Hva koster det å bygge hus?

 
Hva koster det å bygge hus?Hvilke kostnader må du regne med når du skal bygge hus?
Er du en av dem som har et drømmehjem i tankene, men som ikke aner prisen på å bygge hus? Du er ikke alene. Vi gir deg prisguiden du bør sjekke ut før drømmehjemmet kan reises.

Men først må du som skal bygge hus ta stilling til et viktig spørsmål: Vil du male huset og gjøre alt av arbeid innendørs på egen hånd, eller vil du bare sette nøkkelen i døra og flytte rett inn?

Malingsklart eller nøkkelferdig?
1. Et malingsklart hus koster i underkant av 17 000 kroner per kvadratmeter hos Idéhus. Det vil kreve mye av tiden din – du må nok sette av kvelder og helger til å male, flislegge, montere trapp, sette inn kjøkken og så videre. Alternativt må du på eget ansvar hyre inn firmaer som kan gjøre jobben.
1. Går du for en komplett leveranse – et nøkkelferdig hus – blir kvadratmeterprisen på huset cirka 22 000 til 25 000 kroner hos Idéhus. Med denne løsningen er alt på stell: Du kan nyte hjemmet ditt med en gang. Idéhus sørger for at huset står ferdig i løpet av 12 til 15 måneder, avhengig av husets størrelse. Du slipper også å forholde deg til mer enn én kontrakt, slik at det blir lettere for deg å holde oversikten. I kontrakten signerer entreprenøren en garanti på at de ordner opp dersom du oppdager feil eller mangler. Da trenger du ikke slåss alene mot håndverkerne.
Her er en oversikt over hva det koster å bygge hus uansett om du velger malingsklart eller nøkkelferdig:

Pris på arkitekttegnet hus: 75-100 000 kroner
Ikke alle finner drømmehuset i ferdighuskatalogen. En arkitekt kan derfor leies inn for å tegne det sammen med deg.
• Idéhus har arkitekter som gjør jobben for 75 000 kroner. Søknad om tillatelse til å bygge huset er inkludert i prisen. Du får ikke egen regning på jobben arkitekten gjør – kostnaden bakes inn i sluttsummen.
• Bruker du en ekstern arkitekt må du regne med at prisen blir noe dyrere, gjerne mellom 80 000 og 100 000 kroner.

Pris på kommunalt gebyr: 100-150 000 kroner
Du må betale to gebyrer til kommunen før du går i gang med husbygging. Hvert år bestemmer hver enkelt kommune hvilken pris gebyrene ligger på. Beløpet kan variere noe, og eksemplet over er hentet fra Trondheim i 2016. Uansett hvor du bor må du betale:
• Byggesaksgebyr, for at kommunen skal behandle søknaden om husbyggingen.
• Delingsgebyr, dersom du har kjøpt en del av kommunens tomt.

Pris på strøm til arbeiderne: 15-20 000 kroner
De som skal lage grunnmur og snekre sammen huset ditt må ha strøm – det er vanskelig å bygge et hus med bare nevene!

Pris på måling for mureren: 10-15 000 kroner
En ekspert på oppmåling må kobles på for å gjøre en såkalt plasseringskontroll. På denne måten vet mureren hvor hushjørnene skal stå.

Pris for et radonsikkert hus: 30-50 000 kroner
Den kreftfremkallende gassen radon skal ikke slippe inn i huset ditt. Derfor legges en tett duk i bakken. I tillegg til dette vil det gjøres målinger som gjør deg trygg på at du har et radonsikkert hjem.

Pris på sortering av søppel: 15-20 000 kroner
60 % av alt byggavfall skal kildesorteres. Et avfallshåndteringsfirma leies inn for å gjøre jobben.

Pris på varme i hjemmet: Opp mot 200 000 kroner
Hvordan vil du varme opp huset ditt? Mulighetene er mange. Her er en liten oversikt over noen løsninger:
• Peis og ildsted koster mellom 40 000 og 50 000 kroner, avhengig av stil og leverandør.
• Vannbåren varme koster rundt 200 000 kroner.
• Varmepumper kan koste alt fra 13 000 til 50 000 kroner.
• Varmekabler koster cirka 2 000 kroner per kvadratmeter inkludert støp.

Pris på kontroll av våtrom og tetthet: 10-15 000 kroner
En uavhengig takstmann må komme på besøk for å kontrollere at bad og vaskerom er i topp stand. Takstmannen sjekker også at huset ditt ikke har luftlekkasjer.

Pris for å utforming av hage og gårdplass
Det er umulig å gi deg et klart svar på hvor mye penger du må bruke utenfor huset – det avhenger av hvilke valg du tar. Vil du asfaltere gårdsplassen? Eller steinlegge? Kanskje skal du sette opp støttemur? Valgmulighetene er like mange som prisene er varierende.
Idéhus er en norsk huskjede som består av et kjede-kontor og mange forhandlere. Kjedekontoret ble etablert i Trondheim i 1976, hvor vi fremdeles holder til. Vi er et servicekontor for forhandlerne med arkitekter og ingeniører som tegner, kalkulerer og kvalitetssikrer husene for forhandlerne.
Forhandlerne er selvstendige og lokale bedrifter som tar seg av salg og bygging av hus rundt om i landet. Disse er for det meste byggmestre med lang erfaring og god kjennskap til lokale forhold.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår