Det er helt normalt at tregulvet sprekker opp nå

 
Det er helt normalt at tregulvet sprekker opp nåEt tregulv som får krympesprekker om vinteren, blir vanligvis helt fint igjen om sommeren. Fuktbevegelser er helt normalt i treverk. (Foto: Tarkett)
Ikke vær redd om du ser at parketten får små sprekker nå på vinteren. Det er helt normalt, og vil i de fleste tilfeller forsvinne utover våren.

Tekst: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

Det norske klimaet varierer stort gjennom året. Det betyr også at det blir stor forskjell på luftfuktigheten inne om sommeren og vinteren. I de varme månedene ligger den relative fuktigheten inne på rundt 60-90 prosent, mens den om vinteren kan synke ned til 20 prosent og lavere.

Den relative fuktigheten vil påvirke tregjenstander, møbler og gulv av heltre og parkett, som inneholder mer vann om sommeren enn om vinteren. Dermed sveller og krymper treverket i takt med fuktsvingningene, noe som er helt normalt.

Tørr luft gir skader
– For tre- og parkettgulv er det viktig at luftfuktigheten ikke blir for lav. Den skal gjerne ligge mellom 30-60 prosent relativ fuktighet. Jo mindre fukt, jo mer krymper treverket, sier Espen Josten, teknisk sjef hos Tarkett.

– Alle som har et tregulv, bør også ha et hygrometer på veggen. Da kan du se med en gang om fuktigheten går under 30 prosent, og eventuelt vurdere å tilføre fukt, sier Leif Johansen, teknisk sjef for Pergo i Norden.

Under kortere perioder med tørr inneluft kan det oppstå sprekker mellom gulvbordene eller knirk i gulvet. Dette går som regel tilbake av seg selv når fuktigheten stiger igjen.

– Oppsprekking mellom parkettbord på vinteren er noe ganske normalt. All den tid treet ikke er blitt for mye uttørket, blir sprekkene borte igjen når det nærmer seg vår og sommer. Men hvis luftfuktigheten blir for lav over for lang tid, kan parketten ta skade av dette, sier Josten.

Skru ned varmen
Har uttørkingen gått for langt kan toppsjiktet på parketten sprekke eller løsne. Slike skader går ikke tilbake av seg selv når luftfuktigheten stiger. Det er dog en rekke enkle ting du kan gjøre for å minimere problemet:

– Det er ikke nødvendig å bruke kjøkkenviften når du koker poteter. La gjerne døren til badet stå åpen etter at du har dusjet. Sett tørkestativet til klesvasken i stua, og kjøp deg potteplanter som du vanner. Det gjør også stor forskjell å sette ned temperaturen i rommet fra 23 til 21 grader, sier Johansen.

Med gulvvarme øker risikoen for skader i treverket. Det er viktig at effekten er begrenset slik at overflatetemperaturen på gulvet aldri overstiger 27 grader, og dette gjelder også under tepper. Dette gjøres best ved å installere gulvføler som styrer oppvarmingen basert på overflatetemperatur på parkett. Moderne boliger med balansert ventilasjon er også ekstra utsatt for skader. Å skru av ventilasjonen anbefales ikke.

– Men du kan bruke en luftfukter sammen med RF-måler for å holde kontroll på klimaet i rommet, sier Josten.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår