En god vask forlenger malingens levetid

 
En god vask forlenger malingens levetidLEVER LENGE: Med en årlig vask av fasaden, holder malingen lengre. (Foto: Jordan)
En god fasadevask hver vår gjør at malingen på huset holder lengre. Finn frem hageslangen og vaskekosten, og gjør en enkel jobb som sparer deg for både tid og penger.

Tekst: Chera Westman/ifi.no

Når vannet er skrudd på i hagen, ligger alt til rette for litt utendørs vedlikehold. Når du rengjør huset etter vinteren, forlenges tiden før du må male om hele fasaden.

– Hvert år bør du vaske fasaden for å gjøre den ren. Da holder farge og glans lengre. Vi kan lett se at det legger seg pollen og forurensinger på fasaden. Lar vi urenhetene være, er det lettere å få begroing på kledningen fordi fasaden tørker opp senere, sier Thor Ingar Røneid, malermester og teknisk sjef hos Butinox.

Sjekk værmeldingen
Når du skal vaske huset, er det lurt å sjekke værmeldingen først.

– Selv om du i prinsippet kan begynne rengjøringen så fort det ikke er fare for frost ute, er det en fordel å vente til det er litt varmere i lufta, sier Thomas Sundmoen, teknisk sjef hos Flügger.

Malermester Morten Fehn hos Jordan er enig, og anbefaler å vente til temperaturen ligger på rundt 10 grader gjennom hele døgnet.

– Da vil rengjøringskjemikaliene virke best, og treverket får også tørke godt etterpå, forklarer han.

Vask en regnværsdag
Det er en fordel å vaske huset en dag solen ikke skinner fra blå himmel.

– Overskyet vær eller lett regn er det beste vaskeværet. Ved høy luftfuktighet kan rensemiddelet stå lengre uten å tørke og du kan ta større felt av gangen. Skinner sola, bør du holde deg på skyggesiden av huset, sier Thor Ingar Røneid.

Velg riktig middel
Velg rengjøringsmiddel etter oppgaven – skal du bare gjøre rent, bruker du en mildere såpe enn om du skal vaske for få et rent underlag å male på. Rengjøringsmidlet får du der du også skaffer maling, og det fjerner alle mulige forurensinger, pollen, svertesopp og begynnende begroing.

Nedenfra og opp
– Før du begynner er det viktig å beskytte hud og øyne. Bruk vernebriller eller et par solbriller. Gummihansker og slagstøvler skal også tas på, sier han.

Bland rengjøringsmidlet med vann etter oppskriften på flasken, og påfør det på veggen med en pumpekanne. Begynn med å legge på såpe lengst nede på veggen og arbeid deg oppover.

– Grunnen er at hvis det renner, kan midlet lage striper og skjolder på fasaden. Når kledningen er blitt fuktig, gjør det ikke noe om det renner, så legg på godt med rengjøringsmiddel, forklarer Røneid. På flasken står det også hvor lenge midlet skal virke før det skylles vekk.

– Del opp store fasader i mindre seksjoner og arbeid systematisk, sier Røneid.

Flytt på skitten
– Mens rensen virker, er det alltid en fordel å bearbeide flaten. Gå over veggen med en vaskekost for å få det skikkelig rent, og pass på holde hele flaten fuktig. Midlet virker bare når det er fuktig. Ser det ut til å tørke inn, kan du dusje lett med vann eller sprute på litt mer med pumpekannen, råder han.

Skyll godt
Etter at midlet har fått virke, skal veggen skylles godt med vann. Bruk hageslangen, ikke høytrykksvaskeren.

– Det skal rikelig med vann til for å få fjernet alle såperester, så vi må skylle godt. De sterke midlene kan ødelegge malingsfilmen om de får sitte igjen, sier han.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår