Hva kan jeg gjøre selv?

 
Hva kan jeg gjøre selv?Illustrasjonsbilde (shutterstock.com)
- Jeg skal rive badet mitt, og bygge nytt. Hva må jeg sette bort til våtromssertifiserte bedrifter, og hva kan jeg gjøre selv for at badet følger våtromsnormen?

Av Bjørn Laberg

En av våre leser har sendt oss denne problemstilling:

- Jeg skal rive badet mitt, og bygge nytt. Hva må jeg sette bort til våtromssertifiserte bedrifter, og hva kan jeg gjøre selv for at badet følger våtromsnormen? Rørarbeid og elektrisk arbeid må settes bort, men hva med resten? Kan jeg feste Litex-platene selv, og forseile platene med tettebånd? Er det krav til at jeg dokumenterer dette arbeidet? Og hva innebærer det? Og hvilken betydning vil det ha i forbindelse med salg at noe av arbeidet er utført av eieren selv? Ta utgangspunkt at arbeidet blir korrekt utført, med hensyn til produsentenes monteringsveiledning.

Bjørn A. Grimsrud, fagsjef i Fagrådet for Våtrom, presiserer følgende:

- Rør og elektrisk skal du sette bort til fagfolk. Generelt anbefaler Fagrådet for våtrom (FFV) å benytte håndverksbedrifter til våtromsarbeid. Dette pga faren for fuktskader og store kostnader dersom arbeidene ikke utføres riktig. Eksempelvis: Feil utført arbeid med membran, manglende fall på gulvet eller stivhet/bæring i vegger sett i forhold til platetykkelser der det skal avsluttes med keramiske fliser. Uten bruk av håndverksbedrifter – ingen reklamasjonsrett.

- Ja, du kan montere plater selv. Det er ikke forbudt å utføre arbeider på eget bad. Lovverket (Plan- og bygningsloven) setter et generelt krav til at den som utfører slikt arbeid skal ha nødvendig kompetanse for de arbeidene man gjør.

- Nødvendig kompetanse kan tilegnes på flere måter. Eksempelvis: Selvbyggerkurs, følge montasjeanvisninger, bruke løsningene i  Byggebransjens våtromsnorm. Er du tilknyttet et borettslag – sjekk regelverket som gjelder i borettslaget.

- Uansett om du gjør arbeider selv eller de utføres av fagfolk så skal valg av løsninger og materialer dokumenteres, FDV-dokumentasjon. Dette er viktig mht framtidige endringer samt salg/kjøp av boliger, etterspørres av meglere / takstfolk. Dersom ingen dokumentasjon blir verdien av våtrommet kraftig nedjustert, sier Grimsrud avslutningsvis.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle