Høytid for tette rør

 
Høytid for tette rørREDNING: Hvis avløpsrøret er tett, finnes det heldigvis redninger. (Foto: Åshild Tyssen/ifi.no)
I julen går ribbe, pinnekjøtt og bacon til lutefisken ned på høykant. Og fettet som er til overs heller vi ut i kjøkkenvasken. Det setter ikke avløpsrørene pris på.

Tekst: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

I desember forsvinner rikelig med matfett og fettholdige matrester ned i vasken på kjøkkenet, og det kan by på uønskede overraskelser i julen.

– Tette avløpsrør er absolutt et økende problem i julehøytiden. Vi lager mye god mat, og med det følger ofte en del fett og matrester, som mange heller rett i vasken, sier Inger Løvaas hos Krefting.

Store problemer
Tony Bjaaland hos Kemetyl advarer mot å helle fett i vasken.

– Ifølge fettvett.no tror faktisk 1 av 6 mellom 15-44 år at det er ok å helle fett i vasken eller toalettet bare man skylder ned med vann etterpå. Men det er det ikke, sier Bjaaland.

– Tette rør kan føre til ødelagte pakninger som igjen kan føre til oversvømmelse og vannskader, for eksempel i forbindelse med at oppvaskmaskinen settes på og du er litt uoppmerksom, forklarer han.

Ubudne gjester
I tillegg til tette avløpsrør, kan fett og matrester også tiltrekke seg ubudne gjester.

– Dine matrester er et festmåltid for rottene, advarer Inger Løvaas.

For å unngå uhyggelige overraskelser, bør du derfor tenke deg om to ganger før du skylder ned mat og fett i vasken. Tørk bort flytende fett fra stekepannen med tørkepapir før du vasker opp. Fett som ligger igjen etter steking av ribbe og damping av pinnekjøtt bør du la avkjøles til det stivner, og så skrape ut og kaste i matavfallet.

En enkel affære
Heldigvis finnes det enkle forebyggende tiltak, som gjør at du unngår den største krisen hvis fettet allikevel skulle finne veien ned i vasken. Løvaas anbefaler å bruke Plumbo Rørvask jevnlig.

– Den hindrer at det tetter seg i rørene, samtidig som den fjerner dårlig lukt, forklarer hun. Den og tilsvarende midler løser opp fettlaget som legger seg i rørene, og forhindrer i stor grad at du ender opp med tette rør etter julemiddagene.

Når alt stopper opp
Selv om preventive tiltak anbefales, trenger du ikke fortvile hvis uhellet allerede er ute og vasken er tett. Det finnes flere effektive proppløsere og avløpsåpnere som tar seg av fullstendig stopp i avløpet. Både Kemetyl Avløpsåpner, Plumbo Proff Aktiv Gel, Plumbo Heavy Gel og Nitor Proppløser gel er gode løsninger. Flytende avløpsåpnere er enkle i bruk, effektive og skader ikke rørene. De er stort sett tyngre enn vann, noe som gjør at midlene raskt synker ned hvor proppen sitter og løser den opp.

– Hvis det er tett, hell flytende avløpsåpner i avløpet og la virke som anvist i bruksanvisningen. Skyll godt med varmt vann etterpå, og gjenta hvis det er behov for det, sier Tony Bjaaland hos Kemetyl.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår