Her stjeler hyttetyvene mest

 
Her stjeler hyttetyvene mestDe fleste hyttetyverier blir meldt i mai og juni, viser statistikken til forsikringsselskapet If. (Foto: Pexels)
Det er store forskjeller på hyttetyverier rundt om i Norge, viser analyse av innbruddsstatistikk.

Tyvene får med seg mest fra hyttene i Akershus. Her er gjennomsnittlig skade og stjålne gjenstander ved innbrudd 28 000 kroner. Til sammenligning har hyttene i Nord-Trøndelag skader og stjålne verdier for 10 000 kroner i snitt, viser tall fra forsikringsselskapet If.

- Det er et stort spenn i både hvor mye hyttetyvene får med seg og hvor store ødeleggelsene er i samband med innbruddene, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If.

- Enkelte hytter blir sterkt ramponert innvendig fordi den som bryter seg inn velger å ta en overnatting eller ti i lavsesong, da sannsynligheten for å bli oppdaget er minimal. Dessverre bruker ubudne gjester hyttene på en hardere måte enn eierne, sier han.

Det er flest hytteinnbrudd som blir meldt inn i mai og juni, viser skadestatistikken til If. Dette er innbrudd som gjerne er blitt oppdaget etter at selve innbruddet har skjedd på vinteren, og så kommer eier på hytta eller til fritidsboligen for første gang på mange måneder.

De siste årene har det vært en nedgang i antallet hyttetyverier på landsbasis. Mens det i 2010 var 2697 innmeldte hytteinnbrudd til forsikringsselskapene, var det i fjor 1459, viser bransjetall fra Finans Norge.

- En av årsakene er at politiet har gjort et godt arbeid mot mobile vinningskriminelle, som gjerne er på raid og tar med seg mange hytter i samme omgang. Bedre samarbeid mellom politidistriktene og med svensk politi har bidratt, selv om mobile vinningskriminelle fra Øst-Europa fortsatt ser på boliger, hytter og biler i Norge og Sverige som godteposer, sier Sigmund Clementz.

Tyvenes topp ti
Norske kommuner med flest innbrudd i hytter og fritidshus meldt til forsikringsselskapet If (2010-2017). I disse ti kommunene ble det til If alene meldt inn 470 hytteinnbrudd i perioden.

1. Larvik
2. Kragerø
3. Fredrikstad
4. Bamble
5. Tjøme
6. Hurum
7. Sandnes
8. Kristiansand
9. Oslo
10. Sandefjord

Kilde: Forsikringsselskapet If

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår