Gi malingen en god start

 
Gi malingen en god startVEDHEFT: Maling er avhengig av å få kontakt med underlaget for å sitte godt fast. Derfor må overflaten alltid rengjøres før du maler. (Foto: Butinox)
Manglende rengjøring før du maler, kan føre til at malingen løsner, eller at den nymalte flaten får flekker. Derfor bør alt malearbeid begynne med en skikkelig vask. Spesielt viktig er dette i kjøkken og entré, hjemmets mest smussutsatte rom.

Tekst: Chera Westman/ifi.no

Alt malearbeid starter med en god vask. Det kan høres kjedelig og unødvendig ut, men alternativet er verre. Hvis du ikke rengjør flaten før du maler, kan du risikere at malingen får dårlig vedheft, at fett, smuss og annet «blør» gjennom malingen og lager skjemmende flekker på den nymalte flaten.

God kjemi
– Spesielt er det kjøkkenet og vindfanget som er utsatt for tilsmussing. Men også stueveggen trenger å vaskes før du maler, sier Chresten Nielsen, malermester og teknisk sjef hos Beckers.

– Kjøkkenet er alltid befengt med fett, sier Per Myhre, teknisk sjef hos Nordsjö.

Tørr skitt fjernes med tørre metoder. Bruk en tørr vegg- og takmopp i mikrofiber på forlengerskaft eller støvsuger til å fjerne spindelvev i taket og støv fra veggene. Vask deretter med det rengjøringsmiddelet som malingsprodusenten du har valgt, anbefaler.

Fettløser og emulgering
Fett, inngrodd sot, smussflekker og mer gjenstridig skitt fjernes med egnede rengjøringskjemikalier som inneholder både fettløsende midler og midler som får transportert skitten vekk med hjelp av vann. Salmiakk løser opp fett og fintfordeler det over flaten, men fjerner det ikke.

– Malingsleverandørene anbefaler sine egne rengjøringsmidler fordi disse midlene er beregnet på rengjøring før maling. Både interiørvask, gulvrens og panelrens har sine bruksområder, og det er ofte lite behov for etterskylling med disse. Men man vil se på vaskevannet hvor skitten flatene er, og man må bytte vann og eventuelt vaske etter med rent vann, alt etter behov. Vær også oppmerksom på at fabrikkmalt listverk og plater gjerne er satt inn med voks som beskyttelse, og det er helt avgjørende at man renser slike flater nøye, før mattsliping og maling, sier Thor Ingar Røneid, malermester og teknisk sjef i Butinox.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle