Farge på veggene løfter kunsten

 
Farge på veggene løfter kunstenFlotte malerier fremheves med farger på veggen. Foto: Kristian Owren/ifi.no
I 2020 så vi at fargene kom inn i hjemmet igjen, etter to lange, hvite tiår. I år spår ekspertene at fargetrendkurven fortsetter i samme retning, og at vi vil tørre å velge mer pigmenterte farger. Dette er også gode nyheter for kunsten på veggene, som endelig får vist sitt sanne jeg igjen.

Tekst: Mari Andersen Rosenberg, Anna Leikanger Voje/ifi.no | Foto: Kristian Owren/ifi.no, Malorama, Butinox Interiør

Konservatorer, interiørarkitekter og maling- og tapeteksperter er samstemte: Ønsker du å fremheve malerier, fotografier og annen kunst, er det ingen selvfølge at hvitt er bakgrunnsfargen du bør velge. Kanskje snarere tvert imot.

– Bare tenk på når du ser på film; da skrur du gjerne av lyset for å få det mørkt rundt deg. Det er fordi da blir det fullt fokus på skjermen, og bildene og fargene kommer bedre fram, sier Jenny Bull-Gustavsen hos Butinox Interiør.

Hvitt tar oppmerksomhet
Mange frykter at farger på veggen vil ta oppmerksomhet bort fra kunsten, og tror at hvitt er en nøytral, enkel ramme. Til dem har Jenny følgende å si:

– Så fort du får malt, vil du skjønne at det faktisk er det hvite som tar oppmerksomheten vekk. Hvitt er veldig sterkt og lyst, og kan faktisk ta fokuset bort fra det flotte maleriet på veggen, forklarer hun.

Skal du finne en veggfarge som står fint til bildet på veggen, kan du starte med å hente ut en farge fra bildet, så kan du justere den. Foto: Butinox.

Mørk ramme
Hennes råd til deg som vil løfte kunsten noen hakk, er å forsøke med litt mørkere farger på veggene. 

– Jeg synes ofte at det å gå litt dypere enn selve bildet kan bidra til å løfte det fram. Hent gjerne en av fargene som er i bildet, den du vil fremheve, og gå for en dypere nyanse av den, tipser hun.

– Mal gjerne hele veggen i den fargen du velger. Men er bildet lite, og du ønsker å ha mer fokus på det, kan du faktisk også forstørre rammen litt med farge, som blir som en passepartout malt rett på veggen, tipser Jenny.

Gå for matt
Det er ikke bare fargen du må tenke på. Også glansgraden har mye å si for at kunsten skal komme fram på best mulig måte.

Matt maling gir en rikere fargedybde og ingen forstyrrelser. Foto: Butinox Interiør.

– Matte farger gir en rikere fargedybde og gir heller ingen forstyrrelser til bildet. Med matt maling slipper du refleksjonene som blank maling kan gi. Da kommer også kunsten mer i fokus, forklarer Jenny.

Får bildene til å poppe
Cecilie Dahm Rise fra Malorama er enig i at du ikke bør være redd for å gå for noe annet enn hvitt som bakgrunn. Hun mener tapet og farger kan fremheve bilder og malerier.

Farger og mønster på veggen er fine kulisser til kunst, og kan få bildene til å poppe. Foto: Malorama.

– Mønster og farger gjør at kunsten popper fram. Bare se hvordan de store galleriene gjør det, blant annet Nasjonalgalleriet, sier hun.

Farger på museer
Det er få som er flinkere til å fremheve kunst enn museer og gallerier. Og nå er det flere og flere som åpner opp for fargede vegger.

Flere og flere gallerier og museer får igjen øynene opp for at farger kan fremheve kunst. Her fra Lillehammer kunstmuseum sin utstilling av Liv Blåvarps kjente smykker. Foto: Kristian Owren/ifi.no.

– Det er snart ikke et eneste klassisk museum som ikke har malt om i farger, sier interiørarkitekt Tomas Gjetmundsen. Han nevner blant andre KODE i Bergen og Sørlandets kunstmuseum. I Louvre i Paris er det snart ingen av de klassiske maleriene som vises mot hvit vegg.

Hvitt er et nytt fenomen
Cecilie Skeide, konservator ved Lillehammer Kunstmuseum, forteller at i museer og gallerier har farger egentlig vært det normale.

– Idéen om at hvite vegger er den beste bakgrunnen for kunst, er et moderne fenomen. De hvite veggene kom med minimalismen og kunsten på 60-tallet. Utover 90-tallet spredde det seg videre til private hjem, forteller hun.

– Stilskiftet viser seg først i kunsten, sier Skeide, og tror at det vi ser i galleriene vil spre seg videre.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår