Få nytt tak uten å bytte takstein

 
Få nytt tak uten å bytte taksteinFoto: Scanox
Å gjøre et slitt og mosebegrodd tak rent og pent, er lettere enn du tror. Med maling for takstein blir taket godt som nytt, til en brøkdel av prisen for ny stein. Og jobben kan du faktisk gjøre selv!

Et nytt takdekke gir et realt løft for huset, men krever stor arbeidsinnsats og gjør et kraftig innhugg i vedlikeholdsbudsjettet. Mange huseiere tror fortsatt at det eneste å gjøre med slitt og mosegrodd takstein, er å bytte den ut.

– Men å vedlikeholde taket er lettere enn mange tror, sier markedsansvarlig Birgitte Finckenhagen i Scanox.

Beskytter lenge
Når takstein og metalltak er i god stand, beskytter det huset mot regn, snø og vind. Og med riktig vedlikehold kan slike tak – også betongtakstein – leve nærmest for evig. Fordelen med å male taket fremfor å legge nytt, er at det er enklere, mindre arbeidskrevende og langt rimeligere.

– Du slipper jobben med kaste og frakte vekk gammel takstein, samt å løfte opp ny. Det er enkelt, trygt og miljøvennlig å vedlikeholde istedenfor å bytte det ut. Og jobben kan du som huseier faktisk gjøre på egenhånd.

– Alternativet å sette jobben bort til en håndverker, vil allikevel bli gunstig økonomisk, sammenlignet med å få de til å legge et helt nytt tak, sier hun. 

Forhindrer mose og slitasje
Scanox stiller godt forberedt i markedet med takmalingen. De har undersøkt hvilke taktyper som brukes, hvilke behandlinger og alternativer som står til buds for huseieren, og hvilke problemer en moderne takmaling bør løse.

– I Norge bruker vi mye takstein av sement. Dette er et porøst materiale, som blir slitt av vær og årstider. Med maling får overflaten et beskyttende sjikt som forhindrer frostsprengning og begroing, sier Finckenhagen. 

SOM NYTT: Taksitt er utviklet for å ikke flasse, men heller erodere over tid. Et riktig utført arbeid står seg godt i cirka 10 år.

Enkle produkter får jobben gjort
TakSitt-serien består av to ulike grunninger – en for metalltak og en for øvrige takmaterialer – og én og samme toppstrøksbehandling uansett underlag. Malingen kommer i tre ferdigfarger: rød, sort og grå.

De fleste takmaterialer kan males, betongstein, takpapp, eternitt og metall. Derimot anbefales ikke å male tegl eller glaserte takstein. 

PÅFØRING: Med høytrykksprøyte kan et 150 kvadratmeter tak bli som nytt på to dager.

Tenk sikkerhet!
Ved arbeider på tak er det viktig å være nøye med sikkerheten. Mose og alger kan bli farlig glatt når det er vått, så gå der det er trygt! Det er også lurt å bruke sko med myk såle, å trå forsiktig på toppen av buen på taksteinen der den er sterkest, og å feste verktøy godt, fremfor alt tungt utstyr som høytrykkspyleren som kun skal holdes i slangen.

På en egen nettside (taksitt.no) gir malingprodusenten flere tips om hvordan du jobber trygt, uten risiko. Der finnes også film som viser riktig fremgangsmåte ved behandling.

– Så er det en god idé å legge filler i øverst i nedløpsrøret slik at det ikke fylles opp med mose når man vasker. Å bruke fallsikring og tau er også meget viktig.  

Trygt med håndverker
Med høytrykksprøyte kan et 150 kvadratmeter tak bli som nytt på to dager. Rulle og pensel er også helt fint å bruke, da tar det bare litt lengre tid.

– All den tid vi mener at de fleste kan klare å fornye taket selv, kan du også kjøpe tjenesten fra en håndverker uten at det blir dyrere enn å legge nytt tak, avslutter Birgitte Finckenhagen.

Slik gjør du det:

1. Enkelt forarbeid

Vask med høytrykkspyler og vann, uten bruk av såpe. Såpe vil gjøre taket farlig glatt og kreve omfattende skylling for å unngå såperester som gir dårlig vedheft.

2. Kontroller og bytt ut

Sjekk taket nøye og skift ut eventuelt knekte stein.

3. Grunning

Velg grunning for metalltak eller grunning for takstein avhengig av ditt underlag, og påfør med rull eller sprøyte.

Grunningen for takstein inneholder fungicider som dreper de sporer av sopp og mose som eventuelt er igjen etter rengjøringen. Grunningen for metalltak er rusthindrende og sikrer godt underlag på metall.

4. Mal

Påfør ett eller to strøk maling i ønsket farge. Malingen er ferdig brukket i rødt, grått, eller sort.

TAKSITT SPESIALMALING FOR UTVENDIGE TAK
Taksitt er en vanntynnet akrylmaling som kan brukes på takstein av sement, metallplater, bølgeblikk og stål. Det kan også påføres asfalt takpapp, betong og eternitt, med unntak for såkalt supereternitt. Asfaltshingel skal ikke males. Asfalt Takpapp grunnes ikke, men rengjøres med børste.

•  Maling og grunning kan påføres ved temperaturer over + 10 ⁰C. Unngå å male i direkte sollys. Den malte flaten er støvtørr etter 1 time og overmalbar etter 4 timer.

•  Malingen er utviklet for å ikke flasse, men heller erodere over tid. Et riktig utført arbeid står seg godt i cirka 10 år.

•  Glansgrad: silkematt

Kilde:ifi.no

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår