FFV svarer: Oppussing av gammelt bad

 
FFV svarer: Oppussing av gammelt badIllustrasjonsbilde (shutterstock.com)
En av våre lesere har sendt oss følgende spørsmål rundt rehabilitering av et eldre bad:

Av Bjørn Laberg

– Vi skal pusse opp gammelt bad i 2. etasje, på cirka 6,5 m2. Huset er bygget i 1987. På det gamle bader er det badekar som vi skal skifte ut med dusjkabinett.  På veggene er det vanlig baderomstapet og på gulvet er det vanlig gulvbelegg som er sveist i skjøter og alle fire hjørner. Det er ikke tidligere brukt varme i gulv.

Spørsmål 1: Kan jeg beholde eksisterende gulvbelegg som en membran, legge flytmasse + varmekabler + betong + diffusjonsperre (membran som puster) og fliser?

Spørsmål 2: Har tenkt å beholde gammel tapet på vegg da den er vanskelig å få av. Kan jeg ta bort løse tapetskjøter, grunne veggene, sparkle ujevnheter, påføre en membran i våtsoner for tilslutt male med egnet maling for våtrom?

Bjørn A. Grimsrud, fagsjef i FFV, har følgende svar til denne problemstillingen:

Spørsmål 1:
– Dersom eksisterende belegg benyttes så skal varmekabler ikke ligge direkte på belegget, pga emisjoner, avgassing, aldringsbestandighet og normerte krav til avstander mellom tradisjonelle varmekabler og brennbart materiale. Følg montasjeanvisningen for kablene mht anbefalte avstander og type innstøpningsmasse. Dersom eksisterende belegg er linoleum er denne ikke egnet som membransjikt.

Dersom eksisterende belegg er vinyl/pvc må materialkvaliteten i dette undersøkes først - om er tilfredsstillende som membran. Erfaringsmessig – tvilsomt, da småskader i belegg, skjøter med mer er vanlig forekommende etter mange års bruk. Vedheft til eksisterende belegg vil også være en utfordring.
Byggebransjens våtromsnorm (BVN) har ikke preaksepterte løsninger for smøremembran i tillegg til banemembran, da det prinsipielt er uheldig med to tettesjikt i en og samme konstruksjon.

Fagrådet for våtrom fraråder derfor samlet sett at eksisterende belegg benyttes videre.

Spørsmål 2:
– Ja, gammel tapet er noe herk å få fjernet, men utfordringene med å  beholde eksisterende tapet slik det beskrives er mange,

Her er noen typiske:
-Er det strie eller vinyl?
-Vedheft
-Kjemiske reaksjoner mellom gammel tapet (strie? / vinyl?) og grunning som benyttes.
-Noe tapet fjernes, hva ligger bak? Tapet og bakenforliggende plate representerer forskjellige materialer, vil ny grunning være egnet for begge underlag?
-Er en eller flere vegger som yttervegger? Dersom det er tilfelle, ligger det plast diffusjonssperre i eksisterende yttervegg? (Dersom eksisterende tapet er av typen vinyl har denne også normalt funksjon som diffusjonssperre)
-Våtrom malingssystemer er ikke diffusjonstette, og krever bruk av plast diffusjonssperre i tillegg i yttervegger. Dersom eksisterende tapet er av typen vinyl  og har fungert som diffusjonssperre vil denne bli punktert når tapetskjøter med mer fjernes.
-Smøremembraner må tildekkes av for eksempel egnede plater/paneler eller fliser, tildekking av maling er ikke godt nok.

FFV fraråder derfor samlet sett at eksisterende tapet benyttes videre.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle