Etterisoler uten dampsperre

 
Etterisoler uten dampsperre
Mange huseiere er skeptiske til å kaste seg ut i et gjør-det-selv-prosjekt når det kommer til etterisolering. En dårlig og feilmontert dampsperre skaper nemlig raskt grobunn for fukt og råte. Med Ytong Multipor har Xella utviklet en fuktighetsregulerende isoleringsplate som bekjemper sopp og råte – uten bruk av dampsperre.

For de fleste huseiere er etterisolering den opplagte veien til å forberede både varmeregnskap og inneklima. Men den omdiskuterte dampsperren avskrekker mange fra å selv kaste seg over oppgaven. En dårlig eller feilmontert dampsperre fører nemlig raskt til fukt og råtedannelse som kan medføre alt fra allergi til ødelagte rom og i verste fall huseiertap.

Ytong-produsenten Xella, som er verdens største leverandør av byggematerialer i porebetong og kalksandsten, har derfor utviklet en uorganisk løsning til både innvending og utvendig etterisolering, og som gjør bruk av dampsperre overflødig.

Fukt forebygges uten dampsperre
Ytong Multipor er massive isoleringsplater som er utstyrt med solide fuktregulerende og varmeisolerende egenskaper. Daglig leder Thom-Erik Pape forklarer i en pressemelding hvorfor disse kan brukes uten dampsperre:

- Erfaringer viser at feiloppsatte dampsperrer ofte gir utettheter som resulterer i kondens på baksiden av isoleringen som er ideelt for sopp- og råtedannelse. Men i motsetning til dampsperrebaserte løsninger, så føres Ytong Multipors diffusjonsåpne system direkte opp mot veggen. Siden systemet er fuktighetsregulerende opptas vanndampen fra luften og frigis igjen etter hvert som luftfuktigheten reguleres. Dermed forebygges fuktområder i konstruksjonen og vanninnholdet reguleres på en naturlig måte.

- Den ideelle etterisolering skal ikke bare minimere risikoen for sopp og råte, den skal også sikre vilkårene for både miljøet og husets beboere. Derfor er Ytong Multipor «cradle to cradle»- og «natureplus»-sertifisert, og anbefalt av Norges Astma og Allergiforbund. I tillegg er den inneklimamerket og har et 100 prosent mineralsk og uorganisk innhold som er helt uten skadestoffer og plast. Dermed er veien ikke kun banet for et inneklima med minimal miljøbelastning, men også for en sunn og råtefri bygning som kan puste, avslutter han.

Slik kan du enkelt kan jobbe med Ytong Multipor:

1. Du skjærer til isoleringsplatene med en alminnelig sag slik at de passer til veggarealet. Platene veier lite og du kan derfor håndtere dem uten tunge løft.
2. Du fester isoleringsplatene direkte på det rensede murverk, f.eks. med Ytong lettmørtel. Avhengig av prosjektet kan du etterpå feste platene med plugger, slik at du er sikker på å lage en god og holdbar løsning.
3. Når du har festet isoleringsplatene, gir du dem et avsluttende pusslag, f.eks. med Ytong Pussystem.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår