Gjør huset klart for kaldere tider

 
Gjør huset klart for kaldere tiderEspen Engmann er rørleggermester og teknisk fagsjef hos Rørkjøp, og vet godt hva huseiere bør tenke på før kulda setter inn. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)
Winter is coming! Det går mot kaldere tider, og det er på tide å ta en runde rundt huset for å ta en skikkelig høstsjekk. Her er sjekklisten du trenger.

Tekst: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no | Foto: Robert Walmann/ifi.no, Chera Westman/ifi.no, Rørkjøp, Anna Leikanger Voje/ifi.no

Høsten er godt i gang, og vi vet alle at tiden fram mot vinteren kan gå raskere enn vi aner. Derfor er det nå lurt å tenke på at huset må forberedes på kulda. Ved å ta den obligatoriske høstsjekken, unngår du problemer i vinter. Her er hva du bør gjøre:

1. Sjekk utekranen
Vann som får ligge i kraner, kan fryse til is når det blir minusgrader. Det må du unngå.

Steng vannet i kjelleren, før du tømmer utekrana for overflødig vann. (Foto: Rørkjøp)

– Steng vannet i kjelleren, og så åpner du kranen ute for å slippe ut overflødig vann. Da unngår du å få stillestående vann inne i kranen som fryser, tipser Espen Engmann, rørleggermester og teknisk fagsjef hos rørleggerkjeden Rørkjøp.

Han presiserer at dette bør du gjøre med alle typer utekraner.

– Husk også å koble fra hageslangen, råder han.

For hytteeiere er det også særlig viktig å tenke på varme.

– Enten må du ha nok varme på i hytta, så rørene ikke fryser, eller så må du stenge av og tappe ut vann fra åpne kraner. Men det er lurt å ha det som en hovedregel å stenge av vannet uansett, sier han.

2. Lukk lufteluker
Rørleggermesteren råder deg også til å ta en runde og lukke alle åpne lufteluker.

– Sørg for at lufteluker som har stått oppe hele sommeren, og som kan føre til at det blir frost i kjelleren, lukkes. Like viktig er det å se etter åpne vinduer og sjekke etter generell trekk fra vinduer og dører. En av de vanligste årsakene til at kalde rør i kjelleren fryser, er trekk på rørene, sier han.

3. Sjekk takrenna
I motsetning til luftelukene, bør takrenna være åpen.

Sørg for at takrenna er åpen, slik at det er fri tilgang for vann. (Foto: Chera Westman/ifi.no)

– Sørg for at du har klare, åpne og fine takrenner når vinteren starter. Når det blir mildere ute, kan det fort komme en «bråtining», og da er det viktig at rennene er åpne, så vannet kommer gjennom, sier Engmann.

4. Ta en titt på taket
Når du er oppe og sjekker takrenna, ta en titt opp på taket samtidig. Fjern mose og begroing fra takstein. Se om det er skader i takstein eller beslag, og fiks det som fikses kan.

5. Se etter skader på veggene
Gå så en tur rundt huset og sjekk om det er skader på fasaden. Se etter sprekker, avskalling, flassing og blæringer. Flekkgrunn og eventuelt flekkmal der det trengs.

Thomas Løvald hos Butinox sjekker tilstanden på huset. Det bør du også gjøre. (Foto: Chera Westman/ifi.no)

6. Vask hagemøblene
Både tre- og plastmøbler bør vaskes, tørkes og eventuelt påføres olje eller annen impregnering før de settes bort.

7. Rull inn markisene
… men ikke før du har rengjort! Både markiser og parasoller bør vaskes før de rulles inn eller settes bort. Tørk godt og påfør gjerne impregnering.

8. Rens grillen
Før du setter bort grillen for sesongen, bør du rense grillristen med et egnet grillrensemiddel, tørke godt av og ta på trekket.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår