Hvor mye snø tåler taket ditt?

 
Hvor mye snø tåler taket ditt?Illustrasjonsfoto: Getty Images
I år som i fjor har det kommet store snømengder mange steder i landet. Noen steder har det kommet så mye snø at det kan føre til skader på tak og bygninger.

Er du usikker på når du må ta fram spaden? Her er gode råd mot snøtunge tak.

Byggeår kan ha betydning
Hvis du vet når huset ditt er bygget, kan du også finne ut når det er smart å måke vekk snøen for å unngå skader. Byggeåret gjør det mulig å anslå hvor mye snø taket tåler.

– Hus som er oppført mellom 1950 og 1979, vil vanligvis være konstruert slik at det tåler inntil 50 cm tørr, gammel snø eller 40 cm våt snø på taket, sier avdelingsdirektør Christine Molland Karlsen i Direktoratet for byggkvalitet.

Bygninger som er oppført etter 1980 tåler vesentlig mer snø enn eldre bygninger. Dette kan du se i beregningsgrunnlaget fra da huset ble oppført. Sjekk eventuelt med kommunen din.

– Dersom taket skal tåle 250 kilo per kvadratmeter, betyr det at taket tåler 80 cm tørr, gammel snø eller 60 cm våt snø. En vekt på 350 kilo per kvadratmeter tilsvarer 120 cm tørr, gammel snø eller 90 cm våt snø, forklarer Karlsen.

Fjern snøen før den blir våt og tung
Det er lurt å måke taket i god tid før tålegrensen er nådd, og det er lurt å fjerne snøen før den blir våt og tung. Vær spesielt oppmerksom på synlige nedbøyninger eller andre endringer i bygningen.

– Endringer i bygningen er gjerne et varsel om stor belastning av snø på taket, for eksempel kan dører og vinduer begynne å gå tregt. I noen situasjoner kan man også høre knirk og smell i konstruksjonen. Da kan det være fare på ferde, og større bygninger må eventuelt evakueres, sier avdelingsdirektør Christine Molland Karlsen.

Bygninger hvor mange mennesker kan oppholde seg, og som har lette tak med store spennvidder, bør få størst oppmerksomhet ved store snømengder.

Hva skal du tenke på når du måker taket?

  • Sørg for å ivareta din egen sikkerhet når du fjerner snøen.
  • Taket bør måkes jevnt. Skjevbelastninger kan være mer kritisk enn en større, jevnt fordelt belastning.
  • Ikke fjern all snøen – det er lett å skade papp-, plate- og takstein. La det være igjen 10-20 cm snø på taket.
  • Vurder hvor snøen havner – det kan være at tilstøtende tak- og veggkonstruksjoner ikke tåler den ekstra belastningen.
 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår