Flyvende maursverm? Ingen grunn til panikk

 
Flyvende maursverm? Ingen grunn til panikkVARME: Varme er en utløsende faktor for når mauren velger å sverme. Foto: Shutterstock
Sommeren er høysesong for flygemaur. De kan være ubehagelige, og de kan komme i tusenvis. Men det varer bare en dag eller to, og er ikke farlig eller skadelig. – Hold dører og vinduer lukket slik at de ikke kommer inn, råder skadesjef Svein Stormoen i Norsk Hussopp Forsikring.

– Hver sommer får vi en rekke henvendelser fra folk som bekymrer seg for maur med vinger. Mange tror at flygemaur er en egen maurart, men det er bare «vanlige» maur som får vinger og svermer i en kort periode for å pare seg, forteller Svein Stormoen.

Store svermer
Flygende maur kan oppleves både plagsomme og overveldende når de flyr i hopetall om sommeren. De kan sette seg i håret, på klærne, på huden, eller lande i salaten på tallerkenen. Har du en hvit parasoll kan den bli svart av flygemaur et par dager hver sommer. En sverm kan bestå av flere tusen individer.

Sommer er høysesong
Varme er en utløsende faktor for når maurene velger å sverme. Derfor er det høysesong for flygemaur fra juni/juli og frem til august/september. 

- I tillegg til temperatur, luftfuktighet og vindstille vær, må maurene også ha fått tilstrekkelig med næring for å kunne sverme. Tidspunktet er også avhengig av art, forklarer skadesjefen.

Sverming innendørs
Hvis du oppdager noen få flygemaur inne, har de antakelig bare forvillet seg inn. Da er det ingen grunn til bekymring. Men om du har store svermer innendørs, er det et nokså sikkert tegn på mer omfattende mauraktivitet i boligen. Det er sjelden det kommer store mengder med svermende maur utenfra.

– I slike tilfeller bør du få utbedret problemet, råder Stormoen.

Tips for å holde mauren unna
Det er vanskelig å forebygge et angrep, men det hjelper å holde det rent og ryddig både ute og inne.

Ute:

  • Unngå busker, planter og vedstabler tett inntil grunnmuren.
  • Tett sprekker og hull i grunnmuren. 
  • Mauren liker ikke småstein og grus. Et belte av grus rundt grunnmuren kan derfor virke forebyggende.
  • Sjekk dører og vinduer for sprekker og tett om nødvendig, slik at mauren ikke kan krype inn.

Inne:

  • Hold det rent og ryddig. Pass på å vaske og rydde bort matsmuler, og fjerne mulige næringskilder ved å støvsuge.
  • Gjør forholdene så ugunstige som mulig for reirdannelse og mattilgang. Oppbevar for eksempel søte matvarer i tette bokser, og hold det rent.
  • Insektmiddel skal ikke benyttes for å forebygge. Dette er fordi kjemikaliene kan ha negativ effekt både på mennesker og dyr. Spesielt små barn er utsatt for å få i seg insektmiddel.
 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår