Gode gulv for bare barneføtter

 
Gode gulv for bare barneføtterNATURLIG: Parkett er lunt og godt å gå på. Det er det mest naturlige gulvet du får. (Foto: Tarkett)
Der de minste i familien skal krabbe, sitte og gå, er kun det beste godt nok.

Tekst: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

– Først om fremst er det viktig å tenke på hva barnerommet skal brukes til. Her vil det både være soving og diverse lek gjennom årene. Du bør gjøre deg opp en mening om hvilke egenskaper som er viktige, som vannbestandighet, ripefasthet og lydegenskaper, råder Sofie Linge hos Pergo.

De viktige egenskapene
Rommet der de minste skal sove, leke, krabbe og ligge er kanskje det som krever det mest allsidige gulvet i hele hjemmet.

– For det første bør det tåle tøff behandling, siden lego kan være en barsk motstander. For det andre fører lek med seg støy, så det er lurt med et akustikkdempende gulv. Det bør også være mykt og komfortabelt, da barn både sitter mye på gulvet samtidig som de liker å danse rundt og gjerne går barfot. Husk også på at gulvet skal være enkelt å vedlikeholde og holde rent, så rommet kan holdes mest mulig støvfritt, tipser Ingeborg Bigum Borgen hos Tarkett.

Hun legger til at et hyggelig mønster og design kan være på sin plass.

– Barn er tross alt barn, de liker både farger og mønstre. Kanskje du til og med skal la de få være med å bestemme, foreslår hun.

Robust vinyl
Bigum Borgen trekker fram vinylgulv som et godt alternativ på barnerommet.

– I første rekke, for de yngste, vil jeg anbefale vinylgulv, som er myke, komfortable og lette å holde rene, eller klikkgulv med en akustikkdempende bakside. Dette er gulv med gode egenskaper og som er enkle å vedlikeholde. De føles også varme og er myke, forklarer hun.

Bigum Borgen får støtte av Lene Lillejord hos Gerflor, som også mener vinyl er et godt valg.

– Vinylgulv har alle de gode egenskapene som ønskes på barnerom, sier hun, og utdyper: Barn vokser seg store, og behovene når det kommer til gulvet endres raskt. Men i utgangspunktet er det denne generasjonen som sitter mye og leker på gulvet. Det å ha et lunt og behagelig gulv som er godt å gå og sitte på er viktig. Velg derfor et gulv som er varmegivende, lunt, renholdsvennlig og komfortabelt, som vinylgulv.

Laminat som tåler en støyt
Sofie Linge slår et slag for robuste laminatgulv på rommet til minstemann.

– Barnerommet vil nok bli utsatt for et plask eller to og mye lek på gulvet, og krever et robust gulv. Et laminatgulv med god ripefasthet og vannbestandighet gjør at du som forelder kan senke skuldrene når barna leker, uten å bekymre deg for at gulvet skal bli ødelagt. Hverdagen vil samtidig bli litt mer behagelig hvis vi klarer å dempe lydnivået noe, så legg gjerne gulvet over et underlag med gode lyddempende egenskaper. Det kan også legges over gulvvarme dersom det er ønskelig, råder hun.

Naturlig og mykt
Andre gode gulv som trekkes fram av ekspertene er tregulv og teppe.

– Parkettgulv er lune, enkle å vedlikeholde og føles godt under bare føtter. Tregulv er noe mer utsatt for merker og krever også noe mer vedlikehold, men parkettgulv kan slipes og ergo bevares i lang tid. Et lekkert parkettgulv passer godt i nordisk interiør, og ønsker du gjennomgående gulv i etasjen er dette et fint valg, sier Bigum Borgen.

Når det kommer til tepper, er det lite som er mer behagelig for små barneføtter.

– Tepper luner og gir et deilig varmt underlag å stå og gå på. Dette er gulvet som er på full fart tilbake i interiørbildet, og de er superenkle å legge – særlig om du velger teppefliser. Mange tepper som produseres i dag er med på å bedre inneklimaet og redusere svevestøv. I tillegg er de akustikkdempende og myke, avslutter hun.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår