Flere borettslag og sameier skrur opp felleskostnadene

 
Flere borettslag og sameier skrur opp felleskostnadeneStrømsparetips: Gode lufterutiner i kulda er viktig for å hindre dyrere strømregning.
Økte strømpriser kan innebære økning i fellesutgiftene for beboere i borettslag og sameier.

I borettslag og sameier betales vanligvis strøm av den enkelte beboer og ikke via fellesutgiftene. Der varmtvann og oppvarming er inkludert i felleskostnadene kan styrene nå bli nødt til å ta grep mot unormalt høye strømpriser.

– Styrene i boligselskapene er ansvarlige for å drive forsvarlig økonomistyring. Dersom de månedlige inntektene fra huseierne ikke dekker kostnadene, har styret en rett og plikt til å hente inn mer penger. De gjelder særlig de boligselskapene som ikke har en buffer, sier Lars Grøndal, advokat i Norske boligbyggelags landsforbund (NBBL).

For å dekke kostnadene knyttet til økte strømpriser kan styret enten ta opp et kortsiktig lån, hente midler via innskudd eller øke felleskostnadene i boligselskapet.

– En god praksis er at styret øker fellesutgiftene fra et bestemt fremtidig tidspunkt, og i forkant sendes ut et informasjonsskriv til alle boligeierne om økningen og bakgrunnen for dette, sier Grøndal.

Fem kjappe sparetips
Når oppvarming og varmtvann er inkludert i felleskostnadene er det lett å overse husets mange energityver. Her er fem sparetips for å unngå "sløsefellene" og mulig økning i felleskostnadene:

1. Juster ned innetemperaturen

Å redusere innetemperaturen er det beste du kan gjøre for å spare strøm. Normal innetemperatur er 20-22 grader, men lavere i enkelte rom (gang/entre, vaskerom, soverom som ikke benyttes til annet).

2. Skru ned eller helt av ovner og lys i rom som ikke benyttes

Har du rom som ikke er i bruk, eller liker du å ha det kaldt på soverommene? Slå av varmen og hold døren lukket til de kalde rommene.

3. Luft raskt og effektivt (helt åpne vinduer) i stedet for å ha vinduet kontinuerlig på gløtt

Selv om det er kaldt ute er det ingen grunn til å droppe utluftingen. God lufting er bra for inneklima. Mange løser luftingen ved å ha et vindu åpent på gløtt over lengre tid. Men da slippes det også ut mye varme. Å lufte raskt og effektivt er det beste. Åpne vinduet eller terrassedøren på vidt gap i 2-3 minutter, så har du fått skiftet ut det meste av luften.

4. Legg tetningslister i vindu og dører

Montering av tetningslister på dører og vinduer er en kjapp og enkel metode for å holde kulda ute av huset. Hvis du er usikker på hvor det trekker kald luft, sjekk trekk med et tent stearinlys.

5. Bruk mindre varmtvann

Ta en dusj i stedet for et bad i badekaret, og dusj kortere enn du pleier. Vurder å gå til anskaffelse av et vannbesparende sparedusjhode. Dette er bra for miljøet og for egen lommebok!

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår