Boliglånsforskriften er nødvendig, dessverre

 
Boliglånsforskriften er nødvendig, dessverreThor Eek, adm. direktør i NBBL deler Finanstilsynets bekymring for husholdningenes gjeldsbelastning (foto: nyebilder.no).
Å regulere boliglån er en balansekunst, noe Siv Jensen mestrer, for dette er i all hovedsak en boliglånsforskrift for folk flest.

- Ideelt sett hadde NBBL sett at det var unødvendig å regulere boliglån. Men ettersom vi deler Finanstilsynets bekymring for husholdningenes gjeldsbelastning mener vi at dette er en fornuftig avgjørelse, sier Thor Eek, adm. dir. i Norske boligbyggelags Landsforbund (NBBL)

Hovedtrekkene i forskriften videreføres. Og det er særlig lånegrensen på fem ganger inntekt og egenkapitalkravet på 15 prosent som er de største begrensningene på gjeldsopptaket.

- Som NBBL ønsket la departementet inn en utløpsdato. Det sikrer en ny grundig vurdering av behovet for forskriften innenfor en klart definert ramme. Det viktigste er imidlertid at bankene beholder 10 prosent fleksibilitet, sier Eek.

- Det var ventet at departementet ville videreføre forskriften. Bankene har god margin og utnytter ikke hele fleksibilitetskvoten. Boligmarkedet har dermed tilpasset seg forskriften og NBBL venter derfor minimale markedseffekter på kort sikt, sier Thor Eek.

- Tall fra 2017 viser imidlertid at begrensningen på fem ganger inntekt og krav om 15 prosent egenkapital dempet låneopptaket. Således vil videreføringen av forskriften nå ligge som en forsikring om at ikke gjeldsopptaket og boligprisveksten igjen blir ukomfortabel høy, avslutter adm. dir. Thor Eek.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår