Hvilken farge skal grunnmuren ha?

 
Hvilken farge skal grunnmuren ha?
Velg farge på grunnmur med omhu, den er langt viktigere enn du tror.

Tekst: Bjørg Owren/ifi.no | Foto: ifi.no, Kristian Owren/ifi.no, Bjørg Owren/ifi.no, Beckers


Fargen kan få huset til å «sveve» eller ligge godt forankret til bakken. Hovedregelen er at en grunnmur som er lysere enn selve huset, løfter det.  Mens en grunnmur med lik lyshet, eller som er mørkere enn huset, «lander det på bakken».
– De fleste hus kler best å stå på en mørkere grunnmur. Det gir huset tyngde og ankrer det til grunnen, sier malermester og dekorasjonsmaler Gunnar Large.

Best med grått
Før i tiden ble murene laget av naturstein. Large mener vi med fordel kan hente inspirasjon fra den tradisjonen.
– Farger som ligner gråstein og skifer er gode farger, sier han.
Dette gjelder både hus og hytter. Han synes trenden med naturstein på hytter er en fin utvikling. Det er et grep som får bygningen til å ligge fint i terrenget.

Velg riktig gråfarge
Men grått er så mangt. Det frarådes å bruke nøytral grå. Den kan faktisk oppleves blåaktig mot resten av huset. Naturstein er varmere i tonen, så det anbefales å velge en gråtone med en anelse gult eller rødt i. Hvor lys eller mørk den skal være kommer an på fargen på huset og omgivelsene.

Hva med hvitt?
Hvitt er mye brukt på grunnmurer. Hvor skikken kommer fra, er det ingen som helt vet. Kanskje fra Syden, men der er det en helt annen fargetradisjon. Malermesteren mener man bør unngå hvitt med mindre man ønsker en helt spesiell effekt.

Mal alt i samme farge
Heller ikke vinduene i grunnmuren bør etter hans mening males hvite. Muren bør sees på som ett element, så dører og vinduer bør få samme farge som muren.
– Kontraster i grunnmuren får huset til å se ut som det står på påler, sier den erfarne fargesetteren.
Det eneste unntaket er der hoveddøren er i muren. Den kan gjerne males slik at den skiller seg fra både huset og muren, for folk skal slippe å lete etter inngangen på huset.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår