Fyr i peisen med god samvittighet fra hjemmekontoret

 
Fyr i peisen med god samvittighet fra hjemmekontoret
Denne uken har det vært påpekt av NILU, Norsk Institutt for luftforskning, at COVID-19 har ført til betydelig forbedring av luftkvaliteten gjennom sommerhalvåret i europeiske land, inkludert Norge, på grunn av kraftig reduksjon i trafikken.

SINTEF gir råd om riktig fyring
I går kom SINTEF på banen med informasjon rundt hvordan riktig fyring er viktig i de kalde vintermånedene, og at man kan fyre med god samvittighet om man følger rådene som blir gitt.

"Nå står vinteren for døra, og med det økt vedfyring, som normalt. Som NILU også påpeker, vedfyring kan være en betydelig kilde til utslipp av små partikler. Spesielt fra gamle vedovner, noe som bidrar til dårligere luftkvalitet, hovedsakelig i byer. Har du en gammel vedovn, selv om den måtte være kjær, bytt den ut med en moderne rentbrennende vedovn, av beste sort (lavest utslipp)." SINTEF

Men mye kan gjøres med godt vedlikehold og riktig fyring. Dette påpekes også i SINTEF sin artikkel. Rene Christensen, Konserndirektør Salg hos Jøtul AS, uttaler følgende:

"Som leverandør av vedovner og peiser, er vi opptatt av å informere kundene våre om riktig vedlikehold og fyring. Vi legger oss bak råden til SINTEF, og håper at alle som fyrer med ved der ute, skal fortsette å kose seg foran peisen."

I tillegg til å sørge for å vedlikeholde og feie ovn og skorstein, er det mye du selv kan gjøre for å minimere partikkelutslippet fra vedovnen eller peisen din. Se SINTEF sine råd nedenfor:

  1. Har du en gammel vedovn, selv om den måtte være kjær, bytt den ut med en moderne rentbrennende vedovn, av beste sort (lavest utslipp)
  2. Har du en åpen peis, ikke bruk den mer enn i korte perioder til kos. Vi anbefaler ettermontering av en moderne og rentbrennende peisinnsats istedenfor.
  3. Følg ildstedets bruksanvisning når det gjelder ilegg av ved og justering av lufttilførsel
  4. Bruk tørr ved, og glem avispapir til opptenning. Bruk never, småflis og tennbriketter istedenfor
  5. Tenn opp fra toppen, da reduseres partikkelutslippet
  6. Unngå rundfyring, dvs. struping av lufttilførselen for å få det til å brenne lenge
  7. Når ovnen har blitt varm, er det bedre å legge inn ny ved hyppigere, i en mindre mengde (en passende kubbe). Dette gir mer stabile operasjonsbetingelser, mer stabil varmeavgivelse og lavere utslipp

Hva betyr ren forbrenning egentlig?
Mange lurer kanskje på hva det betyr å ha en rentbrennende vedovn.

"Ettersom veden gradvis antenner vil mengden røykgasser fra veden også øke. Jøtul selger kun rentbrennende ovner i Norge, som betyr at brennkammerets teknologi fungerer slik at røykgasser og sotpartikler brenner opp før det kommer ut i pipeløpet, og reduserer forurensende utslipp. Det er viktig at peisen blir ordentlig varm for å få i gang prosessen." - Rene Christensen, Jøtul AS

En annen positiv effekt ved rentbrennende ovner er at man kan få opptil 40% mer effektivitet ut av hver vedkubbe, noe som sparer miljøet på andre måter. I Norge har vi lange tradisjoner innenfor vedfyring, og vedovnen skal også fungere som en trygg varmekilde om strømmen går og det er veldig kaldt ute.

*Kilde: SINTEF: https://blogg.sintef.no/sintefenergy-nb/slik-kan-du-fyre-med-god-samvittighet-fra-hjemmekontoret-under-korona/

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår