Bor i borettslag eller sameie – dropper brannøvelse

 
Bor i borettslag eller sameie – dropper brannøvelseFerske tall fra Gjensidige viser at brannberedskapen er dårlig i borettslag og sameier.
I halvparten av disse bofellesskapene har det aldri vært gjennomført brannøvelse. Det viser en kartlegging Gjensidige har gjennomført.

- Resultatene er skremmende, og viser at mange gir blaffen i brannsikkerheten, sier Arild Tømte, som er leder for risikostyring i Gjensidige. Tallene er oppdatert pr. august.

Forsikringsselskapet har forespurt drøyt 1 000 borettslag og sameier rundt omkring i Norge, og 49 prosent av disse har aldri gjennomført en brannøvelse. 28 prosent forteller at de gjennomfører årlige øvelser. Mens resten, 23 prosent, forteller at de har gjennomført brannøvelse, men ikke årlig.

Hvert sekund teller ved brann
- Tidlig varsling og kunnskap om hvor man skal rømme kan være helt avgjørende for om man overlever en brann, sier Tømte.

Han mener det burde være en selvfølge å gjennomføre brannøvelser hvert år i borettslag og sameier, og er skuffet over resultatene. Han påpeker at hvert sekund teller dersom det oppstår brann. Korridorer og trappeløp kan raskt bli fylt av røyk, og gjøre det umulig å ta seg frem.

- Da må man på refleks vite hvilken vei man skal rømme. Denne kunnskapen oppnås best ved en praktisk brannøvelse, sier han.

Styrets ansvar
Tømte påpeker også at er det avgjørende at brannvarslingen fungerer, og dette må også testes minst en gang i året.

- Styrer i borettslag og sameier må være sitt ansvar bevisst og gjennomføre årlige brannøvelser. Hvis du bor i et bofellesskap hvor det ikke gjennomføres øvelser bør du ta dette opp med styret, sier Tømte.

Gode råd

  • Ha brannøvelse årlig
  • Sjekk at rømningsveier er frie for hindringer og brennbart
  • Alle blokker på mer enn 8 etasjer har to rømningsveier. Gjør deg kjent med hvor de er
 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår