Gjør huset klart for vinteren

 
Gjør huset klart for vinterenFoto: Robert Walmann/ifi.no, Chera Westman/ifi.no, Mari Rosenberg/ifi.no, Jan Lillehamre/ifi.no og Nordsjö
Det er noen viktige ting du bør gjøre med huset ditt før vinteren kommer.

En grundig høstsjekk av huset sørger for at du får færre problemer når vinteren kommer. Her er sjekklisten du skal klippe ut og henge opp på «To do»-tavlen før bakken blir hvit.

Utvendig sluk
Kenneth Frøland er rørlegger hos Frøland VVS AS og medlemsbedrift i rørleggerkjeden Rørkjøp. Han råder folk til å rense utvendig sluk som ligger nær garasjer eller hus. 

− Ta opp risten og tøm den for blader. Hvis ikke renner vannet inn, sier han.Steng den utvendige- og innvendige kranen og la vannet renne ut. Da unngår du at frosten sprenger rørene og forårsaker lekkasjer. Ta også inn hageslangen og koplingen til utekranen.

Inne- og utekran
Steng den utvendige- og innvendige kranen og la vannet renne ut. Da unngår du at frosten sprenger rørene og forårsaker lekkasjer. Ta også inn hageslangen og koplingen til utekranen.

STENGT: Steng utekranen og ta inn plastkoplingen til hageslangen. Foto: Robert Walmann/ifi.no

Veggene
Sjekk om det er skader på fasaden. Er det sprekker, avskalling, flass eller blærer, kan det være smart å flekkgrunne og flekkmale.  

LES OGSÅ: Slik fikser du småskader i malingsfilmen

FIKS VEGGEN: Se nøye etter skader på fasaden. Finner du noe, fiks det med grunning og maling. Foto: Jan Lillehamre/ifi.no

Taket
Fjern mose og begroing fra takstein og shingel. Se etter skader i takstein eller beslag. Rundt pipe og takvinduer er det lurt å fikse eventuelle skader før vinteren kommer.

TETT OG TRYGT: Sjekk taket for feil og mangler før snøen kommer. Det er også lurt å fjerne mose og begroing fra takstein og shingel. Foto: Chera Westman/ifi.no

Varmepumpe
Ring en rørlegger og bestill service på varmepumpa. Det er smart å gjøre nå før den eventuelt skulle stoppe midtvinters.

Nedløp
Alle takrenner og nedløp må renses, fordi en full takrenne kan fryse eller bli tett når regnet kommer. Det kan i verste fall føre til fukt- og frostskader da vannet i stedet vil renne mot husveggen. Sørg for at nedløpet leder vannet bort fra husveggen. Ofte er det nok å vri røret bort fra huset.

ÅPENT: En god rens av takrennen er lurt for å unngå at det tetter seg. Foto: Chera Westman/ifi.no

Pass på plantene
Husk at busker og planter som er satt ned i jorden tett ved huset kan tette dreneringen rundt huset. Spesielt planter med lange røtter bør derfor plasseres et stykke unna husveggen.

SJEKK PLANTENE: Busker og planter som er satt ned i jorden tett ved huset kan tette dreneringen rundt huset. Foto: Robert Walmann/ifi.no

Hagemøblene
Både tre- og plastmøbler bør vaskes, tørkes og eventuelt påføres olje eller annen impregnering før de settes bort.

VARIG VASK: Hagemøbler har godt av en vask før de stues bort for vinteren. Foto: Mari Rosenberg/ifi.no

Markiser
Markiser bør rengjøres før de rulles inn eller settes bort. Tørk godt og påfør eventuelt impregnering.

Grillen
Rengjør grillristen med et egnet grillrensemiddel og ta på grilltrekket.

PS: Det er aldri feil å være tidlig ute. Ser du ting som må gjøres på huset til våren, bestill en håndverker allerede nå!

FIN GRILL: En ren grill ikledd et skikkelig trekk vil tåle mange vintre. Foto: Robert Walmann/ifi.no

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår