister, og påfør produktet på 1-2 bord av gangen.

6. Lysning
Gulnet panel kan lysnes med hvitpigmenterte produkter. Behandlingene inneholder også UV-filter som forhindrer videre gulning.

7. Fra gulnet til varmbrunt
Et gammelt, gulnet panel kan farges i den moderne, varmbrune fargen. Husk først å lysne med et hvitpigmentert produkt, for å unngå for sterk gultone.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår