Dette er de viktigste interiørtrendene fremover

 
Dette er de viktigste interiørtrendene fremoverLunt og hyggelig, mørke farger, myke tekstiler, farget tak, tregulv med varm lød og synlig trestruktur. Her er vi i 2019. (Foto: Borge)
Personlig, hyggelig, lunt og større variasjon i farger, materialer og stil. Norske interiører frem mot 2020 vil bli mer frislippet, og jakten på å finne sin personlige stil og innrede på sin måte fortsetter.

Tekst: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no | Foto: Borge, Butinox, Nordsjö og Tapethuset

IFIs Trendforum har sett på interiørtendensene i Norge fram mot 2020, og tror at vi fremover vil innrede med mer farger, kombinere flere materialer, kvitte oss med den velkjente fondveggen og sette farge på flere flater. Alt i alt er det færre regler, større variasjon, mer personlig og mer behovsstyrt enn tidligere.

– Hjemmet er en base der man skal koble av og være med familie og venner. Interiøret skal føles godt, og vi skal innrede etter eget hode og magefølelse. Hjemmet skal ikke være en utstillingsarena, interiøret skal heller være en god ramme for aktivitetene som skal foregå i rommet. I noen rom skal vi hvile, i andre trenger vi mer energi. Vi er ulike og har ulike behov, og innreder deretter, forklarer Bjørg Owren, kreativ leder hos ifi.no og leder for IFIs Trendforum.

Her er de viktigste interiørtendensene fremover ifølge trendforumet:

Vi kombinerer flere farger

De siste årene har vi sett en overgang fra hvitt og minimalistisk til at flere tør å bruke farger i interiøret. Men enda har vi holdt igjen en god del, og gjerne satset på én trygg farge. Nå tror trendekspertene at norske hjem vil få flere farger, og kombinasjoner vil bli viktigere.

– Spørsmålet blir ikke lenger hvilken farge som gjelder nå. Vi går fra ensfarget til å kombinere flere farger. Vi blir mer bevisst på betydningen av kontraster, og flere vil bli fortrolige med å bruke komplementærfarger. Palettene blir mer varierte, levende og personlige, tror Owren.

I tillegg til at de blir flere, tror trendekspertene også fargene blir varmere.

– De varme fargene passer best for oss her med et kjølig klima. Vi tror også mer på jordfarger. I tillegg vil ton-i-ton fortsatt være et sikkert kort, som brukes for å få gulv, vegger og de store elementene i et rom til å henge sammen, sier hun.

Fargebruken blir mer avansert

Det som har vært en selvfølge før, er det ikke nødvendigvis lenger. For eksempel tror Owren og resten av trendforumet at hvite lister, tak og dører vil avta.

– Flere vil gå for farge i taket, kanskje ikke de sterke kontrastene, men en lys nyanse av veggfargen. Plutselig stiller vi spørsmål ved at taket skal ligge som et «hvitt lokk over rommet», sier hun.

Ut med fondveggen

Mange nordmenn har en god stund lagt sin elsk på fondveggen. Men skal vi tro trendekspertene, er den på vei ut – i hvert fall som kontrastvegg alene.

– Skal vi ha fondvegg nå, så finner vi gjerne gode kombinasjoner som gjør at den henger godt sammen med resten av rommet. Det skal ikke lenger være en vegg som «faller ut», forteller Owren.

Større variasjon i materialer

Det er ikke bare fargene som er viktige i et interiør. Materialene har vel så stor betydning. Og de samme tendensene som sees på fargefronten, ses også på materialtrendene.

– Det blir større mangfold, mer variasjon og flere kombinasjoner. For eksempel er det ikke nødvendig med samme gulv i hele huset eller leiligheten.Konseptet «helhet» får ny mening. Det betyr ikke lenger samme farge og likt gulv i alle rom, forklarer hun.

Natur og tekstur viktig

– Det blir mer synlig trestruktur på vegger og møbler. Mer furu og kryssfiner er også en del av naturtrenden, sier Owren.

I tillegg vil tekstur bli et mer og mer sentralt begrep.

– Det handler om overflaten på materialer, som grovt og fint, og mykt og hardt. Vi blir jevnt over mer bevisst på mulighetene for kontraster i materialenes ulike overflater, sier trendeksperten.

Det blir mykere

Vi har lenge snakket om tekstilenes «comeback» i norske hjem, og Owren og trendforumet tror ikke den trenden er i ferd med å avta med det første.

– Vi kommer nok til å se mer gardiner, ikke bare som dekor og stilelement, men for å dempe akustikk og få lunere atmosfære. De kommer nå inn i alle rom, ikke bare på soverommet. I tillegg er tepper på vei opp, med større og flere salongtepper. De friskeste legger teppe på teppe, sier hun.

Gulvene blir varmere

På gulvfronten er det fremdeles lyse gulv som regjerer, men med en litt ny vri.

– De fleste av oss vil fortsatt velge lyse gulv, men de er varmere i løden. Det er vekk med det kalde hvite og grå. Varme bruntoner er også på vei inn igjen. Og som tidligere sagt, vi blir friere til å velge gulv som passer rommet, avslutter Owren.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår