Gode forhold for støvlus og skjeggkre

 
Gode forhold for støvlus og skjeggkreBildet: Skjeggkre lever i beste velgående i over halvparten av norske boliger bygget på 2000-tallet, viser tall fra Mycoteam. Her er skjeggkreene fanget i en limfelle. Foto: Norsk Hussopp Forsikring
NASJONALT FUKTSEMINAR 2020: - Biologisk aktivitet er fortsatt stor i norske bygg, selv om boligene har endret seg. Støvlus og skjeggkre har flyttet inn i mer enn halvparten av norske boliger de siste årene, selv om de er uønsket.

Av Odd Borgestrand

Det fortalte Trygve Devold Kjellsen, biolog og avdelingsleder for Mycoteam i Trondheim, under dagens webinar om fuktskader.

- Bygninger er komplekse økosystem, og alle organismer må ha mat og vann. Inneklimaet i moderne bygninger er i utgangspunktet varmt og til tider svært tørt. Ulike konstruksjonsløsninger kan føre til lokalt høyere fuktverdier.

- Habitatene i et moderne hus befinner seg der det er nok mat og drikke og for dem riktig temperatur. Overgangen mellom støpt betong og vegger er et yndet sted. Der det er utett mellom to fuktsperrer på hver side av fuktig betong er det grunnlag for liv, fortalte biologen.
Under dampsperrer inn mot vegg oppstår det stor fuktighet. Da er det vekstgrunnlag for muggsopparter og insektarter. Støvlus går alltid etter muggsopp, forklarte Kjellsen.

Totalt er det snakk om 10 ulike arter av støvlus. Disse lusene trenger om lag 60 prosent relativ fuktighet for å overleve. Normalt forsvinner støvlusene når bygg tørker, men nå er det gjort observasjoner på at støvlus lever i bygninger som er 10 år gamle. Muggsopp er fortsatt en viktig næringskilde for støvlus, og de vandrer ikke over store avstander for å finne mat. Næringskilden finnes derfor i bygget.

Undersøkelser viser at skjeggkre trenger minimum 55 prosent relativ fuktighet, men de liker høyere verdier. Hvis det er for tørt dør skjeggkreene relativt raskt. Skjeggkre finnes i boliger under skap i kjøkken, inn i vegg mot toalett, under plastsjikt under oppvaskbenk og i vegg under sikringsskap. Skjeggkre spiser alt av støvpartikler, og de spiser også hverandre.

- Det er en overhyppighet i bygg som er bygget etter år 2000. Her er det flest tilfeller og størst konsentrasjoner. Skjeggkre er sky dyr og vanskelig å oppdage, slo Kjellsen fast.

I en undersøkelse av 300 leiligheter i boligblokker og rekkehus var det sjeggkre i mer enn 50 prosent av leiligheter som ble bygget for fem til seks år siden. I rekkehusene var det sjeggkre i over 90 prosent av leilighetene. Målinger av inneklima viser at det er lokale muggsoppskader som gir eksponering til romlufta. Konklusjonen er at muggsopp og skjeggkre har nære relasjoner.  Skjeggkre er ikke farlig, men utrivelig. De gir en indikasjon på at det er en muggsoppskade et eller annet sted i boligen, fastslo Kjellsen under dagens webinar.

Den nye standarden fra januar i år (NS 3514) om fuktsikker bygging gir ikke noen inngående beskrivelse om hvordan kritiske fuktforhold i betong og tregulv skal håndteres. Men standarden er et verktøy for å unngå fuktrelaterte hendelser i utførelsesfasen og bør også gi økt bevissthet på fuktsikker bygging, konkluderte Kjellsen.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår