Belåningsgrad er viktig for boliglånsrenten din

 
Belåningsgrad er viktig for boliglånsrenten din
Belåningsgrad beskriver hvor stor andel av et objekt man selv eier, og hvor stor andel banken eier når det er satt pant i objektet i forbindelse med lån. Med andre ord betyr det hvor mye av et objekt som er belånt. Det er mye å spare på boliglånsrenten for kunder med lav belåningsgrad.

Et eksempel kan være dersom du skal ta opp et boliglån på 85 % av markedsverdien fra banken. Du har da kun 15 % egenkapital, men egenkapitaldelen vil øke ettersom du nedbetaler på lånet og belåningsgraden blir lavere.

De med lav belåningsgrad har mye spare på boliglånet
Belåningsgraden er en av 10 faktorer som har innvirkning på lånevilkårene. Dette er fordi risikoen øker for banken etter hvor mye lån du må ta opp. Renten skal derfor i utgangspunktet være høyere for de med høy belåningsgrad. Dette er ikke alltid tilfellet for kunder i sparebankene og storbankene. De med lavere belåningsgrad har ofte vært lokale bankkunder lenge, og får ikke den renten de fortjener. Det er akkurat disse kundene som har mest å spare på å bytte til banken med best tilbud. Du kan enkelt logge deg  på Renteradar.no for å finne ut av hvor mye du kan spare på å bytte lån, eller prute med din eksisterende bank.

Kalkulasjonen nedenfor tar utgangspunkt i et lån på mellom to og fire millioner kroner.

Faktorer som avgjør belåningsgraden
Når bankene vurderer en boliglånssøknad, tar de utgangspunkt i tre faktorer: gjeldsgrad, likviditet og belåningsgrad. Lånets størrelse og nedbetalingstid samt markedsverdi på det man stiller med som sikkerhet for lånet er de faktorene som avgjør hvilken belåningsgrad du får. Bankene kan være fleksible på dette, men långiveren vil aldri ønske å faktisk øke risikoen for seg selv.

Belåningsgrad på bolig
Renteradar.no sammenligner boliglånsrenter for deg, for så å finne den beste renten til ditt lån. Hvis du lurer på hva du kan låne til din bolig, og trenger mer informasjon om hvordan man går frem, kan du lese mer om det her. Du kan også benytte deg av vår boliglånskalkulator for å regne ut et estimat på hva du kan låne.

Har du allerede et boliglån? Vi regner ut belåningsgraden din automatisk slik at du enkelt kan se etter bedre tilbud blant ulike banker.

Reglene rundt belåningsgrad
Regjeringen ønsker å bidra til en bærekraftig utvikling i husholdningens gjeld, og begynte derfor å regulere utlånspraksisen for boliglån i 2015. Grunnen til dette var en sterk vekst i husholdningsgjeld og boligprisene. Alle lån med pant i boligen skal tas med i beregningen av belåningsgrad, herunder fellesgjeld i borettslag og boligsameier.

Boliglånsforskriften setter krav til bankenes utlånspraksis, som blant annet:

  • Kunden sin betjeningsevne
  • Kunden sin samlede gjeld i forhold til inntekt (gjeldsgrad)
  • Lånets størrelse i forhold til boligens verdi (belåningsgrad)
  • Obligatorisk avdragsbetaling så lenge egenkapital er mindre enn 40 % av markedsverdien.

I tillegg er det en 60 % grense for maksimal belåningsgrad for rammelån. Det er også spesielregler for ordinære lån på sekundærboliger i Oslo, som ligger på 60 %. 

Vil du vite mer om hvordan belåningsgrad påvirker dine lånevilkår? Les hele artikkelen her på Renteradars blogg her.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår