Fargene som passer sammen

 
Fargene som passer sammenFoto: Kristian Owren/ifi.no
Ønsker du å finne farger som passer til sofaen, eller ny veggfarge uten å måtte skifte ut alt annet i rommet? Her er oppskriftene som hjelper deg til å finne fargene som passer, og farger som får vegger, gulv og resten av interiøret til å bli fine sammen.

Ved hjelp av fargesettingsoppskrifter vil du å forstå hvorfor fargene du ser på fine interiørbilder passer så godt sammen. Se på det under som et lite kurs i fargesetting, og start med å se på fargesirkelen, og et nyansetriangel. Når du er kjent med disse, har du et godt verktøy for å finne fargene som passer hjemme hos deg. 

LES OGSÅ

Fargesirkelen og fargetriangler

FARGESIRKELEN: Det finnes mange varianter av fargesirkelen. De to som er mest vanlig når vi snakker om interiørfarger er Ittens fargesirkel (til ventre) og NCS fargesirkel. Begge kan brukes som utgangspunkt for de prinsippene vi snakker om videre i teksten under. Foto: Itten/NCS

Fargesetting er som matlaging
Vi kan godt sammenligne fargesetting med matlaging, felles for begge er at det finnes noen enkle grunnoppskrifter. Hvis du for eksempel kan å lage brun saus, hvit saus, koke grønnsaker, steke fisk eller kjøtt har du et godt utgangspunkt for å lage mat.

Slik er det også med fargesetting, det er noen grunnprinsipper for å skape gode fargeharmonier, kan du dem har du det som skal til for å komponere fine fargepaletter. egne «retter», «smake» deg videre, og justere etter egen smak. 

HVOR SKAL DU? Når du begynner å lete etter farger som skal passe hos deg er det lurt å tenke igjennom hva du liker best: klare sterke farger, pastellfarger eller jordfarger. Foto: Ittens fargehjul

Ønsker du lyst eller mørkt rom?
Tenk også gjennom om du ønsker at rommet skal være lyst, mørkt eller sånn midt på treet. Ta en ekstra titt på et  nyansetriangel: I alle fargeoppskriftene (fargeprinsippene), bortsett fra ton-i-ton, må du passe på å bruke nyanser som er tilnærmet lik hverandre i hvithet, sorthet eller kulørthet, for å få en harmonisk helhet.

NYANSETRIANGEL: Hver farge på fargesirkelen finnes i lyse hvitaktinge nyanser, sortaktige nyanser, mellomtoner. Foto: NCS

Ton- i-ton, flere nyanser av en farge
Den enkleste måten for å finne farger som er fine sammen, er å bruke flere nyanser av samme farge. Dette kalles ton-i-ton farger, eller monokrome farger.  Å kombinere flere nyanser av samme farge, har vært den mest populære måten å sette sammen interiørfarger på de siste tiårene. Du får et rolig og harmonisk rom.

Her tar utgangspunkt i en farge på fargesirkelen og kombinerer flere nyanser av den; hvitaktig, sortaktig, mellomfarger og kulørsterkt. Mange ulike nyanser, gir mest liv. Hvis det er for lite sprang mellom nyansene, kan helheten bli flat og kjedelig.

FAVORITTFARGE: Dersom du ønsker et blått rom, får du en hyggelig atmosfære ved å kombinere ulike nyanser av blåfargen. Jo flere nyanser, og større sprang mellom de lyseste og mørkeste fargen dess mer spennende blir rommet. Det gir ekstra liv, hvis du setter inn noen elementer med mønster. Foto: ifi.no/Moodboard, Bjørg Owren/ifi.no

Nabofarger, hvis du ønsker litt mer
Farger som ligger nær hverandre på fargesirkelen, er farger som kler hverandre godt. Disse kalles også analoge farger. Blått og grønt er en kombinasjon som mange bruker nå. Med nabofarger får du litt mer variasjon, enn om du jobber bare med en farge.

Du kan kombinere flere nyanser av fargene, husk bare på å holde deg til nyanselike varianter. De må altså være tilnærmet like i hvithet, sorthet eller kulørthet.   

FINT PAR: Blått og grønt er en trygg kombinasjon som mange bruker nå. Fargene passer i alle typer rom. På bildet over er hovedfargene mørke, ønsker du et lyst rom velger du noen av de lyse hvitaktige fargene som hovedfarger. Vær obs på at nyansene må være relativt like i sorthet, hvithet eller kulørstyrke. Foto: ifi.no/Moodboard, Bjørg Owren/ifi.no

Komplementære farger skaper liv
Mest liv i et rom, får du med komplementærfarger, det er farger som ligger på motsatt side av hverandre på fargesirkelen. Ta utgangspunkt i den fargen du er sikker på at du vil ha i rommet, og finn fram nyanser av den som du synes er fine. Kombiner disse med nyanser av fargen som ligger på motsatt side av på fargesirkelen.  I fargelæren omtales komplementærfarger også som kontrastfarger.

For at komplementærfarger skal oppleves harmoniske sammen, må en av dem få rollen som hovedfarge. Jo mer kulørsterke farger du ønsker, jo viktigere er det. Hvis du bruker like mye av hver farge, vil rommet oppleves kaotisk og bråkete. 

KONTRASTER: Fargene som er mest ulike, og gir størst kontrast i en palett er de som ligger på motsatt siden av hverandre på fargesirkelen. I fargelæren omtales de både som kontrastfarger og komplementærfarger. For at dette ikke skal bli kaotisk, må en farge få dominere som hovedfarge. Foto: ifi.no/Moodboard, Bjørg Owren/ifi.no

Splittkomplementær, en proff vri på fargene
Denne oppskriften er en variant av prinsippet med komplementærfarger. Du starter med den fargen du vet du vil ha med i paletten din, og finner den på fargesirkelen. Men i stedet for å gå rett over til komplementærfargen, tar du et skritt til siden for den.

Hvis du starter  med blått, kan du gå til gul-oransje eller rød-oransje og ta fram ulike nyanser av den. En slik kombinasjon oppfattes mykere, litt mer leken, spennende og elegant enn komplementærfargen. Splittkomplementær er favoritten til mange profesjonelle fargesettere. 

ET SKRITT TIL SIDEN: Flere og flere ønsker mer og flere farger inn i hjemmet sitt. Og prinsippet med spilittkomplementære farger er en sofistikert variant av komplementærfargene. Du tar et skritt til siden på motsatt side av fargesirkelen, og boltrer deg i forskjellige nyanser. Pass bare på at de er tilnærmet lik i nyanse med nyansene av hovedfargen. Foto: ifi.no/Moodboard, Bjørg Owren/ifi.no

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår