Brannsikkerhet i utleieboligen

 
Brannsikkerhet i utleieboligenBrannsikkerhet i utleiebolig
Brannsikkerhet i utleieboligen er både utleier og leietakers ansvar. Utleier skal sørge for at boligen er godkjent til utleieformål, har nødvendig utstyr på plass og at rømningsveiene er i orden. Men hva er leietakers ansvar? I Utleieappens sjekkliste ved overtagelse av bolig kan du enkelt ta en gjennomgang med leietaker.

Ansvaret mellom utleier og leietaker dreier seg i hovedsak om to ting. Utleier skal sørge for at utstyret er på plass mens leietaker skal sørge for at det fungerer som det skal.

  • Utleier skal sørge for at det er brannvarslere i boligen. Det skal være minimum en brannvarsler i hver etasje og de skal være plassert slik at de kan oppdage og varsle om brann i oppholdsrom, kjøkken, arealer utenfor soverom og teknisk rom, eller der sikringsskap er plassert. Alarmen skal kunne høres på soverom selv om døren er lukket.
  • Leietaker har ansvar for at de er i god stand og fungerer som de skal. Det anbefales å bytte batteri en gang i året. Det bør være en produksjonsdato påført røykvarslere, de skal normalt byttes etter 10 år.
  • Brannslukningsapparat med skum eller pulver og/eller husbrannslange er påbudt sikkerhetsutstyr i alle boliger. Utleier skal sørge for at dette er til stede i boligen, men det er leietakers ansvar å påse at de er i orden. Det kan dreie seg om å snu på brannslukningsapparatet med jevne mellomrom og sjekke utløpsdato. Skumapparat skal ha effektivitetsklasse 21A og være minimum 6 liter, pulverapparat skal være minimum 6kg. Alle skum og pulverapparater som selges skal være godkjent, testet og være røde. Det skal følge med bruksanvisning på norsk, anbefalt plassering og virkemåte.
  • Alle boliger skal ha minst én rømningsvei som fører direkte ut. Hovedkravet sier at alle bebodde etasjer bør ha en rømningsvei som fører ut i det fri. Imidlertid er det kravet som gjaldt da boligen ble oppført som gjelder. På Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap sine nettsider sikkerhverdag.no kan du lese mer om krav til rømningsveier. Det er utleiers ansvar at dette i henhold til kravet mens leietaker bør sørga for at rømningsveier er frie og fungerer som de skal.
  • Leietaker har ansvar for å melde fra om feil på utsyr og forhold.

Utleieappens sjekkliste hjelper deg å informere leietaker om brannsikkerhet, plassering av slukkeutstyr, brannvarslere og rømningsveier.

Innkjøp av røykvarslere, skifte ut brannslukningsapparat eller nødvendig service på utsyr er en vedlikeholdskostnad du kan utgiftsføre i Utleieappen.

Sikkerhetsutstyr i boligen er et felles ansvar, men det utleiers eiendom. Som en ansvarlig utleier skaper du trygghet for leietaker, kan avverge store ekstrakostnader og tap av inntekter.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår