Bruk høstferien til å male

 
Bruk høstferien til å maleNår du skal male huset om høsten, er det flere ting du bør være ekstra obs på. (Foto: Butinox)
Høstferien kan være siste mulighet for deg som har planer om å fullføre årets malerprosjekt. − Her er tipsene som får deg over målstreken.

Tekst: Erlend Trygve Rud Lunde/ifi.no | Foto: Chera Westman/ifi.no, Butinox, Tyrilin og Flügger.

For å få et godt resultat når du maler og beiser utendørs om høsten, er du avhengig av riktig værforhold. Overflaten du skal male må være tørr, og det må være varmt nok til at malingen tørker. Har du et utendørs malerprosjekt du bare gjøre nå – finnes det løsninger som virker.  


En fuktmåler er kjekk å ha for å finne ut om treverket er tørt nok til å males. (Foto: Chera Westman/ifi.no)

Krever mer planlegging
– Å male i 10-15 plussgrader går fint. Vil du male ved 5-10 grader må du være mer forsiktig. Du må i så fall lese hva produsenten skriver på spannet om hvilke temperaturer malingen krever. Den største forskjellen ved å male om sommeren versus på høsten, er at du får færre timer til å male. Vær også oppmerksom på at overflatetemperaturen på for eksempel veggen kan være kaldere enn termometeret viser. Husk at malingsprodusentenes temperaturgrenser gjelder ikke bare for når du maler, men fra malingen blir påført, og til den har tørket på veggen, sier teknisk sjef i Nordsjö, Per Myhre.

Ofte bedre forhold på hytta
Det er ofte tørrere luft på høytliggende områder enn på lavtliggende steder. Folk flest i Norge bor langs kysten og følgelig ikke mange meter over havet. I motsetning til hyttene som gjerne ligger på toppen av et fjell.
– På grunn av lavere luftfuktighet er det gjerne bedre å gjøre utendørsmaling på hytta enn hjemme på høsten, sier Myhre.

Å male eller beise hytta om høsten, kan gå fint så lenge luftfuktigheten er riktig. (Foto: Tyrilin)

Varmluft i kulda
Er det meldt litt kjølig vær, finnes det et triks som gjør at du kan fullføre malerjobben likevel.
– Det er mulig å bruke en vifte for å få malingen til å tørke raskere. Viften må da plasseres opp eller nedover mot veggen. Men dette kan være krevende dersom man skal tørke store overflater. Da trenger man i så fall mange vifter, forteller malermester i Flügger Farve, Roger Fridheim.

− På mindre området kan du eventuelt bruke en varmeovn for å hjelpe malingen til å tørke raskere, sier malermester i Flügger Farve, Roger Fridheim. (Foto: Flügger)

Hvit presenning i regn
Er det meldt nedbør, kan du også komme i mål om du bruker en hvit presenning. Forutsatt at du har satt opp et stillas. 
– Det er mulig å henge en hvit presenning over stillaset for å beskytte veggen mot regn. Presenningen bør være hvit fordi det lar sola gå igjennom presenningen slik at malingen får tørke best mulig, sier Fridheim

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår