Forebygg fuktproblemer på baderommet

8 Des 2020
Hvert år rapporteres det inn nærmere 4000 våtromsskader til forsikringsselskaper i Norge, viser statistikk fra Finans Norge. I tillegg anslås det å forekomme minst like mange tilfeller som ikke rapporteres. Dersom uhellet først er ute i din bolig, kan det koste deg dyrt – både økonomisk og helsemessig.
Mye av årsaken ligger i at testingen av våtromsmembraner har mange svakheter. Selv om de i stor grad holder vannet ute, forhindrer de ikke vanndamp i å trenge gjennom til bygningskonstruksjonen. Det er et alvorlig problem som fører til store økonomiske kostnader og mange helseproblemer hos norske forbrukere.
Gunnvald Harila, som er byggmester, takstmann og gründeren bak Molliesafe, har funnet en rimelig og effektiv løsning på problemet – som støttes både av forskning og fagfolk.
– Vi har kommet til bunns i hvorfor våtromsmembraner ikke lever opp til sitt gode rykte. I kjølvannet av dette har vi kommet frem til en rimelig og praktisk metode for å forebygge, finne og fjerne den ødeleggende og helsefarlige fukten som skjuler seg bak membranene, sier Harila.
Et undervurdert problem
Det er godt dokumentert at det å oppholde seg i boliger som har fukt- og muggsoppskader kan gi helseplager som hodepine, unormal tretthet og nedsatt konsentrasjonsevne. Det kan også forverre luftveisrelaterte sykdommer og allergier. Det bekrefter Kai Gustavsen, som er fagsjef for inneklima i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).
–Det er viktig at man tar fuktproblemer seriøst, og er klar over hvilke konsekvenser det kan få, sier han og henviser til «Anbefalte faglige normer for inneklima», som sier om helseeffekter:
«Fuktproblemer eller muggsopp innendørs synes å gi økt risiko for en rekke allergier og luftveislidelser inkludert astmautvikling og -forverring, pustebesvær, hoste, piping i brystet, luftveisinfeksjoner, bronkitt, allergisk rhinitt, og andre symptomer fra øvre luftveier, samt eksem. Mekanismene for helseeffekter synes å kunne være både allergiske og ikke-allergiske.»
Dermed er det naturligvis en fordel å komme den snikende fukten i forkjøpet – før det både blir kostbart og helsefarlig. Gustavsen er kjent med forskningen bak Molliesafe og hvilken effekt det enkle produktet kan ha. Det er nettopp denne typen revolusjonerende teknologi som må til, mener han.
– Det er både smartere og billigere å ligge i forkant av fuktproblemer. Det er mange som selger produkter og tjenester som måler fukt i boliger, men det er svært få som tilbyr forebyggende verktøy. Vi vet jo at fukt kan slippe gjennom godkjente membraner på våtrom, og Molliesafe kan gi en garanti mot dette ved å transportere fukten ut. Det er en rimelig og smart måte å forebygge fukt på, sier Gustavsen.
Store svakheter i testing av membraner
Byggebransjens våtromsnorm er helt tydelig på at membraner på våtrom skal hindre bruksvann i å trenge inn i konstruksjonen. Derfor skulle man kanskje tro at en offentlig godkjent våtromsmembran, som er installert av fagfolk, skulle være nok til å sikre seg mot fuktskader på baderommet. Forskning viser imidlertid at membranene gir en falsk trygghet. De er rett og slett ikke testet for reelle forhold.
De standardiserte EU-godkjente testene gjennomføres med mettede saltvannsløsninger. Disse løsningene forhindrer riktignok i stor grad vann og vanndamp i å trenge gjennom. Problemet er at ingen dusjer med mettede saltvannsløsninger. Det er temperert såpevann som treffer gulvet. Når såpe blandes med vann forsvinner overflatespenningen i vannet, noe som gjør at såpevannet trenger lettere gjennom tettesjiktet. Det gir et feilaktig bilde av membranenes evne til å holde fukten borte fra byggkonstruksjonen.
Testresultatene viser at vanndamp slipper gjennom alle membraner, noe som fører til fuktskader i konstruksjonen over tid. Spørsmålet er da ikke om det oppstår fuktskader, men når.
– Utfordringene knyttet til testmetodene for membraner er noe vi i FFV også ønsker å se nærmere på, sier fagsjef i Fagrådet for våtrom (FFV), Bjørn Grimsrud.
– Såpevann og andre vannkvaliteter kan absolutt påvirke membranene på ulike måter, slik at den faktiske evnen til å holde fukt ute nødvendigvis ikke fanges opp i testingen. Der har Molliesafe gjort en fin jobb, ved å prøve ut hvordan såpevannet gir økt vanndamp- gjennomgang. Det ser ut til at det kan gi mer fukt bak membranene, sier Grimsrud.
En gjennomprøvd teori
Det Grimsrud sikter til er forskningen som er foretatt av Gunnvald Harila, som er gründeren bak Molliesafe. Han har bakgrunn som byggmester og takstmann, og har forsket på fukt i bygningskonstruksjoner siden 2009.
Harila konstruerte et eget testapparat for å forske på vanndampgjennomgang i membraner og våtromsbelegg ved bruk av temperert såpevann. Resultatene var oppsiktsvekkende. I perioden juni 2013 til 2018 ble det gjennomført analyser av 430.000 ulike målepunkter som også bekreftet de innledende funnene. Deler av forskningen er støttet med midler fra Forskningrådet.
Han bestilte også en omfattende forskningsrapport fra SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (nå kalt RISE) som også viser problemstillingen knyttet til vanndampgjennomgang. I møte med prosjektleder Ulf Antonsson og enhetssjef Börje Gustavsson i Borås, som er spesialister innen bygningsfysikk og innemiljø, fikk han forklart at det tar et halvt år før baderommet tørker ordentlig opp etter en 15 minutters dusj. Det vil i praksis si at membranene i boligene våre utsettes for 100% fuktighet til enhver tid.
For hver gang vi dusjer vil fuktnivået på baksiden av membranen øke, noe som over tid vil føre til økende fuktskade med påfølgende grobunn for muggsopp. Denne fukten må ventileres bort før skade oppstår og fører til helsefarlig inneklima. Det er der Molliesafe viser seg å være enormt effektiv.
Slik fungerer Molliesafe
Når baderom skal bygges eller restaureres kommer vi aldri utenom membraner som leder vannet bort. Men i tillegg må vi også ha noe som fanger opp vanndampen på baksiden. De verktøyene har Molliesafe.
Molliesafe produserer spesialkonstruerte profiler som forebygger, finner og fjerner fukt. Profilene bygges enkelt inn i konstruksjonen for å ventilere og transportere ut fukten som befinner seg bak membranene. De kan legges inn i reisverket i nybygg, eller ettermonteres i eksisterende bygg. Systemet er fleksibelt og standardisert, og alle nødvendige skjøter, hjørner og forgreninger gjør det enkelt å tilpasse og montere i ethvert baderom.
I tillegg til profilene som brukes i våtrom, har Molliesafe også en spesialkonstruert profil som er utviklet til bruk i kjellere som er utsatt for fukt som trenger gjennom fra grunnen. Den ventilerer den uønskede fukten bort. Og i motsetning til en tradisjonell avfukter, trenger den ikke regelmessig tilsyn eller tømming av vann – og er langt mer effektiv.
Alle som installerer Molliesafe kan også måle fuktigheten i konstruksjonen ved hjelp av et eget måleinstrument. Det gjør at du kan loggføre verdiene og følge med på utviklingen via selskapets web-plattform. På den måten kan du se den relative fuktigheten tørker ut etter kort tid, etter at Molliesafe er installert. Dette gir verdifull informasjon for deg som forbruker – og ikke minst for dem som en gang skal kjøpe boligen din.
–Som forbruker og eier kan du derfor påvirke hvordan våtrommene og kjelleren i hjemmet ditt skal sikres mot kostbare og helsefarlige fuktskader i fremtiden, sier Gunnvald Harila.
Recent News
-
Nyhet - EverydaySafe™
Her kan du oppbevare eiendelene du er ekstra redd for, godt skjult bak kjøkkenfronten.
-
Planlegg uteboden din med AR og DIY-beskrivelse
Å bygge en utebod er en perfekt måte å øke lagringsplassen på. Boden kan romme alt fra hageredskaper til lagring av sykler og maskiner.
-
Kraftig økning i nabokrangling under korona
Nabokrangling har økt med nærmere 50 prosent fra i fjor til i år, viser ferske tall fra Gjensidige.
-
Brannsikkerhet i utleieboligen
Brannsikkerhet i utleieboligen er både utleier og leietakers ansvar. Utleier skal sørge for at boligen er godkjent til utleieformål, har nødvendig utstyr på plass og at rømningsveiene er i orden. Men hva er leietakers ansvar? I Utleieappens sjekkliste ...
-
Fem fargenyheter fra Sensa by Cosentino®
Natursteinsoverflater som kan brukes både innendørs og utendørs til eksempelvis benkeplater, gulv, kledning, fasader. Nå lanseres fem nye farger i kvartsitt og granitt fra Brasil og India.
-
De vanskelige VVS-vurderingene i borettslaget
KRONIKK: - Vi står foran store vedlikeholdsløft og rehabiliteringer i norske borettslag og sameier i årene som kommer. Rør og baderom være overmodne for oppgradering.
-
Bademiljø og Comfort med rekordtall for Klikk & hent
Da samfunnet stengte ned, blomstret tjenesten «Klikk & hent» virkelig opp. Bademiljø og Comfort-Kjeden har begge hatt rekordomsetning for Klikk & hent i januar 2021, og spesielt Oslo og Viken har kjent på trykket.
Design og trender
-
Lys opp badet i mørke stunder
Lys spiller en essensiell rolle på badet. Når man skal velge lyskilder til baderommet er det derfor en god idé å tenke nøye gjennom hvorvidt man behøver generell belysning, aksentbelysning, funksjonelt lys eller en kombinasjon. -
Enda flere valgmuligheter i forskjellige farger
På begynnelsen av året kunne hansgrohe presentere en lang rekke produkter i fem nye standardfarger. Nå utvider hansgrohe FinishPlus-sortimentet sitt med flere produkter til baderommet i overflatene matt sort, matt hvit, børstet bronse, polert gull-optikk og børstet sort krom. -
Trendy med tøffe fargevalg
Som kjent er 2020 året fargene sniker seg inn i norske hjem igjen. Vi er gått lei hvite vegger og fyller istedenfor rommene med farger som skal gi dem en spesiell personlighet og atmosfære. -
Slik ser 20-tallets baderom ut
En lengsel etter naturen og et ønske om et innbydende baderom. Slik kan man oppsummere 20-tallets trender. Vedums designsjef, Jenny Andersson, trendspaner om fremtidens baderom og kommer med smarte tips til deg som planlegger å renovere baderommet i det nye tiårets ånd. -
Årets Farge 2020 er Elvesand
Det ligger en lang prosess bak Årets Farge. Vi har studert trender og analyser, snakket med eksperter og besøkt messer i inn- og utland, forteller kreativ leder i Fargerike, Tale O. Henningsen. -
Tradisjonell maling også for moderne hus
Både nye og gamle bygg kan males med linoljemaling. Malingtypen har beskyttet norske fasader godt i hundrevis av år, og er fortsatt like aktuell. -
De 5 mest trendy inneplantene i 2019
Nå lanserer Plantasjen de 5 mest trendy inneplantene for 2019. -
Peter Opsvik vinner nordisk bærekraftig designkonkurranse
Kontorstolen ”HÅG Capisco” av Peter Opsvik er den norske vinneren av Nordisk Ministerråds konkurranse om Nordens mest bærekraftige stol. Vinnerbidraget fra alle de nordiske landene stilles ut under FNs klimamøte i desember for å vise hvordan nordisk design kan bidra til å oppnå bærekraftmålene. -
Årets Farge 2019 er Grønn
- I en tid med globalt fokus på miljø er dette et helt naturlig valg, sier Tale O. Henningsen, kreativ leder i Fargerike. Overalt finner vi små og store forsøk på å gjøre verden til et bedre sted, og samtidig sørge for at våre barn arver en jordklode det er godt å leve på. -
La stemningen styre fargevalget
Planlegger du å skifte farge på veggene i stuen før jul? Start med å finne stemningen du ønsker i rommet, deretter tar du opp jakten på den rette fargen, tipser erfarne fargesettere. -
Derfor velger vi fliser
Nordmenn elsker å legge kermaiske fliser i entreen. – Det er fordi fliser på gulvet tåler det meste, sier flisekspert. -
Danske designkraner i nye flotte farger
Damixa utvider nå den elegante designserien Silhouet som ble lansert i vår med tre flotte nye overflater. Fargene børstet stål og messing er laget med en unik PVD-overflate, mens den sorte er en praktisk og svært holdbar matt lakk. -
Tidsriktig design og farger på baderomsmøbler
Trestrukturer som lys eik har vært i vinden en stund, og vil fortsette å være en del av den skandinaviske stilen. -
Thomas Sandell i designsamarbeid med Plantasjen
Nå lanserer Plantasjen den nye kolleksjonen «Extend Your Space», som er utviklet av en av Sveriges mest prisbelønte og kjente arkitekter, Thomas Sandell. Serien inneholder sju unike og innovative produkter som på en moderne måte bidrar til å inkludere flere planter i hjemmet. -
Romslig sykkeloppbevaring
Et stort og flott oppbevaringshus til sykler av alle slag skaper orden på tomten og beskytter mot regn- og ruskevær. -
8 gode grunner til å henge opp gardiner
Gardiner gjør mye for interiøret. Men de har også mange egenskaper utover at de er fine å se på.
Leverandørguide
-
Badstue
Tylø AS er i dag verdens ledende produsent av stimulerende miljøer for badstue, dusj og dampbad. Vi har et sterkt varemerke, betydelige markedsandeler og alle de ressursene som er nødvendige for en fortsatt stabil vekst. Det gjør Tylø til en trygg samarbeidspartner for fremtiden. -
Baderomsmøbler
Det finnes mange forskjellige stilarter på baderomsmøbler, men vi setter fokus i vår leverandørguide på de fire mest populære stilartene, klassisk, country, minimalisme og Hi?tech. Finn din stil når du skal pusse opp badet. -
Badekar/massasjekar
I dagens baderom fines det utallige kombinasjoner til å få det komplette spa opplevelsen i hjemmet. Dessverre fines det mange useriøse aktører i dette markedet. Badogbolig.no gir deg her noen linker til seriøse leverandører i dette segmentet. -
Armaturer
SINTEF Byggforsk får stadig henvendelser fra oppgitte forbrukere som har kjøpt blandebatterier (armaturer) og andre produkter som ikke er godkjent for norske forhold. Mange føler seg lurt når de sitter igjen med lekre - og gjerne kostbare ? VVS produkter som det viser seg at rørleggeren ikke vil montere. Rett og slett fordi de ikke er godkjent i Norge, og det dermed kan skape problemer for rørleggeren som er ansvarlig for monteringen i etterkant. At produktene ikke er godkjent hos SINTEF, betyr ikke automatisk det samme som at de ikke holder mål, men at de ikke har gjennomgått eller bestått testing som viser at kvaliteten holder til norsk bruk, noe som blant annet henger sammen med surhetsgrad i vannet og vanntrykk. Badogbolig.no gir dere her en oversikt over de mest kjente leverandørene som er godkjent i Norge klikk på linken for direkte linken til leverandørens hjemmeside for ytterligere informasjon. -
Din leverandør til baderommet
Holtans holder til på Aurskog og har et solid forhander nett over hele landet. -
Sikkerhetsprodukter
Antall vannskader i norske hjem som følge av lekkasjer og overbelastning er stigende. Hver dag opplever over 200 norske husstander den ubehagelige overraskelsen å få hjemmest sitt oversvømmet av vann.