7 tips: Slik gjør du huset klart til vinteren

 
7 tips: Slik gjør du huset klart til vinterenDu trenger verken sette av mye tid eller penger for å gjøre huset klart til vinteren.
Med enkle grep kan du gjøre huset klart for den kalde vintersesongen – uten at det går utover timeplanen eller lommeboka. Ingeniør i Idéhus, Ole Martin Østby, forklarer hvordan.

– For at du skal bo trygt og godt, må du sørge for at huset ditt har det bra. Å gjøre huset vinterklart trenger ikke bety store vedlikeholdskostnader, sier Østby.

Kryss av de sju punktene på listen hans – og du kan nyte vintermånedene.

1. Steng utekranen
På vinteren kan enkelte ting som står utendørs fryse til is og ødelegges. På veien mot et vinterklart hus må du derfor stenge utekranen, tømme den for vann og ta inn hageslangen.

– Mange nye boliger har frostsikre utekraner, så dette er viktigst for deg som har et eldre hus, forklarer Østby.

Det er også lurt å ta en runde i uteboden, for å se om du har noe av verdi som bør flyttes innendørs. Mange har for eksempel malingsspann fra sommerens oppussing. Malingen holder seg i mange år. Gitt at den ikke fryser til is, da.

2. Rens takrennene
Uansett hvor kjedelig det er: Takrenner må renses som en del av vintervedlikeholdet. Det kan faktisk svi skikkelig om du ikke tar deg bryet med å fjerne løv, kvist og annet smuss som sperrer nedløpet.

Taknedløp går videre ned i bakken, og i et rørsystem. rørsystem under bakken blir tett, grave opp.

– Taknedløpet går ned i bakken og gjennom et rørsystem under huset. Hvis nedløpet går tett under bakken vil vann samles på ett sted, og i verste konsekvens sprenges nedløpet av frosten. Det betyr at du må bytte ut rørsystemet, og det er ikke billig.

I noen tilfeller vil vannet finne nye veier – nedover husveggen for eksempel. Det kan gi huset store vannskader. Og på hus med flatt tak kan tette sluk føre til at du får et uønsket basseng oppe på taket.

3. Kontroller taket
Når du først er i gang med takrennene, bør du ta et raid på taket også.

– Mange glemmer at taket er husets viktigste fasade, sier Østby.

Før kulda setter inn bør du forsikre deg om at beslaget rundt pipe og takhatter er tett, og at ingen taksteiner er sprukne.

– Et tak som ikke er tett er langt verre på vinteren enn ellers i året. Åpninger rundt pipa kan føre til at snø driver inn – noe som ofte gir store lekkasjer og vonde utgifter. Når slike skader først har skjedd, kan de ligge og ulme lenge før de oppdages, sier Østby.

4. Kjøp strøsand
Starte den første vintermorgenen på rumpa i oppkjørselen? Nei takk.

Morgenfrosten kan komme brått på, og det er dermed ingen grunn til å vente med å kjøpe inn strøsand.

– Har du en bøtte tilgjengelig, blir den første glatte morgenen litt bedre, sier Østby.

5. Bytt filter i ventilasjonsanlegget
Når gradestokken kryper nedover stenger vi dører og vinduer for å holde varmen. Skift filter på ventilasjonsanlegget, så slipper du et dårlig inneklima.

– Filteret har tatt unna støv og pollen en hel sesong, og bør byttes. Et skittent filter gir ikke bare dårlig luft i hjemmet – det gir også grobunn for mikroorganismer. Og slike vil du ikke bo sammen med, sier Østby.

Ved å tegne et filterabonnement vil filterbytte bli en fast høstrutine. Nytt filter koster mellom 500 og 800 kroner, og vil komme til cirka samme tid hvert år.

Det er også smart å rengjøre andre filtre med det samme: Filteret til kjøkkenviften vasker du i oppvaskmaskinen, mens filteret til varmepumpen og vifteovner kan støvsuges.

6. Sjekk røykvarslerne
1. desember er røykvarslerens dag – en markering for at alle skal huske hvor viktige de er.

– Sørg for at inspeksjon av røykvarslerne blir en rutine på lik linje med å bytte filter, sier Østby.

7. Dropp stearinlysene
Mange synes levende lys skaper lun stemning. Dessverre er ikke huset ditt enig. Særlig du som bor i et nytt hus bør begrense bruken av talglys – hvis ikke kommer uønsket besøk av heksesot.

– Malingstypene og vedlikeholdsproduktene vi brukte tidligere tok knekken på heksesoten, men det gjør ikke dagens miljøvennlige varianter, forklarer Østby.

Heksesot er sotpartikler som lager svarte skygger på vegger og blanke flater.

– Det er ikke farlig – bare mindre pent. Heksesot sprer seg fort når du først har fått det i hus, og maling og vasking er ikke alltid tilstrekkelig for å fjerne det, sier Østby.

Heldigvis er det et rikt utvalg av LED-lys på markedet.

– I min familie har vi gått helt bort fra stearinlys. Nå er det LED som gjelder, sier Østby.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår