Få gratis luftkvalitetsvarsel rett på mobilen!

 
Få gratis luftkvalitetsvarsel rett på mobilen!Når du har lastet ned den nye varslingsappen «VarselLuftNå» får du beskjed på mobilen når luftkvaliteten er dårlig – helt gratis! Foto: NILU
Nå går vi mot vinter og dessverre også mer luftforurensning i byene våre. Vil du ha varsel om når luftkvaliteten i nærområdet ditt er dårlig? Last ned NILUs nye varslingsapp «VarselLuftNå», og få beskjed rett på mobilen – helt gratis!

– NILUs portal «Måledata for luftkvalitet» har blitt utvidet med en ny app som varsler om dårlig luftkvalitet basert på målinger, forteller digitaliseringsdirektør Rune Ødegård.

– Appen «VarselLuftNå» henter data fra den nasjonale databasen for lokal luftkvalitet via API-et.

Velg hvor du vil ha varsel fra
Når du har lastet ned appen til mobilen din kan du velge en eller flere favorittmålestasjoner du ønsker varsel fra. Så hører du ikke mer fra appen før luftforurensningen stiger til såkalt rødt eller lilla nivå. Det vil si at luftkvaliteten er dårlig eller svært dårlig.

– Du får et samlet varsel for alle typene forurensning som måles ved den valgte stasjonen, forklarer Kjersti Tørnkvist.

– Varselet vil i tillegg gi informasjon om hvilken komponent (f.eks. NO2 eller svevestøv) som er årsak til varselet.

Tørnkvist leder NILUs avdeling for måle- og instrumentteknologi, som jobber med drift og vedlikehold av mange av målestasjonene som står langs veier og i boligområder rundt om i Norge.

Enkel informasjon om luftkvalitet
Den nye varslingsappen er gratis, og utviklet av NILU.

– NILU tilbyr denne varslingstjenesten for å gi publikum enkel tilgang til informasjon om lokal luftkvalitet. Forurenset luft kan gi eller forverre helseskader, først og fremst i luftveiene, men også hjerte- og karsykdommer, sier Tørnkvist.

Ifølge assisterende generalsekretær Hogne Skogesal i Astma- og allergiforbundet (NAAF) er den nye appen en god nyhet.

– Flere av våre medlemmer er til tider avhengige av å vite når og hvor luften er verst, slik at de kan legge opp reiserutene sine etter dette. Å kunne få varsler på mobilen er noe mange har etterspurt. Det vil utvilsomt gjøre dette enklere, og gi lungesyke en tryggere hverdag, sier han.

 

Slik ser varselet fra «VarselLuftNå» ut som banner på en iPhone. Illustrasjon: NILU

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår