Halvmeteren som gir nytt kjøkken

 
Halvmeteren som gir nytt kjøkkenPERSONLIG: Med tapet over kjøkkenbenken kan du skape et personlig interiør. (Foto: Storeys)
Å pusse opp hele kjøkkenet kan bli dyrt, men lommeboka trenger ikke å sette en stopper for oppussingsdrømmen. Noen ganger er det kun en halvmeter som skal til for å gjøre kjøkkenet nytt.

Tekst: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

I en halvmeter ligger et hav av muligheter. De 50 centimeterne mellom kjøkkenbenken og overskapene er rene gullgruven for den oppussingsglade.

– Gjør området mellom kjøkkenbenken og overskapene til et blikkfang! Her er det mye potensiale i en liten flate, sier Henrik Andersson hos Golvabia.

Høy belastning
Mulighetene er mange – fliser, maling, tapet, plater – men du må også ta noen ekstra forholdsregler når du velger hva som skal pryde denne delen av kjøkkenet.

– Området over kjøkkenbenken er jo et område med høyere belastning enn andre veggflater. Denne halvmeteren utsettes ofte for vann- og matsøl, og du sprayer på med kjøkkenmidler og gnikker og gnur for å få det rent, påpeker Thor Ingar Røneid hos Butinox Interiør.

På et område som er mer utsatt for søl enn andre, er det behov for en overflate som tåler litt ekstra. Men både fliser, maling, tapet og andre løsninger er fullt mulig – så lenge du gjør det riktig.

En sterk maling
Det er ikke noe problem å male flaten over kjøkkenbenken, men du bør tenke litt ekstra nøye gjennom hvordan maling du velger.

– Du må bruke en sterk og god maling som tåler litt. Gå for en god akrylmaling med høyere glans. Generelt er blankere malinger enklere å vaske. Alternativt kan du faktisk bruke en gulvmaling, som gir en ordentlig slitesterk overflate. Forhør deg også med din forhandler om hva som passer til ditt underlag, sier Røneid.

Det finnes malinger som er særlig slitesterke, og som derfor er spesielt godt egnet til dette bruket.

Trygt og flisefint
Det er ingen hemmelighet at vi trives med fliser på kjøkkenet. Det er et trygt og godt valg, som også gir mange muligheter i farge- og mønstervalg. Uglaserte fliser må impregneres jevnlig.

– Fliser er et veldig populært valg over kjøkkenbenken, og det er det gode grunner til. Det er slitesterkt, tåler både vannsprut og matsøl og er enkelt å holde rent. Samtidig finnes det utallige farger, mønstre, størrelser og fasonger å velge i, som gjør det lett å skape et personlig interiør, sier Henrik Andersson.

Personlig med tapet
Med tapet på halvmeteren har du mulighet for å skape et unikt og personlig uttrykk på kjøkkenet. Det gjelder bare å vite hva slags tapet du skal bruke og hvordan du kan bruke det.

– Et vinyltapet tåler mer enn et rent fibertapet, så generelt er det best egnet på kjøkkenet. Men uavhengig av hvilken type tapet du velger, er det viktig å forhindre at vann og damp får påvirke tapetet over tid. Du kan for eksempel dekke det med en glassplate som forsegles med silikon i overgangen mot benken, eller du kan påføre 2-3 strøk vannbasert lakk oppå tapetet, forklarer Erik Torp hos Storeys.

Rask forandring med plater
Et annet raskt og enkelt alternativ hvis du ønsker forandring på kjøkkenet, er ferdiglagde plater som er spesielt tilpasset veggen mellom benk og overskap. Platene kan monteres på eksisterende vegg eller stenderverk, og tåler søl, flekker og varme – og er enkle å vaske!

Uavhengig av hva du velger, er ekspertene enige om én ting: Halvmeteren mellom kjøkkenbenken og overskapene fortjener litt oppmerksomhet!

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår