For varmt under teppet

 
For varmt under teppetFoto: Chera Westman/ifi.no, Espen Grønli/ifi.no, INTAG
Med gulvvarme under parketten og teppe under sofaen, kan det bli litt for hett under teppet.

Gulv- og teppeleverandører kommer med et lite varsko nå som vinterkulda er rett rundt hjørnet. Mange har varmekabler under parketten for å få en behagelig varme i rommet, kombinert med løse tepper.

Ikke over 27 grader
Dette er vel og bra, men temperaturen i gulvet må ikke overstige 27 grader, sier de og anbefaler at man er ekstra påpasselig nå som det er tid for å skru opp termostater igjen.

– Problemet med tepper og gulvvarme er at du må passe på temperaturen under teppet, sier Øyvind Langelandsvik fra RBI Interiør.

Han mener mange glemmer at gulvvarme ikke er ment som oppvarming av hele rommet, kun som komfortvarme. Dermed er det lett å skru varmen opp for mye.

REN NYTELSE: Et teppe kan være en nytelse for både sinn og skinn. Pass bare på at gulvet det ligger på også har det bra. Teppet er fra Sahco/INTAG.

Innestengt varme
Tepper stenger varmen inne i gulvet og kan føre til at parketten ødelegges.

– Generelt kan man si at tykke tepper sperrer mer enn tynne tepper, sier Bjørn Musum hos Musum Interiør.

Tepper med gummiert bakside er visstnok verstingene i denne sammenhengen.

– Ja, vil folk bevare parketten ved gulvvarme, anbefaler vi ikke tepper med gummiert bakside over gulvvarme, sier Musum. 

LETT VS. TUNGT: Lette tepper slipper lettere gjennom varmen enn tette og tunge tepper. Dette teppet har vi knipset hos Green Apple.

Gulvet sprekker
– Worst case er at parketten sprekker. Det kan skje midt i et bord, eller mellom lamellene dersom det er 2- eller 3-stavgulv, sier Langelandsvik. Uttørking av treverket rett og slett, presiserer han.

Delaminering kan også skje. Det vil si at parketten sprekker mellom sjiktene det er bygget opp av.

Løft på teppet
– Gjør det til en vane å følge med på temperaturen under teppet, sier Kent-Ove Stenberg hos Tarkett. Han anbefaler å bruke et IR-termometer, en lasermåler, som raskt leser overflatetemperaturen under teppet.

De påpeker at det finnes mange ulike gulvvarmesystemer. Noen er selvregulerende og kobler automatisk ut dersom det blir for varmt. Men er du usikker på hvordan ditt system fungerer, så løft på teppet og sjekk varmen.

– Grensen på 27 grader gjelder også andre typer gulv, påpeker Bjørn Musum, og forteller at vinylgulv kan bli misfarget ved for høy temperatur.

LUNT: I vinterkulda liker vi det ekstra lunt. Da er et teppe under sofaen et must, selv om vi har varmekabler i gulvet.LUNT: I vinterkulda liker vi det ekstra lunt. Da er et teppe under sofaen et must, selv om vi har varmekabler i gulvet.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår