Bytt parafinkamin med varmepumpe

 
Bytt parafinkamin med varmepumpeEn parafinkamin kan ta seg godt ut i stua, men fra 1. januar 2020 er fossil oppvarming forbudt. Foto: Tonje Thygesen
Ut 2018 er det maksimal Enova-støtte for å fjerne parafinkamin og tank. – Bytter du til varmepumpe,får du lavere fyringsutgifter, sier Einar Gulbrandsen i Norsk Varmepumpeforening.

Oljekaminer og parafinkaminer sørger for varme i tusenvis av norske privatboliger. Fra 2020 blir fossilt brensel forbudt i olje- og parafinkaminer. Ifølge nye beregninger fra Enova brukes parafinkaminer fortsatt i så mange som 40 000 boliger. Du kan erstatte parafinkaminen med

  • luft-til-luft-varmepumpe
  • pelletskamin
  • rentbrennende vedovn

og få Enova-støtte til å fjerne kamin og tank.

Lavere energiutgifter med varmepumpe
Fordelen med å velge varmepumpe er at den er billigere i drift; den leverer mer varme enn hva den bruker i strøm.
– Det er en klimavennlig løsning som vil gjøre energiutgiftene lavere og standarden på boligen høyere, fastslår Anna Barnwell, markedssjef Bygg og energisystem i Enova.
– Du kan spare opp til 40 % av utgiftene til oppvarming sammenlignet med å bruke strøm, og enda mer sammenlignet med å bruke parafin eller bioparafin, forklarer Gulbrandsen. Skal du bruke bioparafin, må det være generasjon 2. Den er en god del dyrere enn vanlig biofyringsolje.

Vedovn og varmepumpe en fin kombinasjon
Varmepumpe er et godt alternativ for de aller fleste boligeiere som har olje- eller parafinkamin.
– De fleste moderne varmepumpemodeller virker helt ned mot -25 °C, men du må ha en ekstra oppvarmingskilde på de kaldeste dagene, understreker Gulbrandsen. Da kan det for eksempel være fint å ha en vedovn.

Du får Enova-støtte til å fjerne kamin og tank
Installerer du luft-til-luft-varmepumpa samtidig som du fjerner parafinkamin og tank i boligen din, kan du få 6 000 kr i Enova-støtte. Denne støtten går til å fjerne kamin og tank, ikke til ny energikilde. Støtten halveres i 2019 og forsvinner i 2020. 

– Siden 2015 har vi gitt støtte til 2629 boligeiere som har erstattet oljekamin med et fornybart alternativ. Bare i 2018 har vi støttet 1342 slike prosjekter, opplyser Barnwell. Enova opplever veldig stor pågang med spørsmål om oljefyring til sin svartjeneste.
– Vi forventer at interessen og aktiviteten vil øke ut året og neste år, sier Barnwell.

Det er strenge krav til hvem som kan rense tanken
Tanken må renses av en registrert fagperson, og det vil koste deg mellom 5 000 og 8 000 kroner, ifølge Norsk varmeteknisk forening.

  • Du kan selv grave opp en ferdig renset tank og levere den til godkjent avfallsmottak
  • Har du en tank innebygget i kjelleren, må den demonteres av fagfolk med gass-sertifikat

Skal fagfolk fjerne tanken i tillegg til å rense den, blir sluttregningen ca. 20 000 kr, ifølge Enova. Prisen varierer litt ut fra hvor du bor og hva slags tank du har.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår