Hold vinduskittet intakt

 
Hold vinduskittet intaktFoto: Kristian Owren/ifi.no
Det aller svakeste punktet på vinduet er overgangen mellom glass og treverk. På gamle vinduer tettes denne med linoljekitt eller akrylkitt. Lekkasjer her, får alvorlige følger.

På eldre vinduer tettes overgangen mellom glass og ramme med kitt. Moderne vinduer har her en silikonlist isteden. Silikonlisten skal aldri overmales.

Kittet skal beskyttes med maling, og malingen skal også dekke 1-2 millimeter av glasset. Likevel eldes kittet og blir med årene tørt og sprøtt slik at det dannes en glippe mellom kitt og glass. Kittet kan også falle av i større eller mindre deler. Glipper mellom kitt og glass kan lage mye skade på kort tid – spesielt på vinduets bunnramme.

MAL GLASSET: Når du maler vinduskittet, skal malingen dekke også et par millimeter av vindusglasset. Da er du sikker på at kittet forsegles. Foto: Frode Larsen/ifi.no

Påfør ny kitt
Sitter vinduskittet løst eller er sprukket på mindre områder, kan det lokalt erstattes med nytt kitt. Sprekker kan tettes med mer kitt.  Noter at det finnes både linoljekitt og akrylkitt, og at du bør bruke samme type som før ved delreparasjon. Det finnes også er et oljebasert spesialkitt med gummi, kalt putty, som kan brukes til ny kitting og til reparasjon. 

Mindre skader i kittet kan fikses uten at glasset fjernes. Å pusse opp et gammelt vindu etter kunstens alle regler, er en større jobb.

LES OGSÅ

Slik bevarer du de opprinnelige vinduene

BØR UTBEDRES: Hvis kittet sitter løst eller har sprekker bør det fjernes og ny kitt påføres. Foto: Frode Larsen/ifi.no

Slik reparerer du med linoljekitt:

1. Fjern skadet kitt: Det som du ikke kan skrape vekk med fingrene, løsnes forsiktig med en hammer og en bred flat skrutrekker, et lite stemjern eller et spesialverktøy.

2. Bart treverk grunnes: Påfør impregneringsolje og grunning i henhold til kitt- og malingprodusentenes anvisning.

3. Legg på nytt kitt: Legg en mindre mengde kitt i hånden og kna den til den får en smidig konsistens. Legg på kittet i fugen med kittkniven og slett den med kittkniven. Fjern overskytende mengde forsiktig og bruk det til neste skade.

Små sprekker i linoljekitt kan tettes med nytt linoljekitt blandet med terpentin. 

4. Mal: Mal rammen med en egnet dør- og vindusmaling eller linoljemaling i to eller tre strøk. Husk at du skal male en millimeter eller to inn på glasset, for å forsegle linoljekitten. Bruk en rund eller pensel med skrå bust. Bruker du både linoljekitt og linoljemaling, kan du male umiddelbart. Bruker du andre typer maling eller kitt, må kittet tørke 2-4 uker før overmaling. 

Slik reparerer du med akrylkitt eller putty

1. Fjern skadet kitt: Det som du ikke kan skrape vekk med fingrene, løsnes forsiktig med en hammer og en bred flat skrutrekker, et lite stemjern eller et spesialverktøy.

2. Bart treverk grunnes: Påfør impregneringsolje og grunning i henhold til malingprodusentens anvisninger.

3. Legg på nytt kitt: Skjær av patronspissen i ønsket dimensjon og påfør en jevn streng med fugepistolen. Kritt pulver brukes ofte for at kittet ikke skal klebe seg til fingrene eller  verktøy. Kittet slettes med en kittkniv eller fugepinne.

4. Mal: Kitt/putty kan overmales etter cirka 1 uke. Mal 1-2 mm inn på glasset for å forsegle kittet. Mal rammen med en egnet dør- og vindusmaling i to eller tre strøk. Husk at du skal male en millimeter eller to inn på glasset, for å forsegle kittet. Bruk en rund eller pensel med skrå bust. 

Kilde: ifi.no

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår