Frykter stormskader på uvante steder

 
Frykter stormskader på uvante stederFolk som ikke er vant med denne type uvær kan få seg en overraskelse, tror If. (Foto: Morguefile)
Uværet som er meldt meldt fredag kan gi stormskader på plasser som sjelden har hard vind, mener forsikringsselskapet If.

Folk i områder som ikke er vant med denne værtypen kan få seg en ubehagelig overraskelse, ifølge If.

– På Vestlandet og i Nord-Norge er folk vant med hard vind og storm – og vant til å ta forholdsregler. Nå kan folk og områder som har lite erfaring med slikt uvær bli rammet, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If.

Enkelte steder på Østlandet melder meteorologene at vindkastene kan komme opp i 20-25 m/s, og det kan gå hardt utover båter, hagemøbler og dårlige tak.

– Løse gjenstander kan skape farlige situasjoner ute, understreker Clementz.

– Vi vet av erfaring at hagemøbler, partytelt og trampoliner er utsatt. I en tidligere storm ble tre personbiler - hos naboen – ødelagt av en flygende trampoline, forteller han.

Rydd hage og terrasse for ting som kan tas av stormen. Du bør vurdere å ta av trampolineduk og sikkerhetsnett - eller plukk fra hverandre hele trampolinen. Eventuelt sikre på annen fornuftig måte.

– Før stormen bør du også ta en titt opp på taket ditt for å se om det kan være løse takstein eller takplater vinden kan få tak under. Du bør også flytte biler, slik at de ikke kan bli rammet av takstein som kan løsne, sier han.

– Hvis du har fritidsbåt som kan ligge utsatt til, bør du ta en tur dit den ligger og sikre den så godt som mulig, sier Clementz.

Hva bør du gjøre hvis det er sendt ut stormvarsel?

  • Løse gjenstander kan skape farlige situasjoner. Hagemøbler, partytelt, lekehytter og trampoliner er utsatt. Rydd hage og terrasse for ting som kan tas av stormen. Ta av trampolineduk og sikkerhetsnett - eller plukk fra hverandre hele trampolinen.
  • Før stormen bør du også ta en titt opp på taket ditt for å se om det kan være løse takstein eller –plater vinden kan få tak under.
  • Bygg under oppføring/ombygging skal sikres godt. Pass særlig på om vinden kan gripe fatt i presenninger som dekker deler av bygningskonstruksjonen.
  • Lette konstruksjoner som levegger, uthus, garasjer med åpen port og naust er utsatt. God innfesting/forankring reduserer potensialet for skader. Alt skal være festet på en skikkelig måte.
  • Vinduer og dører som kan bli utsatt for treffskader kan dekkes til med kryssfinerplater.
  • Har du campingvogn eller bobil, bør du prøve å sette den i le for vinden. Store flater virker nærmest som seil for den sterke vinden.

Kilde: Forsikringsselskapet If

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår