Beise terrassen – slik gjør du det

 
Beise terrassen – slik gjør du detFEI VEKK STØV: Bruk en myk kost, støvsugeren eller en mikrofiberklut til å fjerne alt slipestøv før du påfører beisen.
Oppskriften for deg som skal beise terrassen er enkel å følge. Malermester Åsa Schaanning viser hvordan du raskt og enkelt får et godt resultat uten skjolder.

Tekst: Chera Westman/ifi.no

Treverket i en nyvasket eller ny terrasse trenger å beskyttes fra sol, vær og vind, for at ikke fibrene skal brytes ned og terrassen blir slitt og flisete. Det kan du oppnå med et strøk terrassebeis eller terrasseolje. Å beise terrassen er ikke vanskelig. Med godt verktøy og effektivt arbeid, når du raskt og enkelt et skjoldefritt og fint resultat. Før deg som skal olje inn eller beise terrassen, viser faglig ansvarlig malermester Åsa Schaanning hos Jordan fem trinn for et garantert godt resultat.

1. Vask og slip treverket
Alt malearbeid starter med rengjøring av underlaget. Det gjelder også utendørs, og også med helt nye terrassebord. Vask med et rengjøringsmiddel som er beregnet for å fjerne vinterens skitt og smuss fra terrassen.

Deretter sliper du vekk fiberreisning, eventuelle fliser og døde fibre, slik at beisen får et jevnt og fast underlag å hefte på, og du kan gå barbeint uten å få fliser i føttene.

– Sett slipepapir på et slipebrett og monter dette på et forlengerskaft, og slip lett over, sier malermester Åsa Schaanning, faglig ansvarlig hos verktøyleverandøren Jordan.

2. Fjern støv
Fei vekk slipestøvet med en kost. Bruk en kost med myk bust slik at du ikke riper opp treverket, eller bruk støvsugeren. En oppussingsklut laget av mikrofiber kan også brukes.
– Har du vært uheldig og ikke fått vekk alle fliser, kjenner du det godt når du tørker av med kluten, sier Schaanning.

3. Dekk til
Før du åpner spannet med beisen du skal bruke, er det en god idé å dekke til steder du ikke skal ha beis på. Sett maskeringstape nederst på veggen langs terrassen. Hvis det ikke blåser, kan du også beskytte veggen med en elektrostatisk dekkeplast med tape langs kanten.
Sett spannet og et malekar for terrasse på et lite stykke malefilt, så unngår du å få skjolder i overflaten hvis du søler når du heller beisen oppi malekaret.

4. Påfør beisen
Begynn beisingen innerst mot veggen eller i et hjørne, og påfør beis med en pensel langs alle kanter og i hjørner der du ikke kommer til med et større verktøy. Bruk gjerne en pensel med langt skaft, så slipper du å bøye deg.

Til de store flatene brukes en påføringspad som effektivt både påfører og etterstryker beisen til et jevnt og skjoldfritt resultat. Paden både spruter og drypper mindre enn pensel og malerull ved bruk, og er både enkel og rask i bruk.

Dypp paden i beisen og arbeid inn beisen i den før du begynner.

NB! Ikke dypp for langt, kun de rosaspraglete fibrene skal være gjennomfuktet med beis.

– Med paden montert på langskaft, jobber du effektivt og ergonomisk i lange trekk, akkurat som når du vasker gulvet, sier Åsa Schaanning.

– Er det sprekker mellom bordene i terrassen, lønner deg seg å gå over disse med en pensel først. Husk også å påføre beis på endeved og kuttflater der vann kan trekke inn, sier hun.

Arbeid med 2-3 bord av gangen i hele terrassens bredde. Avslutt hvert bord med å dra paden inn mot der du påførte sist, så får du en fin avslutning uten start- og stopp-skjolder.

5. Dette trenger du:
Før du setter i gang, bør du sikre at du har alt du trenger lett tilgjengelig. Det er også en fordel å ta jobben en dag med stabilt oppholdsvær slik at du er sikker på å unngå å få regndråper på våt beis. Beis heller ikke midt i solsteiken.

  • Malekar
  • Påføringspad som kan festes på forlengerskaft
  • Slipebrett gjerne med borrelås
  • Slipepapir korning 120, gjerne med borrelås for enkelt bruk på slipebrettet
  • Terrassepensel, flat 75 mm, gjerne også 70 mm med langt skaft dersom du ønsker større rekkevidde til utsparing, endeved og sprekker mellom bordene
  • Forlengerskaft som øker rekkevidden og gjør at du slipper å krabbe på knærne
  • Feiekost med myk bust, støvsuger eller oppussingsklut
  • Maskeringstape og/eller plast som forhindrer søl
  • Dekkefilt
 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår