Frostskader for milliarder

 
Frostskader for milliarderPå fem år utbetaler forsikringsselskapene 1 milliard kroner i frostskadeerstatninger.
1 av 10 erstatningskroner etter lekkasjer fra rørsystem skyldes frost, og årlig utbetaler forsikringsselskapene nærmere 200 millioner kroner som følge av dette.

- Sørg for minst 10 grader i alle rom, særlig de med vannrør, og steng av vannstoppekranen hvis du reiser bort for en periode, sier tømrer og rådgiver Simon Andre Olsen i Gjensidige. Han minner om at stengt kran er et forsikringskrav på hytter.

Vann som fryser utvider seg, og det er da skaden oppstår. Vannrør sprekker, og når det tiner igjen vil det begynne å lekke.

- Vi har eksempler på kunder som har blitt varslet av hyttenaboer som ringer og sier «det renner vann ut av hytta di», sier han.

Med sprengkulde skyter tallet på vannskader i været. For eksempel ble det registrert nesten 25 000 frostskader vinteren 2010. Det vanlige er cirka 3 000.

- Kuldegradene kan smyge seg inn i ventiler, utettheter, kjellere og andre steder hvor det kan være rør. Mange skader oppstår fordi folk skrur varmen ned eller helt av når de reiser bort. I tillegg glemmer mange å stenge stoppekranen, sier Olsen.

Vil man sikre seg ytterligere, er det smart å fylle toaletter og vannlåser med frostfri væske. I tillegg kan det være nødvendig å sjekke om vannrør i grovkjellere og krypkjellere må beskyttes med varmekabel og isolasjon.

Når uhellet er ute
Hvis det er mistanke om frostskader, kan man prøve å finne den med det blotte øye eller ved å lytte etter susing i rørene.

- Hører man suselyd uten at kranene er i bruk, er det et tegn på lekkasje. Steng stoppekranen og kontakt rørlegger, sier rådgiveren.

Er det allerede oppstått skader, eller hvis rørleggeren sier at kostnaden kan bli høyere enn egenandelen i forsikringen, bør du kontakte forsikringsselskapet ditt snarest.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår