Derfor skal du alltid be om kontrakt

 
Derfor skal du alltid be om kontraktSELVFØLGE: Kommunikasjonsrådgiver hos Forbrukerrådet, Martin Skaug Halsos, mener kontrakt bør være en selvfølge for alle som benytter en håndverker. (Foto: Forbrukerrådet)
Uten kontrakt med håndverkeren kan oppussingen bli dyr og bråkete. – Det er du som har bevisbyrden dersom dere blir uenige, sier Forbrukerrådet.

Tekst: Robert Walmann/ifi.no

Klager på håndverkertjenester kommer høyt opp på listen hos Forbrukerrådet. Det er blant annet fordi mange er sløve med å skrive kontrakt. Ifølge Statens institutt for forbruksforskning, dropper to av tre skriftlig kontrakt med håndverkeren.

Alt skriftlig
– Det viktigste du kan gjøre er å ha alle avtaler skriftlig. I dag skjer mye på e-post og SMS. Det er greit å ha dersom det blir uenighet i etterkant. Men det beste er å tegne kontrakt med signaturer fra begge parter. Det gjelder uansett om det er snakk om store eller små jobber, sier Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver hos Forbrukerrådet.

Du har bevisbyrden
Skaug Halsos sier at du i utgangspunktet har to til fem års reklamasjonsrett på håndverkstjenester. Men uten kontrakt blir det fort ord mot ord.

− Du som bestiller har bevisbyrden. Det betyr at du må kunne bevise hva som er avtalt med håndverkeren. Uten noe skriftlig er det ikke lett å komme noen vei. Sørg derfor for å skrive ned hva som skal gjøres, hvordan det skal gjøres og hva totalprisen blir, sier han.

Useriøse aktører
Stein Hesstvedt er administrerende direktør i Maler- og byggtapetsermestrenes Landsforbund (MLF). Han forteller at det er et stort antall useriøse bedrifter i markedet for malearbeid, gulvlegging og tapetserarbeid, og at en skikkelig bakgrunnssjekk og kontrakt derfor er nødvendig.

− Mange byggherrer og huseiere har angret bittert på sitt valg av «håndverker». Tenk på alle våtrombelegg som ikke holder mål, og fasader som ødelegges på grunn av feil kombinasjon av underlagets overflatebehandling. Det er derfor svært viktig at du velger en trygg tjenesteleverandør og har en god kontrakt før jobben starter, sier han.

Sjekkliste ved bruk av håndverkere:
1. Undersøk markedet
2. Sjekk referanser og foretaksregister
3. Beskriv arbeidsomfang og kvaliteter
4. Be om skriftlig tilbud
5. Skriv kontrakt
6. Avtal tilleggsarbeider skriftlig
7. Avslutt oppdraget formelt

Gratis standardkontrakt kan lastes ned fra nettet, blant annet på Forbrukerrådets nettsider.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle