Førstegangskjøper: Dette må du vite

 
Førstegangskjøper: Dette må du vite
Snart klar for å kjøpe din første bolig? I denne artikkelen tar vi deg enkelt gjennom den vanligvis ganske kompliserte kjøpsprosessen - alt du må vite fra der du er i tankeboksen i dag, til du er trygt på plass i ditt nye hjem.

Avtal møte med rådgiver i banken
For en førstegangskjøper kan hele prosessen med å kjøpe en bolig være nytt og overveldende. Det dukker opp ting som selger vil at du skal ta stilling til, slik som fast eller flytende rente, og du mangler kanskje kunnskap om hva som egner seg for deg.

Første steg i en boligkjøpsprosess er derfor å avtale møte med rådgiver og samle alle eventuelle spørsmål du måtte ha. Her kan du spørre fritt og husk at ingen spørsmål er dumme. Under møtet får du også vite hvor mye du kan få i lån, samt hvilke vilkår som må være oppfylt.

Hvilke krav har du til boligen?
Før du aktivt starter å lete etter bolig er det nødvendig å gjøre deg opp noen tanker. Skriv ned hvilke kvaliteter den nye boligen skal ha, dette kan for eksempel være veranda, parkeringsplass, kort avstand til kollektivtransport eller peis. Se på hva du virkelig ikke kan klare deg uten satt opp mot hva du ikke nødvendigvis verdsetter mest i en bolig. Vær realistisk - det er din første bolig og kravene må kanskje senkes for å komme inn på boligmarkedet.

I tillegg er det greit å sette krav til standarden på boligen, og vurdere beliggenheten. Et tips er å være åpen for steder du kanskje ikke har tenkt på, slik som utenfor sentrum, der en vanligvis får mer for pengene.

Finansiering
Kjøp av bolig er en av de største investeringene du gjør i livet og dette må mest sannsynlig gjøres med en stor andel lånte penger. Krav til egenkapital er 15 %, som vil si at hvis du har en egenkapital på kr. 300.000, får du innvilget et lån på kr. 2.000.000. Her må også fellesgjelden tas med i betraktning; er den på kr. 100.000 må du dermed ha kr. 315.000 i egenandel.

Det viktigste for å få et lån av banken er å ha en god betjeningsevne. Derfor er det viktig at du har en ryddig og stabil privatøkonomi, uten betalingsanmerkninger og inkassovarsler, før du går i banken. I tillegg til å se på inntekt og andre lån, utfører de en stresstest som går ut på at du skal klare en renteøkning på 5%. Vil du ikke klare å betjene lånet med denne økningen, får du ikke lån.

Blir vilkårene for lån oppfylt, starter prosessen med å finne boliglånet med lavest rente. Her er det viktig å sammenligne flere tilbydere, og ikke nødvendigvis gå til din lokalbank, slik at du ender opp med det billigste alternativet for deg.

Et tips for å overleve betjeningen av et boliglån over tid er å være organisert. Ha ulike kontoer for forskjellige situasjoner, slik som en regningskonto for regninger og en bufferkonto for uforutsette hendelser. Følg alltid et budsjett og vær varsom med forbruket.

På visning
Med lite erfaring, kan visninger som førstegangskjøper oppleves som overveldende og forvirrende. En kan bli distrahert av interiøret og om fargen på veggene står til sin smak. Ta derfor alltid med en som har litt mer erfaring og kunnskap. Vedkommende kan da se etter eventuelle feil som kanskje er mer alvorlig og vanskeligere å oppdage ved boligen, slik som fuktskader. På denne måten unngår du å kjøpe noe med mangler som du senere må bruke mye penger på å fikse.

Budrunden
Før du hiver deg inn i en eventuell budrunde må et finansieringsbevis være på plass. Dette gir deg en trygghet om at du faktisk får lånt pengene, samtidig vil det også berolige selgeren med tanke på at finansieringen er i orden.

En budrunde er stressende, så hold hodet kaldt. Omring deg gjerne med mennesker som kan roe deg ned slik at du ikke blir overivrig og byr over evne - og som kan feire sammen med deg når du vinner budrunden.

Oppussing - ta den tiden du trenger
Når du har kjøpt leilighet vil det kanskje være fristende å pusse opp så fort som mulig. Visse ting kan gjøres raskt, enkelt og billig, som for eksempel å male og sette inn spotter. Noe å unngå, derimot, er å starte store prosjekter umiddelbart etter du har flyttet inn. Ikke bare tar det mye tid, det er også veldig kostbart. Så vær tålmodig; du vil nok ikke få en nyoppusset drømmeleilighet med nytt interiør med en gang du flytter inn.

Når tiden derimot er inne for å pusse opp det gamle kjøkkenet eller badet, kan et oppussingslån hjelpe deg på veien. Dette er dog bare om du ikke tok med oppussingskostnader i budsjettet fra starten av. For å finne det billigste oppussingslånet er det viktig å sammenligne.

Et siste tips er å bruke tid på å opparbeide ønsket interiør og ting til boligen. Det er ikke nødvendig å eie mikrobølgeovn, vaffeljern og toastjern helt fra starten av; dette er ting du kan ønske deg til jul og bursdag. Dette gjelder også pyntegjenstander og kjøkkenredskaper. IKEA og Finn.no er dine beste venner som førstegangskjøper - her kan du ofte få fine møbler til en billig penge. Vurder også å hente ting gratis fra Finn.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle