Er miljøvennlig vaskemiddel like effektivt?

 
Er miljøvennlig vaskemiddel like effektivt?HVOR BLIR DET AV SÅPEN? Alt rengjøringsmiddel forsvinner ut i naturen. (FOTO: Relekta)
Mange tenker at et vaskemiddel proppfullt av miljøgifter må være mer effektivt enn et miljøvennlig vaskemiddel. Kun en myte, sier ekspertene.

– De sterke og konsentrerte rengjøringsmidlene har lenge vært favoritten for mange, som tror dette er det eneste som egentlig virker. Men det har vært en stor utvikling de siste årene for å gjøre de miljøvennlige rengjøringsmidlene like effektive som de med helsefarlige stoffer og miljøgifter, sier Lars Petter Bjaaland i Relekta.

Stadig strengere regler når det gjelder helse, miljø og sikkerhet gjør at flere sterke kjemikalier er blitt fjernet fra en rekke vaskemidler.

– Det er derfor blitt enda viktigere å velge riktig vaskemiddel. Det skal være sterkt nok til å virke mot det mest standhaftige smusset, samtidig skal det være trygt både for miljøet og for mennesker og dyr, sier Bjaaland.

Husk at vaskemidlene ikke blir borte når du er ferdig med å vaske. Rester av vaskemidlene vil uansett havne i naturen.

– Vasker du bilen selv, vil all såpen renne ned i grunnen eller i renseanlegg gjennom et avløp. Det samme gjelder for husvask, vasking av utemøbler, grill eller terrasse. Derfor er det viktig for miljøet at rengjøringsmiddelet er biologisk nedbrytbart, sier Bjaaland.

Velg riktig såpevask
Når du skal velge vaskemiddel er det viktig at du velger riktig middel. Ulike vaskemidler virker på forskjellig type skitt og smuss.

– Midlene kan i hovedsak deles i to kategorier, vannbasert med høy pH-verdi, og rengjøringsmidler med lavere pH, sier han.

En tommelfingerregel er at alt organisk smuss fjernes lettest med et rengjøringsmiddel med pH-verdi fra syv og oppover. Eksempler på slike midler er salmiakk, grønnsåpe eller HP Clean. Uorganisk smuss lar seg imidlertid ikke fjerne med vanlig såpevask. Da trenger du et middel med lavere pH.

– Med organisk smuss menes alt som kommer fra mennesker, dyr eller planter, som grønske, alger, sopp eller fett og oljer. Uorganisk smuss er for eksempel rust, salt og kalk, sier Bjaaland.

Velger du riktig vaskemiddel kan du i hovedsak klare deg med to typer midler. Det kan spare miljøet for mange giftige kjemikaler.

Alternativ til såpe, virker det?
Eddik er et middel som ofte anbefales i kjerringråd for fjerning av skitt og lukt. Men eddik er en syre, med en pH ned mot 3, og vil i mange tilfeller kunne gjøre skade på overflater som benkeplater, fliser og gulv.

– Flere typer materialer som marmor, granitt eller heltre vil få skader av behandling med eddik. Syreholdige rengjøringsmidler er best på ikke-organisk smuss som rust og kalkbelegg, sier Bjaaland.

Til å fjerne lukt kan eddik ha en effekt, særlig mot røyklukt eller svidd os, men det fjerner ikke kilden til lukten.

– For å få et godt resultat er det ingen vei utenom en grundig vask med et egnet rengjøringsmiddel, sier Bjaaland.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår