Boligjakt må handle om mer enn bare økonomi

 
Boligjakt må handle om mer enn bare økonomiFra Jakobsrød Teieparken. Arkitekt: Spir Arkitektur
BREEAM-sertifiserte boliger vinner terreng i Norge, stadig flere velger boliger med en miljøvennlig profil.

Av Anders Jahren, Anders Eick og Roar Fossum Hamstad

I jakten på en god bolig er det mange faktorer som spiller inn for en familie. I denne artikkelen skal vi følge en familie i jakten på en god leilighet, og se på forhold som betyr mye i leting etter ny bolig.

Familien vi skal følge i boligjakten er Herr og Fru Eick som er i 50+ - segmentet. Med 3 utflyttede barn er ønsket om et enklere liv kommet inn, samtidig som kontakten med barn og barnebarn er viktig. Med ny jobb for far i huset ved Færder videregående skole, er blikket rettet mot sentrale deler av Tønsberg-området. Dette er historisk område, Norges eldste by med fin trebebyggelse og fine bryggerekker med konserter og uteliv. Flere aktuelle leiligheter har pekt seg ut, men med gode rådgivere i familiens utflyttede sønner har fars ønsker blitt ledet vekk fra gamle trehus i Gråbrødergaten, et av byens eldste boligstrøk med hus fra tidlig 1800-tall.

- Finnes det en drømmeleilighet?
Familien Eick har noen klare formeninger om hva som er miljømessig viktig i den neste fasen av livet. En sentrumsnær leilighet med kort vei til offentlig kommunikasjon er viktig i forhold til en bilfri hverdag. Dette valget fører med seg at leiligheten bør ha en sikker og lett tilgjengelig sykkelparkering ikke langt fra inngangen. Som gammel bygningsarbeider er far i huset, Anders opptatt av at det har vært god prosjektstyring i byggefasen og at det ikke er brukt tropiske materialer i uteområdene. For Brynhild som er vokst opp i en familie med grønne fingre er tilgang til grønne uteområder og etisk bruk av arealer viktig. Er det mulig å finne et boligprosjekt som ivaretar disse ønskene? Med tre boliginteresserte sønner som rådgivere har Anders og Brynhild blitt satt på sporet av et nytt boligprosjekt med BREEAM-sertifisering.

- Hva er Breeam?
Vi lar Kristian Eick, eldste sønn av Anders og Brynhild forklare hva BREEAM er:

- Kort fortalt er BREEAM et miljøsertifiseringssystem som sikrer at utbyggerne tar miljøhensyn i hele utbyggingsperioden. Som sivilingeniør innen bygg og miljø fra NTNU jobber jeg både med rådgiving og søknadsprosesser på prosjekter, og følger med hva som rører seg i markedet. BREEAM tiltaler meg for det er et komplett system som har miljøavtrykket til prosjektet som fokus i alle ledd av byggeprosessen.

Her finner Kristian pc-en sin og viser en side om BREEAM-sertifisering fra grønn Byggallianse.

- Alle bygge som BREEAM-sertifiseres skal ha en godt synlig logo ved hovedinngangen, forklarer Kristian. BREEAM-sertifiseringen har hovedsakelig blitt brukt på kontor og næringsbygg, men kommer sterkt på leilighetsbygg i disse dager. Videre er BREEAM delt inn i ni fokusområder som skal sikre en trygg og riktig miljøsertifisering av bygg, både på nybygg og rehabiliterte bygg. BREEAM-nor som er den norske varianten av BREEAM har følgende fokusområder:

- Ledelse og administrasjon

- Helse og innemiljø

- Energibruk

- Transport

- Vann

- Materialer

- Avfall

- Arealbruk og økologi

- Forurensning

Spennende
- Jeg syns prosjektledelse er spennende. BREEAM har et klassifiseringssystem hvor entreprenøren får poeng underveis av en revisor som følger prosjektet. Her viser han de forskjellige klassifiseringene et prosjekt kan oppnå. For meg er denne sertifiseringsordningen naturlig å jobbe etter på prosjekter i fremtiden, sier Kristian.

Et aktuelt prosjekt
Boligprosjektet Teieparken har sentral beliggenhet på Kaldnes. Færder videregående skole er en av de nærmeste naboene. Her utvikler en av de store boligaktørene i Norge totalt 105 leiligheter med BREEAM-sertifisering. Brynhild som er oppvokst i en gartnerfamilie er glad i på naturen og at dyrkbar mark ikke blir bygget ned. Vi lar henne fortelle om det hun setter pris på:

- Et av mine ønsker er at økologien ivaretas gjennom hele byggefasen. En av de tingene som fenger meg er at plantevalgene i BREEAM-prosjekt skal være stedstypiske og vedlikehold av uteområder er godt planlagt. Tujahekker er ikke min favoritt sier Brynhild med et smil.

- Videre er jeg glad i å sykle og har nesten ikke brukt bil de siste 20 årene, så med BREEAM sin vinkling på bruk og oppbevaring av sykkel må jo dette være midt i blinken for vår familie. Dette støtter mitt syn på å tenke kollektivtransport der sykkelen ikke rekker frem.

Lademuligheter
Her kommer mellomste sønnen Martin Lucas inn med en refleksjon:

- BREEAM-prosjekt er jo helhetlig planlagt med nærhet til knutepunkter for offentlig kommunikasjon, så sykkelparkering og lademuligheter for el-sykkel er ivaretatt. En annen ting som også er ivaretatt er el-bilparkering med lademuligheter. Med disse transportmulighetene blir miljøet skånet, sier Martin med et smil rettet mot Anders som er glad i gamle biler. Martin som jobber med sirkulærøkonomi og byplanlegging har et sterkere miljøfokus enn sin far og bobler over:

- Å minimere forbruket av vann er også viktig i dag. BREEAM-sertifiserte bygg har løsninger som bidrar til å få ned vannforbruket også.

Helt nytt marked
Far i huset er kroneteller og ganske nøktern av natur. Han undrer på om det er god økonomi i å kjøpe en BREEAM-sertifisert bolig. Derfor har familien snakket med prosjektsjef Signe Olsen i OBOS-avdelingen Tønsberg om hvilke ekstra kostnader en BREEAM-sertifiseringen medfører. Hun kan fortelle at OBOS er helt i startfasen av BREEAM-sertifiserte bygg at de ikke har noen faste tall og gi familien, men de har estimert at OBOS har en egenkost på rundt 0,55% - 1% av salgsprisen. Men ettersom dette er helt nytt på markedet, så velger de å ta denne kostnaden selv foreløpig. Hvis man setter tall på dette, vil en aktuell leilighet i Tønsberg som koster 6 millioner kroner få en økning på 30 – 60 000 kroner.

Det endelige valget
Med familiens noe sammensatte syn på hva som er viktig ved neste bolig, er det naturlig at det må en avveining til. Her kommer trygghet for god prosjektgjennomføring, prosjektets miljøavtrykk i byggefasen, etisk bruk av materialer og grønt avtrykk i beboelsesperioden inn som viktige faktorer for familien. Med et helhetlig sertifiseringssystem hvor en revisor har fulgt opp og kontrollert prosjektet fra start til slutt, føler Brynhild og Anders seg trygge på at den neste boligen med BREEAM-sertifisering er et godt valg for de neste 20 årene.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår