Ekspertene er enige: Boligselskaper bør investere i smarte ladeløsninger for elbil

14 Mar 2019
I takt med den hurtige veksten i antall elbiler på norske veien øker også etterspørselen etter boliger som er tilrettelagt for lading. For landets boligselskaper betyr dette at pålitelige ladesystemer for elbil er i ferd med å bli en nødvendighet fremfor et valg.
Hovedutfordringen er å finne den rette ladeløsningen for å ivareta alle beboeres interesser, fordele kostnadene rettferdig og sikre god utnyttelse av strømnettets kapasitet.
Og som oftest ligger løsningen i et smart ladesystem.
Prosjektleder for elbil hos entreprenøren Roxel, Fredrik Hegland, og spesialrådgiver i boligbyggelaget Bate, Njål Nessa, bistår ofte sine kunder med å finne gode løsninger for lading av elbil.
I denne artikkelen forklarer de to ekspertene hvorfor de alltid anbefaler å investere i smarte, fremtidsrettede ladeløsninger.
Rettferdig fordeling av kostnadene
Et av de første og største spørsmålene som stilles når et boligselskap vurderer å investere i elbilladere er kostnadene. Utgiften for selve infrastrukturen – og hva dette vil koste styret og beboerne – er én ting, men enda viktigere er hvordan kostnadene for ladestasjoner og forbruk skal fordeles.
Bensin- og dieselbileiere (uten planer om å gå til innkjøp av elbil) er naturlig nok lite interesserte i å betale for å lade naboens elbil, og uenigheter har flere ganger ført til at forslag legges på is.
Med en smart elbillader kan styret hoppe bukk over denne problemstillingen.
– Med smarte ladere har styret full kontroll over forbruket til hver enkelt elbileier i borettslaget, og kan derfor ta betalt for den enkeltes forbruk. At styret dekker kostnadene forbundet med infrastrukturen er helt naturlig, da dette er noe som kommer alle beboerne til gode, mener Nessa.
– De aller fleste er enige om at den mest rettferdige løsningen innebærer at de beboerne som faktisk har elbil tar en større del av regningen. Styret dekker infrastrukturen, og beboerne betaler for sin smarte ladestasjon og strømmen de bruker. Da betaler de litt mer der og da, men i lengden vil de spare inn dette gjennom felleskostnadene, supplerer Hegland.
Økt verdi for samtlige boliger i fellesskapet
Årsaken til at både Nessa og Hegland peker til at styret i boligselskapet bør dekke kostnadene knyttet til ladestasjonenes infrastruktur er enkel: Det bidrar til en økning i verdi og attraktivitet for samtlige boliger i fellesskapet.
– Vi ser nå helt klart at stadig flere etterspør tilretteleggelse for lading av elbil, og jeg har ved flere anledninger opplevd at potensielle kjøpere har trukket seg dersom dette ikke er tilfelle. Hvorvidt det er en ladestasjon på plass spiller ingen særlig rolle, men det stilles stadig høyere krav i markedet til at infrastrukturen er på plass, understreker Bates spesialrådgiver.
– Det er så klart en direkte verdiøkning tilsvarende prisen på ladestasjonen, men det er selve infrastrukturen som gir den store gevinsten. Det gjør leiligheten mer attraktiv for flere potensielle kjøpere, og kan føre til at flere melder seg på budrunden, sier prosjektlederen for elbil i Roxel.
– Og flere interessenter betyr trolig raskere salg og en bedre pris, samstemmer de to ekspertene.
Bedre utnyttelse av kapasiteten
Der infrastrukturen spiller den viktigste rollen når det gjelder boligenes verdi er valget av ladestasjon avgjørende når det kommer til effektiv utnyttelse av strømnettets kapasitet – og det er her smarte ladestasjoner virkelig kommer til sin rett.
Smarte ladesystemer kan måle hvor mye av kapasiteten som brukes, og hvor mye som er til overs opp mot hovedsikringen, og dra nytte av dette for å balansere og fordele tilgjengelig strøm mellom alle tilkoblede biler.
De beste ladesystemene kan bidra med opptil 66 prosent bedre utnyttelse av tilgjengelig strøm, noe som betyr at alle enheter nærmest til enhver tid får akkurat den effekten og strømmen de har behov for.
– Enkelte av de vi snakker med uttrykker et ønske om å ha 22kW tilgjengelig på hver parkeringsplass til enhver tid. Det er både urealistisk og unødvendig – for ikke å snakke om kostbart – så sant ikke samtlige i fellesskapet eier Tesla, og alle har tomt batteri samtidig, forteller Hegland.
– Effektiv utnyttelse av den eksisterende kapasiteten er et vesentlig argument for å velge en smart ladeløsning. Hvis du kommer i en situasjon der du må øke strømkapasiteten i fellesskapet kan det raskt bli kjempedyrt, understreker Nessa.
Trygg lading av elbiler
Dyrt kan det også bli dersom man har mange elbiler koblet til strømnettet og hovedsikringen i borettslaget gjennom vanlige stikkontakter og improviserte ladeløsninger.
Feilbruk kan overbelaste strømnettet og øke risikoen for brann.
– DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) har kommet med føringer der de fraråder lading i vanlig stikkontakt, og i bruksanvisningen til de fleste elbiler står det at denne kabelen er ment som nødlader og ikke til jevnlig bruk, påpeker Hegland.
– Når du installerer moderne, smarte ladestasjoner eliminerer du brannfaren. I tillegg slipper du overbelastning på strømanlegget, kommenterer Nessa.
Tilrettelagt for fremtiden
Selv om installasjon av infrastruktur og ladestasjoner er rimeligere enn hva mange styrer muligens ser for seg er det like fullt en betydelig investering for boligselskapet. Et spørsmål som melder seg er derfor om et ladesystem de kjøper i dag vil være utdatert om fem år – når nye og kraftigere elbiler er tilgjengelig på markedet.
– Dette er nok et ankerpunkt for smarte ladere. De er tilrettelagt for fremtiden, og lar deg oppgradere og legge til nye funksjoner uten at du må bytte ut selve ladeboksen, forteller Roxels erfarne prosjektleder, og kommer med en oppfordring:
– Jeg tror også mange har et litt feil fokus. Ja, det er korrekt at det kommer kraftigere biler i årene fremover, men kommer du til å øke kjøringen din? Ikke se deg blind på hvor mye bilen kan lade, tenk heller over mye du kjører.
Nessa mener det generelt er akseptert blant Bates kunder at smartelbilladere er det som må til her og nå.
– Om det kommer opplegg for trådløs lading og slike ting i fremtiden vil ladeboksene de monterer i dag følge utviklingen, og de kan derfor benyttes i overskuelig fremtid, mener han.
Anbefaler Zaptecs ladesystem
Roxel har et godt samarbeid med Zaptec, og Hegland er rask med å anbefale det norskproduserte, smarte ladesystemet til sine kunder.
– Mange av kundene våre har hørt om Zaptec fra før, og synes er kjekt at deres ladere er produsert i Norge. Det ligger en viss stolthet i det å støtte opp om norske interesser, men det er også en fordel for oss som installatør, forteller Hegland, og utdyper:
– Når vi snakker med en norsk produsent har vi som installatør større påvirkningskraft. Vi opplever at Zaptec gjerne hører på våre innspill, og dermed kan vi bidra til å gjøre laderen enda litt bedre og installasjon og eventuell reparasjon enda litt raskere. I tillegg blir det kostnadsbesparende for kundene våre.
Nessa og Bate deler Heglands positive inntrykk av Zaptec.
– Vi anbefaler alle våre kunder å legge til rette for sikker og fremtidsrettet lading, og da er Zaptecs løsning et godt valg, konstaterer Nessa.
– Den store fordelen med Zaptec-laderen er at den er norskprodusert, bygd for det norske markedet og etter norske krav. Her i Stavanger, hvor vi holder til, kjenner alle til Zaptec og vet at de er til å stole på. Jeg har kun utelukkende hørt om positive erfaringer, avslutter Bates spesialrådgiver.
Recent News
-
Etablerer ombruksordning for maling
Nå prøver Oslo kommune ombruk av overskuddsmaling. Et ubrukt spann koster 50 kroner i ombruksteltet
-
Trend-alarm: Bambus i alle rom!
Vi ser det over alt, både ute og inne. Spiler er kommet for å bli.
-
Skadedyrstatistikken for 2021
Nedgang i skjeggkretilfeller for første gang
-
Kraftprisene når nye høyder
Systemprisen for april ble 133,8 Eur/MWh. Det knuser forrige rekord på 53 Eur/MWh satt i april 2011 med god margin. Årsaken til det høye prisnivået er energikrisen i Europa, som er relatert til konflikten med Russland.
-
Husholdningsavfall blir terrassebord
Som eneste leverandør i Norge tilbyr Sustinera AS et terrassebord som er 100 prosent resirkulerbare.
-
Hele Norge inviteres til den store hussjekkdagen!
Torsdag 5. mai er dagen for å ta den store hussjekken. Da inviteres alle landets huseiere til å ta en inspeksjonsrunde rundt huset for å sjekke tilstanden.
-
Fleksibel oppbevaring på veggen med hansgrohe WallStoris
Dette er hvor enkelt det kan gjøres: Monter en stor hylle i dusjkabinettet, plasser en såpeskål over servanten, flytt delene etter behov, eller ta lett lagringsløsningen din med deg til neste hjem.
Design og trender
-
Lys opp badet i mørke stunder
Lys spiller en essensiell rolle på badet. Når man skal velge lyskilder til baderommet er det derfor en god idé å tenke nøye gjennom hvorvidt man behøver generell belysning, aksentbelysning, funksjonelt lys eller en kombinasjon. -
Enda flere valgmuligheter i forskjellige farger
På begynnelsen av året kunne hansgrohe presentere en lang rekke produkter i fem nye standardfarger. Nå utvider hansgrohe FinishPlus-sortimentet sitt med flere produkter til baderommet i overflatene matt sort, matt hvit, børstet bronse, polert gull-optikk og børstet sort krom. -
Trendy med tøffe fargevalg
Som kjent er 2020 året fargene sniker seg inn i norske hjem igjen. Vi er gått lei hvite vegger og fyller istedenfor rommene med farger som skal gi dem en spesiell personlighet og atmosfære. -
Slik ser 20-tallets baderom ut
En lengsel etter naturen og et ønske om et innbydende baderom. Slik kan man oppsummere 20-tallets trender. Vedums designsjef, Jenny Andersson, trendspaner om fremtidens baderom og kommer med smarte tips til deg som planlegger å renovere baderommet i det nye tiårets ånd. -
Årets Farge 2020 er Elvesand
Det ligger en lang prosess bak Årets Farge. Vi har studert trender og analyser, snakket med eksperter og besøkt messer i inn- og utland, forteller kreativ leder i Fargerike, Tale O. Henningsen. -
Tradisjonell maling også for moderne hus
Både nye og gamle bygg kan males med linoljemaling. Malingtypen har beskyttet norske fasader godt i hundrevis av år, og er fortsatt like aktuell. -
De 5 mest trendy inneplantene i 2019
Nå lanserer Plantasjen de 5 mest trendy inneplantene for 2019. -
Peter Opsvik vinner nordisk bærekraftig designkonkurranse
Kontorstolen ”HÅG Capisco” av Peter Opsvik er den norske vinneren av Nordisk Ministerråds konkurranse om Nordens mest bærekraftige stol. Vinnerbidraget fra alle de nordiske landene stilles ut under FNs klimamøte i desember for å vise hvordan nordisk design kan bidra til å oppnå bærekraftmålene. -
Årets Farge 2019 er Grønn
- I en tid med globalt fokus på miljø er dette et helt naturlig valg, sier Tale O. Henningsen, kreativ leder i Fargerike. Overalt finner vi små og store forsøk på å gjøre verden til et bedre sted, og samtidig sørge for at våre barn arver en jordklode det er godt å leve på. -
La stemningen styre fargevalget
Planlegger du å skifte farge på veggene i stuen før jul? Start med å finne stemningen du ønsker i rommet, deretter tar du opp jakten på den rette fargen, tipser erfarne fargesettere. -
Derfor velger vi fliser
Nordmenn elsker å legge kermaiske fliser i entreen. – Det er fordi fliser på gulvet tåler det meste, sier flisekspert. -
Danske designkraner i nye flotte farger
Damixa utvider nå den elegante designserien Silhouet som ble lansert i vår med tre flotte nye overflater. Fargene børstet stål og messing er laget med en unik PVD-overflate, mens den sorte er en praktisk og svært holdbar matt lakk. -
Tidsriktig design og farger på baderomsmøbler
Trestrukturer som lys eik har vært i vinden en stund, og vil fortsette å være en del av den skandinaviske stilen. -
Thomas Sandell i designsamarbeid med Plantasjen
Nå lanserer Plantasjen den nye kolleksjonen «Extend Your Space», som er utviklet av en av Sveriges mest prisbelønte og kjente arkitekter, Thomas Sandell. Serien inneholder sju unike og innovative produkter som på en moderne måte bidrar til å inkludere flere planter i hjemmet. -
Romslig sykkeloppbevaring
Et stort og flott oppbevaringshus til sykler av alle slag skaper orden på tomten og beskytter mot regn- og ruskevær. -
8 gode grunner til å henge opp gardiner
Gardiner gjør mye for interiøret. Men de har også mange egenskaper utover at de er fine å se på.
Leverandørguide
-
Badstue
Tylø AS er i dag verdens ledende produsent av stimulerende miljøer for badstue, dusj og dampbad. Vi har et sterkt varemerke, betydelige markedsandeler og alle de ressursene som er nødvendige for en fortsatt stabil vekst. Det gjør Tylø til en trygg samarbeidspartner for fremtiden. -
Baderomsmøbler
Det finnes mange forskjellige stilarter på baderomsmøbler, men vi setter fokus i vår leverandørguide på de fire mest populære stilartene, klassisk, country, minimalisme og Hi?tech. Finn din stil når du skal pusse opp badet. -
Badekar/massasjekar
I dagens baderom fines det utallige kombinasjoner til å få det komplette spa opplevelsen i hjemmet. Dessverre fines det mange useriøse aktører i dette markedet. Badogbolig.no gir deg her noen linker til seriøse leverandører i dette segmentet. -
Armaturer
SINTEF Byggforsk får stadig henvendelser fra oppgitte forbrukere som har kjøpt blandebatterier (armaturer) og andre produkter som ikke er godkjent for norske forhold. Mange føler seg lurt når de sitter igjen med lekre - og gjerne kostbare ? VVS produkter som det viser seg at rørleggeren ikke vil montere. Rett og slett fordi de ikke er godkjent i Norge, og det dermed kan skape problemer for rørleggeren som er ansvarlig for monteringen i etterkant. At produktene ikke er godkjent hos SINTEF, betyr ikke automatisk det samme som at de ikke holder mål, men at de ikke har gjennomgått eller bestått testing som viser at kvaliteten holder til norsk bruk, noe som blant annet henger sammen med surhetsgrad i vannet og vanntrykk. Badogbolig.no gir dere her en oversikt over de mest kjente leverandørene som er godkjent i Norge klikk på linken for direkte linken til leverandørens hjemmeside for ytterligere informasjon. -
Din leverandør til baderommet
Holtans holder til på Aurskog og har et solid forhander nett over hele landet. -
Sikkerhetsprodukter
Antall vannskader i norske hjem som følge av lekkasjer og overbelastning er stigende. Hver dag opplever over 200 norske husstander den ubehagelige overraskelsen å få hjemmest sitt oversvømmet av vann.