Disse insektene skader huset ditt

 
Disse insektene skader huset dittSTOKKMAUR: Stokkmauren gjør skade på treverket når den gnager ut rom og ganger for å lage reir.
I Norge finnes det tre insekter som angriper og skader treverk: Stokkmaur, husbukk og stripet borebille. Får insektene holde på lenge, kan skaden bli omfattende.

Både stokkmaur, husbukk og stripet borebille omtales som treødeleggende insekter. De er normalt de eneste insektene som kan gjøre fysisk skade på hus, hytter og andre bygninger i tre her til lands.

– Hvis du oppdager et pågående angrep fra et av de tre insektene på bygninger hos deg, må du treffe tiltak. Den gode nyheten er at problemene utvikler seg over flere år, derfor behøver du heldigvis ikke å få panikk eller å forhaste deg - du har tid til å legge en god plan, sier skadesjef Svein Stormoen i Norsk Hussopp Forsikring. 

Skader fra stokkmaur
Stokkmauren er den største mauren i Norge, og gjør skade på treverket når den gnager ut rom og ganger for å lage reir. Et angrep starter ofte i fukt- eller råteskadet treverk, men mauren kan også angripe friskt tremateriale og annet isolasjonsmateriale, for eksempel isopor. Skadene den forårsaker opptrer gjerne i et begrenset område.

– Hvis du mistenker et stokkmaur-angrep skal du se etter disse tegnene: Spor av gnagespon, krafsling i veggene, døde maur, stier av levende maur, stier utenifra som leder inn i huset, sverming innendørs og maur innendørs om vinteren. Stokkmauren trives best på varme steder, derfor kan du finne den ved varmekabler, kjøleskapsmotorer, panelovner og andre varme steder innendørs, forklarer Stormoen. 

Slik unngår du stokkmaur
Vær på vakt når stokkmauren leter etter nye hjem om våren og når samfunnet vokser og har behov for større boareal.

  • Det er vanskelig å forebygge et angrep, men det hjelper å holde utearealet ryddig.
  • Unngå busker, planter og vedstabler tett inntil grunnmuren.
  • Mauren liker ikke småstein og grus. Et belte av grus rundt grunnmuren kan derfor virke forebyggende.
  • Sjekk dører og vinduer for sprekker, og om nødvendig tett igjen slik at mauren ikke kan krype inn.

Stripet borebille – larven gjør skade
Når det gjelder stripet borebille, så er det larven, ikke selve billen, som gjør skade. Larvestadiet varer i tre til fem år. Forpuppingen skjer fra mai til midten av juli. Før forpuppingen gnager larven seg et puppekammer rett under vedoverflaten. De voksne billene klekker og gnager seg ut fra slutten av juni til begynnelsen av august.

– De angriper de fleste typer treverk, både gammelt og nytt. I tillegg kan de angripe møbler, bøker, papir og tapet, sier skadesjefen. 

Tegn på angrep av borebille
Disse tegnene avslører at treverket er under angrep av stripet borebille:

  • Små runde flygehull med en diameter på 1-2 millimeter.
  • Små hauger med fint, lyst mel. Melet er gjerne synlig på sensommeren.
  • Hvis flygehullene ser gamle og mørke ut og man ser boremel som er blitt mørkere gult, tyder det på at angrepet er utdødd.

– For å unngå stripet borebille, bør man først og fremst holde huset tørt og unngå fuktskader. Larvene er avhengige av fuktig klima kombinert med temperaturer på rundt 20-25 grader. Kommer temperaturen opp i 28 grader, stanser utviklingen opp. Det samme skjer dersom temperaturen faller under 14 grader. Det kan i tillegg være nyttig å vite at billene ikke angriper impregnert treverk, sier Stormoen. 

Bekjempelse skjer best ved å redusere fuktighet eller i kombinasjon med bruk av insektmidler. Arbeid med insektmidler bør utføres av sertifiserte skadedyrbekjempere.

Kjennetegn på husbukk
Husbukk er et varmekjært insekt, og trives derfor best i sør- og vestvendte vegger og takkonstruksjoner. Husbukkens larver lever av treverk, og kan gjøre stor skade. De er vanskelige å oppdage fordi de lever inne i trematerialet. Til gjengjeld lager de ferdig utvokste billene karakteristiske flygehull. Når hullene dukker opp, kan skaden ha pågått i opptil ti år.

– Larven lever og gnager normalt i 5-12 år. Gangene den lager pakkes fulle med boremel, og over tid kan treverket bli fullstendig pulverisert, forklarer skadesjefen. 

Selv om flygehullene ofte er det det første synlige tegnet på angrep, finnes det også andre tegn å være oppmerksom på. Hvis angrepet er aktivt kan man høre larvene gnage, de lager en raspende lyd som kan sammenlignes med lyden av negler som skraper på treet. Man kan også se boremel bule ut under treverkets overflate.

Slik hindrer du husbukk-angrep
Det er to ting du kan gjøre for å forebygge husbukk-angrep:

  • Bruke trykkimpregnert tre, ettersom dette ikke angripes.
  • Være forsiktig hvis du skal bruke materialer som har vært skjært på lokale sagbruk i husbukkområder (særlig sørlandskysten), eller som har ligget lagret.

– Det er ofte vi mennesker som bidrar til spredning av husbukk. Det finnes mest av den langs kysten av Telemark og Agder. I tillegg forekommer den innover i Telemark, innerst i Sognefjorden og langs enkelte fjorder på Møre, seier Svein Stormoen. 

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle